Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST

Källström: "Naivt att säga att fotboll och politik inte hör ihop"

Kim Källström är en fotbollsspelare som inte varit rädd att ta ställning utanför planen.
- Att säga att fotboll och politik inte hör ihop är att vara naiv och blunda lite, för det är klart att det gör, säger Källström i podcasten Lundh.

Kim Källström fick positivt beröm av många efter att ha uttalat sig om flyktingkatastrofen hösten 2015, ett ämne få fotbollsspelare innan dess pratat om. Dessutom driver han bland annat en egen del av Gothia cup för funktionsnedsatta. I podcasten Lundh berättar han var det är som driver honom och som gör att han säger och gör sakerna som han gör.

- Ja, vad är det som driver än? Det är väl lite högtravande, men känslan av att kunna göra en liten skillnad. Jag tror alla kan hjälpa till på olika nivåer. Är du statminister har du vissa möjligheter, och jag har andra möjligheter, men om alla försöker göra en god gärning då och då så blir det ju bättre. Den livsfilosofin kanske ligger till grund för det. Samtidigt har jag sagt några gånger att jag har engagerat mig och gjort den här turneringen, och det har blivit jättebra. Det har varit positivt för mig och positivt för alla som kan delta, säger Källström, och fortsätter:

- Men man måste göra det för att man vill. Den här typen av välgörenhet, om vi nu ska kalla det för det, måste komma inifrån. Man ska göra det för att man känner att man vill, inte för att det ser bra ut eller så. Det är ett personligt val som alla har att göra, och så ska det respekteras åt båda håll, oavsett om man gör något eller inte. Man ska inte skuldbelägga någon, det är helt fel väg.

Vad har ni som spelare och förebilder för möjligheter att göra mer? Förr i tiden var det mycket ”det är politik, vi talar inte om det”, men att man nu kliver fram lite mer.
- Det är klart att vi har möjlighet att göra skillnad. Att säga att fotboll och politik inte hör ihop är att vara naiv och blunda lite, för det är klart att det gör. Fotbollsrörelsen och idrottsrörelsen är en stor positiv del av samhället, så det är klart att det gör det till politik, oavsett om man vill det eller inte. Men det är klart att vi spelare har möjligheter att göra saker. Jag kan ju sitta här, och det är inte alla som har äran att göra podcast. Det ger en möjlighet att uttrycka sig och så, och det är väl en sak som det nya medielandskapet har gjort, att fler människor kan nå ut och uttrycka sig. Det som jag tycker är den stora positiva fördelen med sociala medier och sådant, för det finns inte bara nackdelar, är att fler människor kan nå ut med sitt budskap och få uppmärksamhet i vissa frågor, vilket är jättebra.

FAKTA

126 - Kim Källström

Avsnitt 126 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Kim Källström och intervjun var så lång att den blir två delar. Del två finns via denna länk.

I den första delen av podden talar Kim Källström om sin klubbkarriär som nu pågår i Schweiz och mittfältaren säger att han aldrig funderade på att sluta helt, att fotbollen fortfarande är rolig, att resorna är rimligare i Grasshoppers, att han och familjen var trötta på att flytta runt och att marknaden styr vilka val man har. Dessutom talar Källström om suget på att spela i Sverige, betydelsen av Andreas Isaksssons skifte till Djurgården, att Dif:s Bosse Andersson inte var den enda sportchefen han pratade med på Fotbollsgalan, att relationen med Djurgården är läkt men att han har respekt för att det är svårt att spela i Allsvenskan.

Dessutom om livet i Ryssland med tränarskifte och en klubb som plötsligt vill bli av med dig, chockflytten till Arsenal, reaktionerna på sommarpratet om tiden i London-klubben, varför han stannade i Frankrike så länge och hur det är att vara en del av en business. Källström pratar även om de svåra valen man ställs inför som ung spelare, vad som krävs för att ta sig hela vägen, om de kraftiga reaktionerna på hans uttalanden om flyktingkrisen och att han engagerar sig i olika saker utanför planen för att han vill.

Publicerad 2016-12-02 kl 06:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons