POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
LUNDHS PODCAST
3d

Kjartansson gjorde succé i MFF - men fick tuff start: "Min tuffaste period i karriären"

Vidar Örn Kjartansson gjorde under 2016 succé i Malmö FF. 
Men starten var tuff med sex raka mållösa matcher i allsvenskan.
- Det var förmodligen min tuffaste period i karriären, säger han i podcasten "Lundh".

Hammarbys inlånade anfallare Vidar Örn Kjartansson anslöt i januari 2016 till Malmö FF som en tilltänkt målspruta i allsvenskan. Inledningsvis hade däremot islänningen det tufft med sex raka mållösa matcher innan det i sjunde matchen lossnade med tre mål mot Häcken och sedan ytterligare elva seriemål innan han lämnade Skåneklubben. 

- Det var en tuff start, definitivt. Laget också. De första fyra-fem matcherna hade vi det tufft. Sedan gick jag tillbaka till grunderna och började göra mer på träningsplanen. Det var förmodligen min tuffaste period i karriären, de första sex matcherna där, säger anfallaren i podcasten "Lundh". 

Du blev kritiserad för att du var en dyr värvning?
- Verkligen. Det var mycket som hände i mitt liv då. Min son föddes precis efter att jag kom, sedan gick landslaget till EM och jag var nervös över att jag behövde bli bättre. Jag tänkte för mycket. Det var mycket förändringar som hände då. Mentalt var jag lite vilse.

Kände du att klubben tvivlade på dig?
- Nej, definitivt inte. De stöttade mig, och direkt när jag gjorde hattrick mot Häcken blev allt lättare. Ibland är det så för anfallare, du behöver bara ett tillfälle som ändrar allt. Men de stöttade mig, de lät mig spela även om jag inte var som bäst. De tog ett bra beslut där i stället för at sätta mig på bänken, att låta mig spela till dess att jag fick självförtroendet tillbaka.

Under Kjartanssons tid i MFF var Allan Kuhn huvudtränare och ledde som bekant laget till SM-guld, men fick sedan sparken och blev ersatt av Magnus Pehrsson på posten. Det förvånade islänningen. 

- Ja. Det har förmodligen aldrig hänt, att man vinner titeln men får sparken. Men vem är jag att döma? Jag vet inte hur de tänkte där. 

Kjartansson hade även en bra relation med den danske tränaren. 

- Han är en typisk dansk kille, en bra kille som vill spela bra fotboll. Det var ett stort jobb för honom, definitivt. 

Vissa säger att han (Allan Kuhn) var för mycket polare med spelarna…
- Kanske. Han var assisterande tränare tidigare, och de har en annan roll än huvudtränaren. Han kanske behövde vänja sig vid hur man ska vara som huvudtränare. Men jag tycker att han var bra och gjorde ett bra jobb. Spelare är vana vid något annat kanske, jag vet inte, men Malmö gjorde som de gjorde. De tog det beslutet.

När du spelade i Malmö var Markus Rosenberg en viktig spelare. Är du förvånad över att han fortfarande är det?
- Det är otroligt. Han var väldigt bra när jag var där, men nu är han 37 eller något och spelar som han är 25. Han gör mål, och inte bara det, han spelar väldigt bra och är fit. Han är en ledare, väldigt viktig för Malmö. När han slutar kommer de få huvudvärk över att sätta någon annan på hans plats. Det överraskade mig hur bra han fortfarande är.

Saknar du att spela för Malmö?
- Jag hade en fantastisk tid där. Men saker ändras snabbt i fotboll. Jag hade en bra tid där och bra minnen som jag aldrig kommer glömma.

Lyssna på hela avsnittet med Vidar Örn Kjartansson i spelaren ovan. 

FAKTA

Här hittar du podden med Vidar Örn Kjartansson

FAKTA

230 - Vidar Örn Kjartansson

Avsnitt 230 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Vidar Örn Kjartansson. Anfallaren talar om hur han trivs med Hammarbys spel, om att vilja stanna säsongen ut, om möjligheten att slåss om SM-guld, om spelarnas krismöte efter förlusten mot Malmö FF och om att hantera pressen med publiktrycket.

Kjartansson berättar om besvikelserna att missa både EM 2016 och VM 2018, om relationen med Lars Lagerbäck, om varför han pensionerade sig i landslaget, om hur Erik Hamrén övertalade honom att göra comeback och drömmen om att spela EM 2020.

Vidar Örn Kjartansson talar även om tiden i Malmö FF, om hur imponerad han är av Markus Rosenberg, om svårigheten att byta klubb i rätt läge, om felsteget att gå till Kina, om hans känsla för att göra mål och hoppet om att få spela i England eller Tyskland.

Publicerad 2019-05-17 kl 06:30
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå