Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST

Kennet Andersson ska ta tränarlicens: "Blir intressant"

Flera av hans lagkamrater i bronslaget från VM 94' har blivit tränare, nu ska Kennet Andersson ge sig in på samma bana.
- Det ska bli intressant vad det kommer göra med mig, säger han i extramaterialet av podcasten Lundh.

I extramaterialet av veckans avsnitt av podcasten Lundh, där Kennet Andersson gästar, pratar VM 94-hjälten bland annat om livet efter karriären.

Många av lagkamraterna i bronslaget från 94' har tagit steget till tränaryrket, däribland Roland Nilsson, Henrik Larsson och Stefan Rehn. Andersson menar att han inte känt suget efter det tidigare, men att det har ändrat sig nu.

- Nej, inte förrän nu. Nu i höst ska jag gå Uefa-utbildningen som Svenska Fotbollförbundet har. Det är väl en liten gräddfils-del skulle jag tro, säger Andersson.

Att ta Uefa-licens, helt enkelt?
- Ja, precis. Det är gamla stötar som är med där. Eller, jag är ju äldst. Mellberg är med Anders Svensson också och så vidare. Det ska bli intressant vad det kommer göra med mig. Utveckling är utveckling, det spelar ingen roll vad man gör, om man går en kurs i någonting eller en företagsutbildning eller vad som helst. Det intressanta är vad som händer med en, och det ser jag väldigt mycket fram emot. Sedan kanske man blir jättesugen på att hoppa på det efteråt.

- Jag känner att det kanske finns något i utbildningen. Jag ska känna på den lite hur det känns.

Vilka förfrågningar har du haft genom åren att engagera dig i fotbollen?
- Få. Några har jag fått, typ division 3 -4, och -5-lag som kommit med en fråga rätt upp och ner om jag vill bli tränare för dem, och då har jag viftat bort det direkt. Det har inte varit intressant med tanke på det skede som barnen har varit i, och jag har inte känt någon lust eller haft utbildningen för det. Så det har varit ganska enkla beslut.

Emellanåt har det i Sverige blåst upp en debatt om att vi inte tar tillvara på er gamla storspelare. Hur ser du på det?
- Jag har inte funderat så mycket på det. Man kan nog göra en del, men det är nog också mycket att vi gamla bara sitter och tycker och tänker och inte utbildar oss eller utvecklas heller. Man kan inte bara sitta med tankarna från -94 och tro att det ska kunna återanvändas. Eller, det kan det ju absolut, om man tar med sig erfarenheten och utbildar sig samtidigt och hänger med i nuet, då blir det bra. Men det går inte generellt att ta en massa gamla spelare… Det är klart att man kan göra nytta, men alla är olika. Dels har man olika intressen, men jag ska verkligen försöka akta mig för att vara den som… ”Visst det ser bra ut, men VM -94, fy fan, det var fina grejer!”

Det blir för mycket av det helt enkelt?
- Det blir för mycket. Det är totalt ointressant. Det är totalt nya tider nu. Jag fick en förfrågan häromdagen om jag kunde kommer ner och snacka med några yngre killar i Älvsborgs FF. ”Då kan ju du berätta hur mycket du tränade när du var elva-tolv år!” Det är ju helt ointressant. Jag kan ju berätta om känslan jag hade och så vidare, men hur mycket man tränade och på vad… Det är en annan värld nu. De tränar mycket mer nu och ska också göra det. Det är större konkurrens, så det är inte samma grej.

160 - Kennet Andersson

Avsnitt 160 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Kennet Andersson. Den förre landslagsanfallaren talar om hur häftigt det är att se Sverige som uppträder som ett lag igen, om att fler spelare vågar ta för sig när Zlatan slutat i Blågult, om chanserna att nå VM i Ryssland 2018, om svårigheten att bedöma Janne Anderssons styrka som tränare och att han inte tror att gamla 94-hjältar kan göra så stor skillnad i SvFF. Dessutom berättar Andersson om den fantastiska sommaren i USA 1994, om varför han skrev på för Caen mitt under VM, om att han grämer sig att Sverige inte nådde EM 1996 och VM 1998 då man skulle varit som bäst, om att han gillade omstarten under Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck och att Lars-Tommy ville ha med honom till VM 2002 trots att han slutat i landslaget. Kennet Andersson ger även sin syn på Blåvitt, om att han hoppas att klubben börjar om, om relationen till klubben i dag och minnena från förr på Kamratgården då han lärde känna vännen Klas Ingesson och om den tunga tiden när Ingesson gick bort. Dessutom talar Andersson om utlandskarriären, om storklubbarnas Juventus och Barcelona som fick nobben, om hur han trivdes i serie A, om när han inte kunde säga nej till Svennis och så berättar han om Turkiet-flytten och vad han sa till Fenerbahce-ledningen när han skrivit på sitt lukrativa kontrakt.

Det finns även extramaterial där Andersson pratar om livet efter karriären, hur det var att lägga av och om en del av fotbollens baksidor med höga transfersummor, dopning, riggade matcher samt supportrar som går för långt.

Publicerad 2017-09-01 kl 06:10
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons