POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
1v

Lindgren såldes billigt – och köptes tillbaka dyrt av Ajax: "Blev rätt förvånad"

Rasmus Lindgren såldes billigt av Ajax – och köptes tillbaka dyrt av klubben.
Hur mittbacken ser på det?
- Jag var mest ganska förvånad, säger han i podcasten Lundh.

Rasmus Lindgren gick till Ajax tidigt i sin karriär. 2003 lämnade han Landskrona Bois för spel med Ajax U21-lag, året därpå flyttades han upp i A-laget innan han 2005 lånades ut till Groningen. Året därefter, 2006, köpte sedan Groningen loss den svenske mittbacken.

- Jag var inte tillräckligt bra då. Samtidigt var jag ung och hade väldigt hård konkurrens just på innermittfältet. Det var fyra-fem spelare som var klasser…

Vilka?
- Sneijder, van der Vaart, Pienaar, Galasek… Jag fattade att jag inte skulle spela så mycket. För mig var det perfekt att bli utlånad första året till Groningen, jag lyckades pricka in en säsong efter att Groningen slutat 13-14 året innan. Vi blev femma i ligan och jag tog en plats och spelade bra. Det var perfekt i den åldern för mig, jag var 21, att få spela så mycket på högsta nivå i Holland. Det kunde inte ha blivit bättre.

Du gjorde det så bra i Groningen efter hand att Ajax köpte tillbaka dig. Jag hade bara känt en sådan revanschkänsla om de hade betalat för att ta tillbaka mig. Hur kände du?
- Jag tror inte att det var så mycket kring revansch, jag var mest ganska förvånad. Jag visste att jag hade spelat bra, men jag hade lite tur, de sålde sin defensiva mittfältare Maduro, som jag hade spelat med tidigare, till Valencia sista dagarna i januari. Då var jag den som de hade sett som ersättare. Man ska ha lite tur, och det hade jag. Men jag var mest förvånad, faktiskt.

Hur var det att komma tillbaka till Amsterdam Arena som köpt, då kommer man ju in med en annan status?
- Så var det ju. Även om jag inte var köpt som en stjärnspelare. Jag insåg att jag skulle få kämpa för att ta en plats, för det var fortfarande bra kvalitet. Det var inte så att jag hade blivit tio klasser bättre på två och ett halvt år, som jag var i Groningen. Men det är klart, köper de loss mig för det tiodubbla av vad de sålde mig för så kommer man in med en lite annan pondus i omklädningsrummet.

Hur ser du tillbaka på åren i Ajax?
- Upp och ner. Men totalt sett var det fantastiskt att få vara där i tre och ett halvt år som en uppskattad spelare. Sedan var det inte så att jag var en startspelare i tre och ett halvt år, utan det gick lite i perioder.

Du var med och vann cupen och ligan?
- Ja. Det var fantastiskt. Det är så det ska vara Ajax, man ska vinna titlar. Men under den tiden hade inte Ajax vunnit på ganska länge. Att då få vara med om att vinna titlar innan jag lämnade, det kändes bra.

Du sade att den största upplevelsen är att vinna titlar. Hur är det att vinna något i en stor klubb utomlands?
- Man spelar fotboll för att komma så högt upp som möjligt i en tabell. Man spelar inte enbart för det, men när man har jobbat som lag under en hel säsong väcker det sådana känslor i en när man väl står där och får lyfta bucklan. Ju äldre man blir och vinner grejer desto mer kan man njuta och uppskatta det.

FAKTA

253 - Rasmus Lindgren

Avsnitt 253 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Rasmus Lindgren. Häckens lagkapten talar om varför klubben har svårt att etablera sig i den yppersta toppen, om att ändra mentaliteten bland spelarna, om tränaren Andreas Alm har rätt i sitt domargnäll, om att han vill se NFL-lösning på VAR-frågan, om hjärnskakningarna som fick honom att fundera på att sluta och om att han helt saknade andra anbud när han flyttade hem.

Lindgren berättar även om vägen från Ajax ungdomsakademi till att bli lagkapten för den holländska klubben, om de nödvändiga åren i Groningen, om det sköna i att få vinna titlar, om att bli utfrusen från klubben i Salzburg, om att han inte bryr sig om uteblivet landslagsspel och om vad som fanns i Landskrona Bois när han och ett gäng andra spelare kom fram och alla blev utlandsproffs.

Publicerad 2020-02-07 kl 06:30
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå