Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST

Jönsson om kritiken mot Törnblom: "Förstår verkligen"

Metoderna anklagades för att vara pseudovetenskap.
Men Mia Törnblom agerar trots det ”inspiratör” i damlandslaget.
Den tidigare landslagsmålvakten Caroline Jönsson är kluven.
- Jag förstår verkligen den kritiken som kom, säger hon i podcasten ”Lundh.”

När förbundskapten Pia Sundhage valde att rekrytera Mia Törnblom, författare, föreläsare och ledarskapscoach, till det svenska landslaget kom kritiken som ett brev på posten. Törnbloms metoder ansågs inte vara förankrad i vetenskapen och Magnus Lindwall, forskare i idrottspsykologi kallade allt för pseudovetenskap i en artikel i Offside.

Caroline, Jönsson, som den här veckan gästar podcasten Lundh, är kluven kring Törnbloms arbete.

- Jag är kanske inte så svart eller vit. Jag förstår verkligen den kritiken som kom och den tror jag var viktig att framföra för förbundet också. Någonstans står man ju som garant för arbetsmiljön också. Sedan tror jag att Pia kanske inte var tillräckligt tydlig med vad hon vill ha ut av Mia Törnblom. Hon har massa med kompetens och kvaliteter som fungerat bra i olika sammanhang och jag tror att det är viktigt att klargöra vilka roller man har och var gränserna går. Det tror jag inte kommunicerades ut på ett jättetydligt sätt, säger hon.

- När det gäller ohälsa och när det gäller teorier som handlar om idrottspsykologi ska man antagligen ha någon som har den kompetensen och att det är evidensbaserat. Det finns en anledning till att det fungerar. Sedan ska man inte vara rädd för att pröva andra saker, när vi har pratat om att idrotten är väldigt konservativ, idrotten är också ibland den som testar saker första av alla. Den balansen måste man ha och det är viktigt att ha både och.

Jönsson har själv utbildat sig till psykolog efter karriären och hjälper i dag idrottare med den mentala biten. Hon förklarar att karriärsvalet grundade sig i två saker:

- Det ena är intresset, det man kände med fotbollen var att man aldrig kunde bli fullärd och det är samma sak med människor. Den andra delen handlade mycket om att jag under en lång idrottskarriär såg väldigt många som inte hade det så jättelätt.

138 - Caroline Jönsson

Avsnitt 138 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Caroline Jönsson. Målvakten var tongivande när Sverige tog VM-silver 2003 och under karriären blev hon Årets Målvakt två gånger, spelade flera OS och EM och tog en rad medaljer för både landslag och klubblag. I dag är Caroline Jönsson en tung aktör i den internationella fotbollen som representant i det internationella spelarfacket Fifpro som sedan 2015 även satsat på damfotboll och Jönsson har byggt upp verksamheten. I podden talar Jönsson om fotbollens positiva utveckling men också risken att vara för tacksam, att Uefa och Fifa måste göra mer, att skevheten i prispengar är bestickande, att det finns en besvikelse kring SvFF som kunde vara mycket mer framåt och engagemanget i Fair Pay och glädjen över att USA:s damstjärnor stämt det amerikanska förbundet när de nu drar in mer pengar än herrarna. Caroline Jönsson pekar på att förbund och organisationer måste våga investera i fotbollen för kvinnor, att det var ett självmål under EM i Sverige när det inte fanns damtröjor att köpa, att EM-arrangörerna i Holland är för fega som lagt finalen i en arena för 30 000 och att det är bra att storklubbar satsar på damlag men det är en risk med att hamna i skugga av herrlagen. Dessutom talar idrottspsykolog Jönsson om Pia Sundhages satsning på Mia Törnblom, att många spelare har psykiska problem och att hon visste exakt när hon skulle sluta i landslaget.

Publicerad 2017-02-22 kl 06:10
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons