Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Karlsson lyfts fram som kulturbärare i AIK: "Tänker mer på en Johan Mjällby-typ"

4v

Per Karlsson nämns ofta som en kulturbärare i AIK.
Men mittbacken själv tänker inte på sig själv som en sådan.
- Jag är inte riktigt den kulturbäraren, jag är något annat, säger han i Lundhs podcast.

Per Karlsson har spelat för AIK:s A-lag sedan 2003, bortsett från två lånesejourer under 2000-talet. Karlsson har allt som oftast varit bofast i Solnalagets startelva och en förklaring till det är att mittbacken varit duktig på att undvika skador.

ANNONS

I början av januari fyllde Karlsson 35 år och i Lundhs podcast berättar han om hur han lyckats hålla sig så pass skadefri under hela sin karriär.

- Jag vill tillskriva det till att jag är ganska noggrann. Besatt är jag inte, men noggrann. Jag sköter mig, tar hand om mig och min träning. Jag är ingen dieselmotor som Seb och Lustig, de går ju i ett tempo hela tiden, och det är inget negativt, för de kroppar som håller allra längst kan hålla till uppemot 40 om intresset finns. Jag har alltid gjort det att göra lite snabba ryck och så, då öppnar man upp för muskelskador. Jag är glad över att jag fram till den här våren har klarat att hålla mig borta från det, i alla fall i någon större utsträckning. Det vill jag tillskriva att jag har skött om mig själv, för jag vet att det är många som slutar yngre än jag gör, ofta på grund av skador. Man får säga att det är följden av att du inte sköter om dig så gott som du borde, även om alla kan ha otur. Om du vill vara på högsta nivån, säger han.

ANNONS

Att Karlsson spelat för AIK under i princip hela sin seniorkarriär gör också att han är en av de som funnits med i AIK:s organisation längst av alla, tillsammans med till exempel Björn Wesström, som nu är klubbdirektör och vd i AIK.
- Björn har jag känt sedan jag var ung, han har varit i klubben hela vägen på en eller annan roll. Sedan kan jag inte nämna exakta årtal, men en av våra materialare, Åke ”Bulten” Andersson har varit med väldigt länge också. Nu är han lite assistent till ordinarie Håkan. Jag kan inte säga precis vilket år han kom in, men han och jag har nog varit längst i den närmaste gruppen runt laget. De andra har kommit och gått, säger Karlsson.

Man pratar ofta om kulturbärare. Vad är det, konkret?
- Det kan man nästan inte fråga mig om, det ska man fråga de som ger mig den beskrivningen.

ANNONS

Men AIK skrev senast när de förlängde med dig att du är en viktig kulturbärare. Om du tittar tillbaka, vilka har varit viktiga för att leverera vad AIK står för som du bär med dig?
- När jag hör det här uttrycket tänker jag mer på en Mjällby, som har ett lindat huvud och blöder från huvudet och ändå ska in i någon närkamp. Jag är inte riktigt den kulturbäraren, jag är något annat.

Samtidigt har fansen ramsan att ”spelare kommer och går, men du krigar vidare år efter år, allt för vårt lag, kämpar varje dag, Pertan du är en av oss”. Det går inte att få en finare hyllning på något sätt.
- Nej. Det stämmer ju, och det är kanske det som gör en till en kulturbärare. Men det jag vill få sagt är att man kan vara det på olika sätt. Det kan yttras på andra sätt där man tar mer plats.

Men vilket ansvar känner du när det kommer nya spelare, oavsett om det är unga eller Micke Lustig som inte har varit i AIK tidigare?

ANNONS
- Delvis känner jag ett ansvar som gör att jag i alla fall måste göra så att den här personen känner sig välkommen. Jag kommer fortfarande vara mig själv, jag bjuder nog inte hem honom till mig, men runtomkring träningsplanen ser jag till att han har det han behöver och så.

Sebastian Larsson och Micke Lustig, dieselmotorer till trots kan de vara lite eldiga mot andra lag som Sebs firande mot MFF och Lustigs firande mot Hammarby. Vad känner du då? Känner du att du inte är den som leder styrkorna.
- Det är det jag menar. Min bild är fortfarande på Mjällby som har det här bandet runt huvudet. De är likadana, de visar känslor, det skriks på domaren och det ena och det andra. Det är bra det också, men jag vill någonstans tro att det är bra med balans där man håller huvudet på plats. Det där kanske är jättebra, de triggas av det där, det gör Alex också. Det gör att de är bättre spelare på planen. Men för att jag ska vara bra på planen måste jag hålla huvudet kallt och bara tänka på nästa aktion. Det må låta tränarnördigt, men det funkar för mig. Jag tror fortfarande att den bästa egenskapen du kan ha som mittback är att ha ett fokus som håller över 90 minuter. I mitt huvud är det fokus, då ger jag mig inte in i sådana grejer. Det är klart att det brinner till hos mig också ibland, även om det är sällan, men då stävjar jag det och ser till att ta en rätt position istället. Visst, det kanske inte är jättestor sannolikhet att bollen kommer, men kommer den så ska jag vara där. Jag tror att den inställningen, att alltid förvänta sig det oväntade, har gjort att vi har undvikit att släppa in många enkla mål genom åren, med hjälp av mitt tänk.

ANNONS

306 - Per Karlsson

Avsnitt 306 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Per Karlsson. AIK:s trotjänare talar om att se fram emot ännu en allsvensk säsong, om att kämpa med en skada och ökad konkurrens, om vilka förväntningar som är rimliga på klubben, om mixen i truppen med unga talanger och veteraner samt att han fortfarande känner pirret inför match.

Dessutom berättar Karlsson att han vill spela på i flera år till, att han bestämt sig för att avsluta i AIK när det väl är dags, att han alltid älskat att spela i en klubb som väcker starka känslor, att han lärt sig att skärma av sig från politik, ekonomi och rubriker som rör AIK, att han varit nära att lämna klubben vid ett par tillfällen men nu är glad över sina rekord och att han funderar ganska mycket på vad som ske efter karriären.

Publicerad 2021-04-14 kl 06:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto