Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Lawan förstår inte Sirius negativitet: ”Blev väldigt besviken”

Dalkurd tog beslutet att flytta till Uppsala – och möttes av en Sirius-tränare som ville lägga av.
Något Rawez Lawan inte förstår.
- Jag blev väldigt besviken på det som fotbollsspelare och medborgare, säger Dalkurds lagkapten i podcasten Lundh.

I höstas gick Dalkurd upp i allsvenskan och tätt därefter tog klubben beslutet att lämna Borlänge för Uppsala. En diskussion som pågått ett tag, men man kan inte påstå att Uppsala-klubben Sirius tog emot beskedet med öppna armar.

- Jag har lust att lägga av. Jag är riktigt less. Det här är den absolut värsta dagen för mig i Sirius. Det här har tagit så mycket energi av Sirius så det finns inte. Förra hösten försökte de sno all energi av oss när vi skulle försöka gå upp i allsvenskan och i år har de hållit på också. Otroligt dåligt, sa Sirius-tränaren Kim Bergstrand till UNT.

Dalkurds lagkapten Rawez Lawan blev överraskad över utspelet från Kim Bergstrand.

ANNONS

- Jag förstår helt ärligt inte varför. Här kan vi göra Uppsala till Sveriges främsta idrottsstad med två allsvenska klubbar. De har bandy om amerikansk fotboll, de har basket… Jag förstår att föreningar skrämmer vissa människor, men det kom ett uttalande från Sirius tränare som gjorde mig som medborgare väldigt ledsen, säger Rawez Lawan i podcasten Lundh.

- Jag minns bara att han var väldigt emot det. Jag tror att han sade någonting om att han hade tanke på att sluta träna fotboll. Jag tänker tvärtemot. Man ska se fram emot det här. Vi ska göra Uppsala till en bättre stad. De har sina anhängare, och jag lovar att vi kommer nå ut till de som de inte når ut till. Så simpelt är det. Innanför de vita linjerna ska det vara rivalitet, inget snack om saken, men utanför kan vi bygga Uppsala och Sverige. Det är så mycket annat som drar ner det. Det här är värsta chansen. Men samtidigt skrämmer förändringar människor. Men jag tänker bara på signalerna han sänder till Sirius spelare. Vad händer när de får en riktig motgång? Jag hoppas att inte spelarna känner så. Vi är konkurrenter på planen, men utanför är det inget snack om att vi ska samarbeta.

ANNONS

Hur tror du att det första derbyt blir?
- Jag tror att vi kommer vinna. Så simpelt är det. Om deras ledare gör sådana uttalanden utanför planen… Då är han helt förskräckt när vi är på planen. Jag ser fram emot det och hoppas att det blir en jättebra match.

Du tror inte att det blir extra laddat med tanke på den fientlighet som har mött er?
- Jo, på grund av det uttalandet. Det var därför jag blev väldigt besviken på det som fotbollsspelare och medborgare. Det kommer att vara rivalitet innanför de vita linjerna, men utanför hoppas jag att vi kan samarbeta på ett sätt som höjer Uppsala.

Hur känner du att ni har blivit mottagna i Uppsala?
- Uppsalaborna har varit väldigt trevliga. De är väldigt glada över att vi är här. De ser verkligen fram emot att se våra matcher. Vi har träffat många anhängare till Sirius som har sagt att de kommer komma och kolla på våra matcher också, för att de gillar bra fotboll. Det är det som det handlar om, sport och musik ska förena människor. Det är så mycket annat som splittrar oss, men det är det som förenar oss. Det är det som vi är ute efter. Hur vi har blivit mottagna av Sirius vet jag inte riktigt…

ANNONS

Vi träffas i Uppsala, dit Dalkurd har flyttat efter det allsvenska avancemanget. Hur funkar det att flytta en klubb?
- Hittills har det funkat ganska bra. Det enda vi ville var att ha en möjlighet att utvecklas som förening. Jag tror inte att vi kunde överleva i Borlänge. Så anledningen till att vi flyttade var att vi här har en möjlighet att nå vår fulla potential. Hittills har det gått jättebra. En store eloge till mina lagkamrater, de har inte klagat en enda gång på våra förutsättningar, var vi byter om eller tränar. Vi har inte en riktig bas ännu. Hittills har det gått bra och jag hoppas att det ska bli bättre och bättre.

Vad är utmaningarna när man flyttar en klubb? Det är ju väldigt ovanligt för svensk idrott.
- Det är det. Jag tror att vi fotbollsspelare älskar trygghet. Jag kan tänka mig att man som tränare eller ordförande för en klubb inte vill sätta sina spelare i otrygghet, så att de kan prestera. Men jag beundrar mina lagkamrater, för det har inte visat sig alls på träningarna. Nästan tvärtom. Det har varit så bra kvalitet på träningarna, det utanför har inte påverkat. Det är ingen optimal situation, men vi har en plan om att vi kanske kan leva som en elitklubb när arenan är byggd och inte bara spela som en elitklubb.

ANNONS

Du har varit i Dalkurd i två säsonger och sköt målet mot Gais som tog upp er. Vad kan man ha för krav på en förening som ni som ska spela matcher i Gävle, träna i Uppsala och kommer från Borlänge?
- Det låter värre än vad det är.

Det är sanning.
- Vi har hittat ganska bra vanor nu med var vi äter frukost och var vi tränar, och det är skitviktigt. Med matcherna får vi vänta och se hur det blir. Men jag tror att Dalkurd har gått igenom för mycket för att detta ska stoppa dem. De måste gå tillbaka på hela resan. Det är omöjligt att det här är sista stoppet. Det är klart att det inte är en optimal situation, det är därför jag hela tiden försöker höja mina lagkamrater. Jag kanske har en annan förståelse och en annan acceptans kring situationen och varför det är så här. Det är okej, kanske för min bakgrund. De andra behöver inte ha det. De är yngre än jag och har hela framtiden för sig. Men jag har inte hört någon av dem klaga eller någon träning som gått ner i kvalitet. Jag ser fram emot denna säsong, även om det inte är de mest optimala förutsättningarna.

ANNONS

Du är lagkapten. Vad krävs av dig i en sådan här situation?
- Att man tar emot det oavsett vad som kommer. Det faller mig naturligt på grund av att jag är kurd och kommer från en kurdisk bakgrund. Det här passar mig perfekt, det är som att jag har hittat mitt syfte i min fotbollskarriär. Som kapten kommer jag stå där först och skydda mina lagkamrater på alla sätt och vis. Jag kommer att ha förståelse för om de känner att de förtjänar mer, vilket de gör och kommer göra. De kommer att få förutsättningarna om de bara fortsätter. Men jag är den första som tar striden för faciliteterna vi har just nu och hur tydligt allt är.

Hur blir det att spela matcher i Gävle?
- Nu har vi inte gjort det ännu, så jag vet inte. Det var snack om att vi skulle träna dagen innan i Gävle i alla fall, så att vi får känna på det. Jag vet själv hur mycket det betyder att ha en stark hemmaborg. Det var en period på två och ett halvt år som vi inte förlorade på Domnarvsvallen. Det kommer från någonting, att alla känner sig trygga med hemorten. Men är det någon klubb som klarar av utmaningar så är det denna.

ANNONS

180 - Rawez Lawan

Avsnitt 180 av Sverige mest nyfikna fotbollspodd gästas av Rawez Lawan. Dalkurds lagkapten berättar om utmaningarna att flytta klubbens A-lag från Borlänge till Uppsala, om att spela tävlingsmatcher i Gävle, om Uppsalas mottagande, om besvikelsen över Sirius-tränaren Kim Bergstrands fientlighet och om varför han tror att tränarbytet från Andreas Brännström till Azrudin Valentic är bra för nykomlingen. Dessutom talar Lawan om att han förlängt kontraktet med klubben, om att han har funnit sitt rätta syfte i karriären, om trycket att som kurd vara lagkapten för Dalkurd, om hur klubben blivit mottagen av fotbolls-Sverige, om rubrikerna som följer klubben och varför han spårar konspirationer i lagets tuffa inledning på allsvenskan. Lawan är öppen om att han tog ett förhastat beslut när han lämnade Malmö FF, att hans rastlöshet gjort att han inte alltid fått ut maximalt under karriären, att han beundrar Janne Andersson trots att tiden i IFK Norrköping inte blev vad de tänkt och att han fortfarande har drömmar om svenska landslaget och att få spela Champions League med Dalkurd.

Publicerad 2018-02-05 kl 06:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto