Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Kindlund: "Vi tar inte tillräckligt betalt för våra spelare i Sverige - men det kommer att ändras”

Svenska klubbar måste ta bättre betalt för sina spelare.
Det menar Hammarbys vd Henrik Kindlund i podcasten Lundh.
- Det handlar i grund och botten om att de svenska klubbarna har haft för dålig ekonomi, säger han i podden.

Den här veckan gästar Hammarbys vd Henrik Kindlund podcasten Lundh. Bland annat får då Bajen-vd:n svara på frågor om hur klubben resonerar kring spelarförsäljningar och hur man ska göra för att kunna ta bättre betalt. I dagsläget är får svenska klubbar för lite.

Det heter ofta att vi är dåliga på att ta betalt i Sverige om man jämför med Basel eller portugisiska klubbar. Vad beror det på?
- Vi har lite funderingar där, men jag har inget annat svar på det i dag annat än att du har helt rätt. Portugisiska ligan är en större liga med högre status, de har levererat enormt många spelare som sedan har gjort det bra i andra, ännu större, ligor, även den schweiziska. Men det är ändå ligor som är jämförbara med eller sämre än allsvenskan.

ANNONS

Schweiziska ligan och Basel är väl inte så stor skillnad?
- Vi tar inte tillräckligt betalt för våra spelare. Jag tror att det kommer ändras. Det handlar i grund och botten om att de svenska klubbarna har haft för dålig ekonomi. Man har varit tvungna att sälja. Det tror jag är huvudorsaken. Är du pressad att göra en affär blir den ju alltid skitdålig. Om du däremot har ett bra förhandlingsläge och en stark förhandlingsposition, då kan du vara lite kall, vänta och driva upp priset och sälja när det är rätt läge för dig. Där kommer vi lite tillbaka till allsvenskans image. Vi har haft en period där spelarna har gått ett-två-tre år för tidigt. De har inte varit värda mer. Klubbarna har inte riktigt orkat stå emot, och så har det drivits på väldigt hårt av agenter och föräldrar. Många av de bra agenterna försöker att hålla emot det här, men problemet är att om de inte hjälper killen ut, trots att det är ett eller två år för tidigt, då byter han bara agent. Då dyker det kanske upp andra, lite oseriösa agenter som går på pappan och förklarar att den befintliga agenten är en idiot, ”men gå med mig så kommer jag fixa en bra klubb”, liksom. Då försvinner de ut för tidigt och kommer oftast tillbaka efter två år, då de har suttit på bänken, inte har tränat ordentligt och är mycket sämre än vad de var när de gick. Den resan har vi sett alldeles för ofta. Men nu hoppas man lite att killarna ska ta lite vettigare steg. Man kan titta på Ludwig Augustinssons resa ut i Europa till att bli ordinarie i landslaget. Jag hoppas att unga spelare tittar på den resan och funderar lite.

ANNONS

Fakta

179 - Henrik Kindlund

Avsnitt 179 av Sverige mest nyfikna fotbollspodd gästas av Henrik Kindlund. Hammarbys vd berättar om förvåningen över att Jakob Michelsen vill ändra på överenskommen spelidé, om värvningarna som gjorts utifrån det, om att man var tvungen att sparka honom, om vad det kostade klubben, om att man träffade tre andra tränare och om varför Stefan Billborn är rätt person att leda klubben. Dessutom talar Kindlund om hur han överlevt omsättningen av ledande personer i klubben, om att kontinuitet inte sitter i tränarrollen, om varför de sportsliga framgångarna dröjer, om snacket om att skapa en vinnarkultur, om varför man sneglar på Malmö FF och om att det inte är svårt att både vara supporter och vd. Kindlund är öppen om att svensk fotboll måste bli bättre på att hitta sponsorer, om att många företag inte vill sponsra allsvenska klubbar av risk för negativa rubriker om det blir stökigheter, om att svenska klubbar är för dåliga på att ta betalt för spelare, om den svåra bengalfrågan och om hur Hammarbys herrar kan hjälpa damerna.

Publicerad 2018-02-03 kl 07:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto