Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Karlström öppnar upp om spelberoendet: "Hoppas det kan hjälpa någon"

4v

Sommaren 2018 var Jesper Karlström på botten med en miljonskuld på grund av spelande.
Nu öppnar han upp om problematiken - för att hjälpa andra:
- Jag hoppas verkligen att det kan nå ut till folk, säger han i podcasten Lundh.

Jesper Karlström trivs med livet i polska Lech Poznan efter flytten dit för ett knappt år sedan. Klubben toppar den polska ligan och mittfältaren spelar regelbundet. Den tidigare BP- och Djurgården-spelaren har startat alla ligamatcher utom en och känner en stor trygghet.

- Att man får spela varje match och känner att tränaren litar på en. För mig har det varit en viktig del för att man ska kunna prestera. Som jag sa innan så har vi väldigt hög konkurrens men just nu känner jag att jag gjort de så pass bra de senaste matcherna att jag har min plats, säger Jesper Karlström i podcasten Lundh.

För dryga tre år sedan var det tyngre för Jesper Karlström. Då sökte han hjälp i Djurgården för sin spelproblematik efter att ha dragit på sig en miljonskuld.

ANNONS

- Jag var så långt nere i skiten att jag nästan inte hade några alternativ. Jag berättade för en person i Djurgården som man kunde prata med. För det var verkligen kört liksom. Jag försökte ta mig ur det på egen hand ett tag men sen var jag verkligen på botten. Då hade vi ett möte med Bosse Andersson och Henrik Berggren, sen tog vi det där ifrån helt enkelt. Men de var ju fantastiska. Min familj och mina vänner tillsammans med Bosse och Henke, det var de som räddade mig.

I dag är Jesper Karlström skuldfri och spelar inte längre efter att ha fått hjälp och stöd, men det var en vana som grundlades i 15-årsåldern och sedan växte.

- Det blev ju mer och mer desto mer man tjänade. Sen tror jag det är vanligt att om man först spelar för femtio kronor en gång och sen nästa gång spelare för hundra kronor. Då vill du inte spela för femtio kronor igen, gränsen höjs alltid på något sätt. Det varierade men det var mycket pengar i alla fall.

ANNONS

Hur påverkade det dig som spelare?
Det påverkade mig såklart. Jag trodde nog inte att det gjorde det där och då. Men det är klart att när du inte sover så mycket på nätterna, kommer till träningen och mår skit, sen tänker på det under träningen, så är det klart att det påverkade mig. Samtidigt så var det ändå fotbollen som var stället där jag kunde tänka på annat. Men det gick också upp och ner beroende på hur mycket pengar man hade och hur det hade gått. Så det vara likadant med humöret, att det varierade. Men klart att det har påverkat mig på alla möjliga sätt.

Det finns ju en del elitspelare som har berättat om detta, bland annat Babis Stefanidis och Nordin Gerzic. Hur vanligt är det?
- Jag tror att det är vanligt och det förekommer säkert också mer än vad man tror, för det är lätt att dölja. Som jag sa, man blev en mästare på att ljuga. Jag kunde komma in glad till träningen fast man mådde skit. Man spelar på mobilen också så det är lätt att dölja helt enkelt. Och man skäms ju, det är ingenting man är stolt över att visa upp hur mycket pengar man har förlorat. Det är lätt att säga när man har vunnit någon gång men det är ingen som kommer och visar en storförlust. Därför tror jag säkert att det är ännu mer vanligt än vad man tror. Just också att man tänker ju inte att man har problem. Jag tänkte iallafall att som så ”jag vet att jag har problem och att det inte är bra men så mycket problem har jag ju inte”.

ANNONS

Tror du att det är viktigt att ni som har fastnat i det lyfter det?
- Alltså jag hoppas ju att det kan hjälpa någon om jag pratar om det. Men för mig så spelade det ingen roll, jag hörde ju från spelare som hade haft problem och det var ingenting som fick mig att stanna upp. Det är väldigt svårt när man är sådär nere i skiten att tänka rimliga tankar. Men jag hoppas ju såklart att det kan hjälpa någon. Jag har ju blivit mycket mer vaksam på beteenden som jag hade då, att man lättare kan se på någon om de har problem. Jag vet hur jag själv höll på och kan ändå se tendenser ibland i hur folk beter sig. Då försöker jag prata med personen och fråga om det.

Starkt att du berättar och förhoppningen är ju att någon lyssnar och förstår att man ska säga till och söka hjälp innan man sitter riktigt i skiten.

ANNONS
- Absolut, jag hoppas verkligen att det kan nå ut till folk.

Fakta

325 - Jesper Karlström

Avsnitt 325 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Jesper Karlström. Mittfältaren talar om den efterlängtade utlandsflytten, om att hitta rätt med en tydlig roll i Lech Poznan, om att vara i serieledning, om varför Ekstraklasa är vassare än allsvenskan och om hoppet om att nå A-landslaget.

Dessutom berättar den tidigare BP-talangen om vägen till att bli elitspelare, om den svåra tiden när han spelade för både Djurgården och BP, om att vinna SM-guld med Djurgården och sedan öppnar Karlström för första gången upp om sitt tidigare spelberoende, om den tunga tiden med skulder och lögner och om hjälpen som fick honom att sluta.

Publicerad 2021-10-25 kl 06:30

PODDEN SPONSRAS AV C MORE

Just nu har C More ett exklusivt erbjudande till dig som älskar filmer, serier, sport och barninnehåll.

C More har bland annat: Alla matcher i UEFA Champions League, Serie A och LaLiga.

C More Plus kostar normalt 299:- ingen bindningstid – nu - 50 % rabatt på C More Plus i 3 månader! Därefter 299 kronor i månaden, utan bindningstid. Erbjudandet hittar du här.

Använd kampanjkod: VIPFOTBOLLSKANALEN

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto