Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST

Kamara om att hamna i Boden: ”Trodde jag skulle till Premier League”

Alhassan "Crespo" Kamara hoppades på en flytt till Premier League.
Det slutade med en utlåning till Boden i svenska division 1.
- Jag tänkte att jag skulle spela i Hull City, för det var två killar från England som filmade mig hela tiden, berättar Kamara i podcasten Lundh.

Häcken-anfallaren Alhassan Kamaras moderklubb är FC Kallon i Sierra Leone. Klubben är mest känd för att ägas av den före detta Inter-anfallaren Mohamed Kallon. "Crespo" hade 2011 varit och visat upp sig i Italien och hoppades på en flytt till England och Premier League. I stället lånades han ut till den svenska division 1-klubben Boden. En speciell omställning, från Afrika till de nordligaste delarna av Sverige.

- Jag förstod inte hur det skulle vara innan jag kom till Sverige. Jag tänkte att jag skulle till England och spela i Hull City, för det var två killar från England som filmade mig hela tiden, berättar Kamara i veckans podcast med Olof Lundh.

Du är med i deras film som heter ”They call me saviour”. En dokumentärfilm. Hur kom det sig att de kom i kontakt med dig?
- Det var första gången de kom till Sierra Leone. Freetown har en vänskap med Hull City. De ville göra något som plockade ut en ung spelare från Freetown till att få ett kontrakt med Hull City. Så när de började skulle jag få åka dit för att få provträna med Hull och skriva på ett provkontrakt. Det var där filmen skulle sluta.

Istället blev det Boden.
- Ja (skratt). Jag trodde jag då att jag skulle åka till England och spela Premier League. Sedan blev det till slut så att jag skulle åka till Boden.

Och spela långt från Premier League.
- Ja (skratt). Precis. Jag visste inte hur det skulle vara i Boden. Han sa bara åt mig att ta mina fotbollsskor och spela fotboll, att kämpa. Så jag hade den mentaliteten, att jag skulle åka dit och inte komma tillbaka till Sierra Leone.

Det låter å andra sidan klokt att inte börja med Premier League när man kommer med din bakgrund, att börja på en lite lägre nivå.
- Man vet aldrig vad som kommer hända om man inte provar. Om jag hade gått till Hull City vet jag inte vad som skulle ha hänt. Men efter att ha träffat Pernilla förstår jag att man måste ta steg för steg. Man måste ta rätt väg. Man ska inte gå för tidigt, men inte för sent heller. Man måste komma till rätt nivå hela tiden, så kommer det bli bra till slut. Jag tror att Boden var rätt steg för mig precis efter att jag lämnat Sierra Leone. När jag kom dit öppnades ögonen och jag insåg att det fanns mer än Boden.

Du lyckades under hösten i Boden, du provtränade med flera klubbar, bland annat Örebro, men det blev AIK. Du tillhörde AIK under några år och var utlånad därifrån. Varför lyckades du inte i AIK?
- När jag kom till AIK hade Mohamed och Teteh Bangura redan lyckats där. När jag kom dit var jag inte redo att bli en stor spelare i allsvenskan. Jag förstod inte hur den kulturen fungerade.

Du färgade håret och Alm blev irriterad.
- Ja, precis. Jag förstod inte vad jag skulle göra, att jag skulle ta det lugnt. Jag försökte göra allt och trodde att jag skulle göra en massa mål. Press kom, och jag fick inte så mycket speltid. Den första matchen jag spelade, mot Djurgården, där jag brände en chans på mållinjen… Jag vet inte varför jag inte tog chansen, men jag vet att allt händer av en anledning. För mig var det väldigt bra att vara i AIK, de var en del av min utveckling. Jag fick träffa Axén och sedan gå till ÖSK.

FAKTA

149 - Alhassan "Crespo" Kamara

Avsnitt 149 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Alhassan Crespo Kamara. Häcken-anfallaren berättar om uppväxten i krigets Sierra Leone, om drivkraften och tron som tog honom därifrån till allsvenskan, om hur han vill använda fotbollen för att hjälpa andra, om trycket att försörja sin familj, om när han skeppade en Porsche till sin pappa och varför han ville skildra sitt liv i en bok. Dessutom talar han om chocken när han kom till Boden, om varför han inte lyckades i AIK, om att svenska klubbar måste bli bättre på att ta hand om spelare från andra kulturer, om betydelsen av ÖSK-tränaren Alexander Axén och besvikelsen när Örebro inte ville sälja honom till spanska Malaga. Kamara talar även om drömmen om att vinna något med Häcken, om varför han var tvungen att lämna Örebro, om vart han siktar på att gå härnäst och hur svårt det är att spela för ett landslag där förbundet är mer intresserat av att tjäna egna pengar.   

Publicerad 2017-05-12 kl 06:10
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons