Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST

Kujovic om att behöva visa mer som invandrare: ”De tog upp vissa spelare"

Comeback för Emir Kujovic och två mål inför ögonen på Marcus Allbäck.
EM-truppen är nära men det var tufft i unga år – att vara invandrare sågs som en belastning:
- Gjorde man ett misstag så blev det lite större än om någon annan gjorde det, säger Kujovic i podcasten Lundh.

I veckans avsnitt av Lundhs podcast resonerar Emir Kujovic kring Zlatan Ibrahimovics betydelse för svensk fotboll i allmänhet och unga spelare med invandrarbakgrund i synnerhet.

- Det är klart att Zlatan har betytt jättemycket, som en kille med invandrarbakgrund. Han är ju från Balkan också som jag, säger Kujovic i podden.

- Det är klart att man inspireras, och jag tror att han har öppnat upp vägen för många andra. Framförallt så att man kan se upp till någon och se att det är möjligt. Jag tror att han har betytt jättemycket för många ungdomar generellt, men framförallt för ungdomar med invandrarbakgrund.  

Emir Kujovic är född i Montenegro. 1992 kom familjen som flyktingar till södra Sverige. I podcasten beskriver 27-åringen hur fotbollen har varit en bra väg in i samhället, men också att han vid tillfällen upplevt att han behövt bevisa sig oftare på grund av sin invandrarbakgrund.

- Ja, det har jag känt, svarar Kujovic på en direkt fråga.

- När jag spelade i Landskrona BoIS kändes det som att… inte bara jag, utan de flesta andra var tvungna att bevisa oss hela tiden. Gjorde man ett misstag så blev det lite större än om någon annan gjorde det.

- Det gick ganska bra för Landskrona BoIS då jämfört med nu. Då hade de ganska bra spelare och det var inte så enkelt att komma upp till A-laget, men det kändes som att de tog upp vissa spelare…

…med svensk bakgrund?
- Ja, och jag tyckte att det fanns många, bland andra mig själv, som kunde ha fått chansen mycket tidigare där. Men jag tror inte att det var så bara i Landskrona. Jag har frågat många i andra klubbar också, och de säger samma sak.

I november 2005, året innan Kujovic debuterade i A-laget, gjorde Sveriges Radio Kaliber en granskning av talangfabriken. BoIS fick i programmet skarp kritik för att man inte släppte fram ungdomar med invandrarbakgrund i A-laget i lika stor utsträckning som spelare med svensk bakgrund.

Kort därefter belönades emellertid BoIS av Skånes Idrottsförbund för klubbens integrationssatsning BoIS i Centrum. Så här kommenterade dåvarande Landskrona BoIS-ordföranden Kenneth Håkansson kritiken i Helsingborgs Dagblad:

- Om någon fotbollsklubb i detta landet jobbat och kämpat för integration är det BoIS. Jag ska erkänna att det kändes som en spark i skrevet att bli beskylld för att vi av rasistiska motiv inte släpper fram unga lovande killar med invandrarbakgrund.

- Jag menar det hela faller ju på sin orimlighet. Vilken klubb skulle tacka nej till en ny Zlatan med motiveringen att han hade invandrarbakgrund. Därför känns detta som en oerhörd revansch. Man borde kanske från radions sida söka problem av detta slag där de verkligen existerar, sa Håkansson då.

I podcasten resonerar Kujovic även om hur Ibrahimovic har spelat en viktig roll i att förändra tankesättet hos svenska tränare.

- Han har öppnat upp för spelare, men jag tror också att han har förändrat tankesättet i svensk fotboll. Framförallt hos tränare. Man kanske måste se att spelare är olika, och det är ju det som är grejen. Vi är olika. Till exempel som vi spelar i Norrköping. Vi är olika, men tillsammans får han (Janne Andersson) det att funka på så sätt att alla får ut sina kvalitéer. Och det är här tränaren kommer in i bilden.  

101 - Emir Kujovic

Avsnitt 101 av Sveriges nyfiknaste podd gästas av Emir Kujovic. IFK Norrköpings skyttekung berättar om alla bud i januari, besvikelsen på en del agenter, att lönebuden trissades upp och hur klubbar ville hämta honom i privatjet och fick andra spelare att ringa honom för att övertala. Dessutom talar han om EM-chanserna, om när han inte svarade när Erik Hamrén ringde, att landslags-drömmen aldrig dött och att spel för Montenegro aldrig varit aktuellt. I podden lyfter han på frågan att han med sin bakgrund behövt bevisa mycket mer, att han är tacksam för att Zlatan visat vägen och att fotbollen hjälpt honom att hålla rätt navigering under uppväxten i Klippan och Landskrona. Anfallaren hyllar Janne Anderssons inflytande, om att ”Totte ”Nyman får mer rubriker i Norrköping och varför det var självklart att hylla hjärtsjuke Kamara. Dessutom om livet som praktiserande muslim, att brodern Ajsel Kujovic hjälpt honom mycket och om proffslivet i Turkiet med fina bonusar och speciella förhandlingar med presidenten om segerpremier.

Publicerad 2016-05-03 kl 19:45
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons