POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST
2v

Landslagsanfallaren om ökade pengaklyftor mellan herr- och damspelare: "Många som undrar varför"

Den ekonomiska skillnaden mellan dam- och herrspelarna ökar.
Varför? Den frågan ställer sig många av damspelarna.
- Man hade önskat att det närmade sig mer, säger Fridolina Rolfö i Lundh.

Det ekonomiska gapet mellan dam- och herrspelarna växer. Detta trots att damerna fått bättre prispengar. Varför minskar inte gapet när Fifa har flera miljarder i kassan? Det är en fråga som gör att många damspelare kliar sig i huvudet.

- Det är nog en fråga som vi är många som ställer oss, varför gapet ska vara så stort. Man hade önskat att det närmade sig mer, att vi hade kanske inte samma förutsättningar men att det närmade sig och att man får de förutsättningar man förtjänar. Just nu känns det som att mycket händer i damfotbollen och jag hoppas att Uefa och Fifa kan ta de steg som man ser i publikintresset och runtom. Jag hoppas att de kan se att det är mycket som händer och kan följa efter det, säger Fridolina Rolfö i podcasten Lundh.

2017 hade ni inte ens ett avtal med förbundet, vilket ni har nu inför VM. Hur jobbigt var det för dig, som skulle spela ditt första mästerskap? När man pratar med äldre spelare pratar de om att de kunnat tänka sig att skippa avtalet för att markera, men att de också sade att det fanns spelare som inte varit med. Hur involverad var du i diskussionerna och vad kände du när det fanns en tanke på att skippa avtal?
- Det var en diskussion som vi hade hela laget, om vad som var möjligt. För min del kände jag att jag inte ville spela ett EM på grund av den här situationen. Fotbollen går först, men på något sätt kände jag ändå att man måste sätta ner foten. Jag ville inte att det sportsliga skulle påverka, så för min del kände jag att jag ville spela EM men samtidigt fick det vara något annat om drabbades med fotbollsgalan.

Hur förvånad är du över att det svenska fotbollförbundet, som internationellt är rätt framåt och progressivt, kunde låta er spela ett helt år utan avtal?
- Bra fråga. Vi visste att det skulle bli ett avtal, det var bara en tidsfråga egentligen. Där och då fokuserar man bara på fotbollen och hoppas att det ska bli färdigt så att man slipper lägga fokus på det och att vi ka behöva prata om det. Jag försökte fokusera så mycket på fotbollen som möjligt. Sedan hade vi tjejer i laget som tog ett otroligt stort ansvar och stod upp för oss. Det var väldigt viktigt för oss vid den tidpunkten.

FAKTA

225 - Fridolina Rolfö

Avsnitt 225 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Fridolina Rolfö. Bayern München-spelaren berättar om jakten på en plats i VM-truppen, om skadorna som stört henne, om vad Sverige måste få till för att lyckas i Frankrike, om vad som skiljer ett OS-silver (2016) från en EM-flopp (2017), om vad Peter Gerhardsson betytt för landslagets spel och om SvFF:s budget som inrymmer en semifinalplats.

Dessutom talar Rolfö om betydelsen av publikmatchen på Friends, om hoppet att Janne Anderssons besök på landslagets träning ska leda till bättre relation med herrlandslaget, om vikten att försöka påverka bristen på jämlikhet och känslorna när det rör på sig ute i fotbolls-Europa med både sponsoravtal och publikrekord.

Naturligtvis berättar Rolfö om tiden i Linköping, om varför allsvenskan inte är aktuell just nu, om drömmen att en gång spela för Kungsbacka, om varför hon gjort klart med nästa klubb och om betydelsen av guldet i F19-EM.

Publicerad 2019-04-11 kl 06:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå