POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
1v

Lindgren går mot tränarroll efter karriären: "Väldigt taktiskt intresserad"

Häckens Rasmus Lindgren går en speciell elitförberedande tränarutbildning.
Vad målet är med det?
- Att lära mig mer om tränaryrket, jag har alltid varit taktiskt intresserad, säger han i podcasten Lundh.

Rasmus Lindgrens kontrakt med Häcken går ut i december 2021, då kommer mittbacken att vara 37 år gammal. Men redan nu går han det som förbundet kallar för en speciell elitförberedande tränarutbildning.

- Jag har alltid varit intresserad av att blanda mig i taktiska grejer, hur vi ska spela och försvara.

Gör du det med Andreas Alm nu?
- Ja, det har jag gjort med i princip alla tränare jag har haft. Jag har alltid haft en bra relation och tränarna har bollat många grejer med mig. Det har gjort mig mer och mer intresserad. När man går en sådan här utbildning upptäcker man att det finns så många delar som man måste ha som tränare, det är intressant. Det är inte bara det taktiska, vilket man som spelare har blandat sig i. Att planera en träning, ledarskap, prata med spelare – alla de grejerna har man inte tänkt på så mycket.

Vilka under din karriär har varit tränare som du har fastnat för?
- Man plockar lite av alla.

Finns det någon som sticker ut?
- När Frank de Boer tog över Ajax efter Martin Jol var min tanke att det gick från nere på botten upp till toppen över en dag. Det visade sig också då vi vann ligan det året. Det var helt för att vi bytte tränare.

Vad hade Frank de Boer?
- En tydlig idé om hur han ville spela fotboll och kunde föra över det på spelarna. Det var som natt och dag mot den tränare som var där innan. Det blev en ögonöppnare för spelarna. Han tränade på hur vi skulle spela. Det gjorde han så att spelarna också förstod det. Det var som natt och dag.

Vad vill du jobba med? Ser du dig som huvudtränare eller i en annan del av fotbollen?
- Det är svårt nu att se sig själv som huvudtränare, men jag tror absolut att det kommer vara mitt mål. När jag har slutat och har haft något uppdrag någon annanstans eller här kanske jag tycker att det är skittråkigt och gör något annat, men ska jag gå in i detta är mitt mål att bli så bra som möjligt.

Hur kommer Rasmus Lindgrens lag att spela fotboll?
- Klassisk fråga till alla nya tränare. Alla säger att man vill spela en offensiv och anfallsglad fotboll. Jag vill ha en tydlig spelidé som man ska se i spelet.

Men den tydliga spelidén kan ju vara Wimbledon-fotboll?
- Jag tycker inte att man ska binda sig till ett spelsätt, man ska göra det som gör att vi vinner matcher. Men man ska också ha ett spelsätt som utvecklar spelare under en lång period. Jag tror på att ha ett eget spel, att du kan föra fotbollsmatcher och ha initiativet. Då tror jag att man blir bäst på lång sikt.

FAKTA

253 - Rasmus Lindgren

Avsnitt 253 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Rasmus Lindgren. Häckens lagkapten talar om varför klubben har svårt att etablera sig i den yppersta toppen, om att ändra mentaliteten bland spelarna, om tränaren Andreas Alm har rätt i sitt domargnäll, om att han vill se NFL-lösning på VAR-frågan, om hjärnskakningarna som fick honom att fundera på att sluta och om att han helt saknade andra anbud när han flyttade hem.

Lindgren berättar även om vägen från Ajax ungdomsakademi till att bli lagkapten för den holländska klubben, om de nödvändiga åren i Groningen, om det sköna i att få vinna titlar, om att bli utfrusen från klubben i Salzburg, om att han inte bryr sig om uteblivet landslagsspel och om vad som fanns i Landskrona Bois när han och ett gäng andra spelare kom fram och alla blev utlandsproffs.

Publicerad 2020-02-09 kl 07:30
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå