POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
LUNDHS PODCAST
3v

Karlsson om att skydda unga spelare från media: "Annars kan fallet bli väldigt tungt"

Vissa klubbar "skyddar" sina spelare från media.
Leif Karlsson ser flera fördelar med det.
- Är man stjärna som 14-15-årig spelare och haussas och är omskriven på sociala medier är risken uppenbar att fallet blir väldigt tungt och stort om man inte lyckas, säger han i podcasten "Lundh". 

Flera allsvenska klubbar har under senaste åren "skyddat" sina unga spelare från media, det vill säga från att bland annat ställa upp på intervjuer i olika sammanhang. 

Leif Karlsson, tidigare sportchef i AIK ungdom, ser vissa fördelar med det.

Är man stjärna som 14-15-årig spelare och haussas och är omskriven på sociala medier är risken uppenbar att fallet blir väldigt tungt och stort om man inte lyckas. Man tappar sin identitet och identifierar ju sig som fotbollsspelare, säger Karlsson i podcasten "Lundh" och fortsätter:

- Det är på samma sätt där, när det går väldigt fort, som det har gjort för några av våra spelare de senaste matcherna. Då är vi lite återhållsamma för att de i första hand ska fokusera på att vara i vardagen och inte flyga iväg själva. Snarare ska man fortsätta på den vägen man är på. Det finns alltid en risk, om man blir för mycket upphaussad, att man tappar fokus på sin huvudsakliga uppgift, att spela fotboll.

En som gick väldigt starkt var Alexander Isak. Det finns en beskrivning i Johan Seguis, förre AIK-ordförandens bok, att du och Björn Wesström tog strid i att AIK skulle skriva kontrakt med honom. Var det så?
- Alexander slog igenom väldigt fort. På våren skulle allsvenskan börja, och vi hade en diskussion där jag som föredragande i styrelsen kring Alexander och hans situation och framtid, det var en väldigt odramatisk sådan. Jag tyckte att det var viktigt att försäkra sig om Alexander, styrelsen tyckte också att det var viktigt, då skrev vi ett avtal. Det var inget konstigt.

Vad kände du när det blev en sådan jättetransfer som till och med slog Zlatan Ibrahimovics rekord?
- Det var helt otroligt. Det var flera saker i det. Dels tror jag att Alexanders avtryck som fotbollsspelare men också som individ, ödmjuk inför de framgångar han faktiskt hade på väldigt kort tid, men sedan var det också en skicklig förhandling av Björn när han såg att möjligheterna fanns att göra en så stor transfer. Det var många saker som spelade samman. Det var ett bra utfall av det. Alexander, förutom att förgylla AIK som spelare, var en del av grunden till SM-guldet 2018 genom de intäkter vi fick av övergången.

Känns det bra för er som leder ungdomsverksamheten att se att något som ni jobbat med kunde generera pengar till AIK?
- Det är i första hand inte det vi jobbar med. Vi har pratat mycket om välmående, det är vårt viktigaste. En del av de spelare som vill satsa och tar sig upp till A-laget, det är fantastiskt rolig varje gång det händer. Om det i slutändan också kan innebära intäkter till AIK som i sin tur återinvesterar det i ungdomsverksamheten och akademin, då blir det ett bra kretslopp.

Ungdomsverksamheten kostar pengar, jag antar att den måste bäras på ett eller annat sätt? Det blir ett sätt att räkna hem det, eller?
- Det är ett sätt att göra det på. Jag nämnde tidigare Svarta gänget, en AIK-organisation kring AIK:s ungdomsfotboll, och Svarta massan. Vi känner ett stöd på olika sätt, men vi går vidare på det som är vanligt. Det vill säga bidrag från staten, kommunen, vi har deltagaravgifter och aktiviteter på skolor, säger han och fortsätter:

- Vi försöker skapa intäkter på egen hand med intresse för AIK:s sociala värdegrundsarbete som företag sponsrar, där jag misstänker att de kan vara mer intresserade av att stödja den delen av AIK, både elitverksamheten och den breda ungdomsverksamheten. Under de 23 år jag har varit sportchef har vi varje år gått med ett positivt, om än inte alltid stort, resultat. Det betyder att det finns en stabil grundekonomi och ekonomibalans genom alla år. 

FAKTA

275 - Leif Karlsson

Avsnitt 275 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Leif Karlsson. Efter 56 år lämnade Karlsson nyligen AIK och där han sedan 1997 varit sportchef för AIK Ungdom och han talar om skälet till ökningen av egna talanger i A-laget, om att våga dra ner på selektering och elitsatsning i unga år, om laddningen kring talangutveckling, om euforin när Quaison och Isak lyckas i landslaget, om att skydda unga spelare från media, om agenternas inflytande och stoltheten över att ha varit med och format många av dagens AIK-ledare.

Dessutom berättar Karlsson om Martin Mutumbas betydelse, om den tuffa tiden efter galgningsincidenten, om det viktiga sociala jobbet som föreningen gör, om att orka stå upp när det stormar, om att överleva trots alla ledarskiften i klubben, om den egna spelarkarriären med cuptitel inför 2000 åskådare, om att vara målvaktstränare för Ljung, Hedman och Asper och om SM-gulden som ledare.

Publicerad 2020-07-10 kl 06:30
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto