Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

LUNDHS PODCAST

Kinesiska ligan på frammarsch - Mörk: "Helt annan nivå"

De två dyraste övergångarna i det senaste transferfönstret genomfördes av kinesiska klubbar.
En liga på frammarsch.
- Spelarna tjänar helt andra nivåer i Kina, säger agenten Patrick Mörk i podcasten Lundh.

Kina har vuxit fram till en ekonomisk jätte även på fotbollssidan. Förutom en handfull allsvenska spelare som testat lyckan i öst har ligan också lyckats locka till sig spelare som Jackson Martinez och Paulinho.

- Det har varit vår största marknad som agentur. Vi har tagit många spelare dit. Få se vad som händer nu. Högstaligan är oerhört penningstinn, säger agenten Patrick Mörk i podcasten Lundh.

Mörk har flyttat spelare från allsvenskan till det kinesiska seriesystemet. Bland andra den förra Djurgårdsspelaren Nyasha Mushekwi och ex-AIK:aren Mohamed Bangura.

Lönenivåerna skiljer sig väsentligt jämfört med exempelvis Holland och Belgien.

- Det är en helt annan nivå. Det ska bli intressant att se var det kommer att ta vägen.

Patrick Mörk tror också att MLS i framtiden kan bli en liga som snarare satsar på unga talanger än ratade stjärnor som ser slutet på karriären.

- Nu vill de (MLS) hitta yngre spelare så de kan visa upp och sälja till Europa. Tror det blir nästa trend i USA.

110 - Patrick Mörk

Avsnitt 110 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Patrick Mörk.
Fotbollsagenten berättar om karriären, den tidiga satsningen på spelare från länder i Afrika, stjärnfynden som han tappade, anklagelserna om att man utnyttjar spelare från fattiga länder och förvåningen att inte fler allsvenska klubbar letar talanger där. Han berättar även om agentjobbet där klubbarnas datorbaserade scouting förändrat mycket, vad han tar betalt, hur unga spelare man kan jobba med, om hur många av alla spår under ett transferfönster som blir affärer, Kinas växande betydelse, vad spel under ett EM-slutspel kan innebära och att guldet i U21-EM betytt mer för allsvenska spelares värde än Malmö FF:s CL-framgångar. Dessutom ger Mörk sin syn på mediernas jakt på rubriker och "drömlöner", vad han upplever är en felaktig medial bild av agenter och varför han själv alltid gärna svarar på frågor och uttalar sig.

Publicerad 2016-07-08 kl 06:00
LUNDHS PODCAST

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER