Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

LUNDHS PODCAST
36v

Kriminalkommissarien om insatser i fotbollen: "Det rör upp så himla mycket känslor"

Straffet för de tolv män som stod åtalade Helsingborg-skandalen blev dagsböter.
Men kriminalkommissarien Fredrik Gårdare tror inte att hårdare straff har den bästa effekten.
- Det har ett signalvärde, men bästa effekten är när de blir tagna direkt, säger han i Lundhs podcast. 

Ofredande och ordningsstörning dömdes tolv män för efter att de sprang in på planen när Helsingborg åkte ur allsvenskan.

Dagsböter blev straffet.

När jag ser scenerna och hör ordet dagsböter får jag inte riktigt ihop bilden.

- Tittar man på vad som får bäst effekt är det inte längden eller hårdhetet på straffet i sådana här lägen. Det har ett signalvärde, men bästa effekten är när de blir tagna direkt. När man fångar in personerna precis när det händer, säger kriminalkommisarie Fredrik Gårdare i Lundhs podcast.

De fick också tillträdelseförbud. Lyckas klubbar hålla de här personerna borta?
- Ofta möts de här personerna upp utanför arenorna och går någon annanstans där de ser fotbollen. Om de skulle ta sig in på en arena skulle de ganska snabbt bli igenkända och då blir det en ny dom.

Gårdare tycker också att polisen blivit bättre på att hantera problemen inom fotbollen.

- Det går åt rätt håll, vi har blivit bättre på att ta tag i det. Men grejen med fotboll är att det är ett väldigt känsligt ämne som rör upp så mycket känslor. Människor har väldigt många åsikter oavsett om vi ingriper eller ej. En del tycker att vi ska vara hårdare och ge oss upp på läktarna, men vi har kommit fram till att vi inte gör så.

Varför inte?
- Det blir ofta mycket värre. Då kan det bli upplopp och väldigt stökigt. Vår tanke då är att ta dem efteråt.

159 - Jan Helin

Avsnitt 159 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Jan Helin. SVT:s programdirektör med ansvar för bland annat nyheter och sport talar om hur han vill förändra SVT-Sportens arbete, om hur man ska bli ännu bättre på nyhetsverksamhet, om hur man ska agera i en tid där rättighetskostnaderna bara blir högre och högre, om varför SVT inte kunde behålla sex års hockey-VM, om ilskan mot Expressen efter uppgifterna om att hockey-VM såldes med förlust, om det avancerade arbetet att köpa tv-rättigheter till idrott och om den nya satsningen på söndagar med livesport likt Vinterstudion. Helin ger sin syn på sportjournalistikens status, om varför den är viktig att värna för fler än SVT, om att SVT-Sporten ska kunna göra grävande journalistik även utan Uppdrag Granskning, om risken att galopperande rättighetskostnader går ut över journalistiken och det utmanande i att sportjournalistiken ska balansera mellan mer lätta evenemangssändningar och kritiskt granskande. Dessutom talar Helin om hur han fick Zlatan att lyfta sin bojkott mot Aftonbladet, om han hade agerat likadant som SVT-chef i ett motsvarande läge, om betydelsen av superstjärnan för kvällstidningarnas ekonomi, om hur han anser att medierna klarat granskningen av Zlatan Ibrahimovic och om hur många gånger Zlatan o Co reagerat på Aftonbladets skriverier och hur det påverkade Helins arbete.   

Publicerad 2017-07-12 kl 06:30

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER