Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST

Kindberg: Inte höga löner som lockar spelare till ÖFK

Uppgifter om att Östersunds FK lockar till sig spelare genom höga löner saknas inte.
Själva hävdar klubben att nivån på deras spelarlöner är väldigt låg.
- Tror inte vi har någon som tjänar över 70 000 i månaden, säger ordföranden Daniel Kindberg i podcasten Lundh.

Östersunds FK har gjort en snabb resa från division 2 till allsvenskan, cupguld och succé i Europa League. Hur det är möjligt? Inte genom att betala ut höga löner till spelarna i alla fall, hävdar klubben själva. Men i takt med framgångarna har uppgifter om att ÖFK har en konkurrensfördel just ekonomiskt sipprat fram.

Magasinet Offside skrev en längre text om ordföranden Daniel Kindberg och Östersunds FK våren 2016, och i den finns följande citat från en anonym spelare som tillhörde ÖFK under klubbens tid i division 1 för några år sedan:

- Vi var ett lag i division ett norra och vi flög i princip till samtliga bortamatcher. Jag vet att en klubb som Gif Sundsvall, som geografiskt påminner om Östersund, inte ens kunde drömma om det. Och vi hade fyra, fem utländska spelare som jag vet tjänade 12-15 000 kronor i månaden. Den lönen i en division ett-klubb... Man undrade var pengarna kom från.

Offside skrev då också att det "spekulerats om hur ÖFK haft råd med sina spelartrupper under åren". Magasinet citerade en anonym ledare i en superettan-klubb, som berättade om att han kämpat med Östersund om två spelare.

- Båda gångerna har vi erbjudit avtal som verkligen varit bra, hög superettannivå. Båda gångerna har jag plötsligt fått besked om att spelarna i fråga istället skrivit på för Östersund. Jag har svårt att se att spelarna gjort det av andra anledningar än bättre avtal.

Den här veckan gästar ÖFK:s ordförande Daniel Kindberg Fotbollskanalens podcast Lundh, och i den berättar Olof Lundh att den tidigare Örebro-tränaren Alexander Axén hävdar att ÖSK försökte värva både Johan Bertilsson och Tom Pettersson inför den här säsongen men att de "inte hade någon chans" att matcha Östersund.

- Då har Axén helt fel. De har högre löner i Örebro än vad vi har, överlägset högre. Vi har aldrig haft så högt betalda. Vi redovisar ju vad vår spelartrupp sammantaget har i lön, det är helt öppna uppgifter. Där tror jag att han är ute och cyklar rejält, säger Kindberg i podcasten.

- Orsaken till att de du nämner valde oss är enkom av spelarmässiga skäl, fortsätter han.

Bilden av Östersund som en klubb som inte betalar ut några höga löner till sina spelare visar klubben gärna upp. När Daniel Kindberg i podcasten Lundh får höra att snittlönen i allsvenskan ligger på 93 000 kronor säger han till exempel:

- Oj, det var högt. 

- Jag tror inte att vi har någon spelare, jag får reservera mig här, som har över 70 000 kronor i månaden. 65 000 tror jag den högst betalde har i lön.

Och betalningen sker på ett korrekt sätt?
- Vi har aldrig sedan klubben bildades betalat ut en svart krona till någon spelare eller ledare, det är vi väldigt stolta över.

Kindberg uppger dock att han vet att svart betalning förekommer inom svensk fotboll. Han hävdar att han framför allt för några år sedan fick ta del av många uppgifter om det.

- Spelare och ledare har berättat om det, så är det. Att det förekommer i någon av de högsta divisionerna, det är helt klart.

Helt klart?
- Jaja, absolut. Vi vet att det förekommer.

Kindberg hävdar att han har delat med sig av uppgifterna till Fredrik Gårdare, som leder polisens aktionsgrupp mot kriminella inom idrottsmiljön.

- Den nya aktionsgruppen har varit väldigt lyckad. Vi har haft Fredrik uppe hos oss, vi har pratat igenom allt vi vet.

FAKTA

168 - Daniel Kindberg

Avsnitt 168 av Sverige mest nyfikna fotbollspodd gästas av Daniel Kindberg. Östersunds ordförande har på sju år tagit ÖFK från division 2 till Europa Leagues gruppspel och målet är att vinna turneringen. I podden berättar ÖFK-basen om alla stolar han sitter på, om att han förstår frågorna som följer men inte ser några problem med det, om den kommunala sponsringen, om att journalister ställer fel frågor, om den effektiva styrelsen med bara tre ledamöter, om synen på 51-procentsregeln, om investeringarna i klubben och att man var nära att sälja 49 procent till en indisk investerare i somras.

Dessutom talar Kindberg om Graham Potters betydelse, om varför han är övertygad om att engelsmannen stannar, om vilken spelare han tror ÖFK säljer i vinter, om hur man fyndar nyförvärv och om att det är fel att påstå att ÖFK betalar höga löner och att man aldrig betalat en enda svart krona under hans tid i klubben. Kindberg berättar även om hur han blivit mottagen i svensk fotboll, om hur alla med makt ser likadana ut, om att han inte är rädd för att andra klubbar ska kopiera ÖFK och vad han såg för brister i svensk fotboll som klubben utnyttjat under sin snabba klättring.

Publicerad 2017-10-25 kl 06:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons