Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundblad om Mourinhos uppmärksammade utskällning: "Säker på att det inte hade hänt om hon varit man"

Allsvenskan

Matilda Lundblad trivs bra med att som kvinna arbeta i en mansdominerad bransch, men ibland är det en nackdel.
Ett exempel är när José Mourinho under en match fick ett utbrott på lagläkaren Eva Carneiro då en spelare skadadades.
- Det hade inte hänt om hon var man, det är jag ganska säker på, säger hon i podcasten "Lundh".

Foto: Bildbyrån

Ofta trivs man väldigt bra, men ibland kan det vara problematiskt som kvinna att jobba som läkare i fotbollsbranschen. Ett tydligt exempel på det var när José Mourinho under en match skällde ut Chelseas dåvarande lagläkare, Eva Carneiro, för att han blev irriterad och besviken på läkarinsatsen när han fick en spelare skadad. Läkaren Matilda Lundblad, som bland annat jobbar för Elfsborg och Kopparbergs/Göteborg samt är medlem i Svenska Fotbollförbundets medicinska kommitté, tror inte en man hade blivit behandlad på samma sätt som Carneiro. 

Jag läste en intervju med dig i läkartidningen om att du var enda kvinnan en rätt manlig värld. Hur är det?

Annons
- Jag jobbar tillsammans med många manliga ledare och trivs väldigt bra med det. Samtidigt vore det kul om kvinnor också kunde få chansen. Jag trivs bra med att jobba med killar, men i vissa delar av samhället, som entreprenörer inom tech och IT, är jag också väldigt ensam med mitt företag med många kvinnor. Då är det lite kul att gå i bräschen. Det var någon säsong där jag hade alldeles för mycket med två lag, alla matcher, forskning, jag jobbade heltid på en klinik och en del andra grejer vid sidan om, då tänkte jag att jag kanske var tvungen att ta bort lagen, men det var det som den säsongen höll mig kvar. Skulle jag gå hade det varit nio män i ledarstaben, då kommer aldrig någon kvinna komma in. Så tänker jag.

Vad är svårigheten?
- Jag känner mig väldigt självklar i min roll som fotbollsläkare, det är precis det jag forskar på med Uefa och det är det som jag har brunnit för under hela min läkarkarriär, att jobba med elitidrottare. Jag har nog mer fördelar av att jag är kvinna och kommer in och ger en annan dynamik och ett annat arbetssätt. Jag har aldrig varit man, så jag vet inte vad svårigheten är.

Annons

De är många, kan jag säga!
- Det är de va (skratt)? Men när man väl är inne och är självklar i sin roll är det mycket positivt som kommer med, att man är lite ensam i sin roll.

Ingen missade för några år sedan när José Mourinho tränade Chelsea och det var en kvinnlig läkare som han blev väldigt arg på, du fick också uttala dig och du känner henne. Just att det blev det fokuset och att han blev så irriterad på hennes arbete, hur upplevde du det? Var det en könsfråga i det eller var det bara att han blev besviken på läkarinsatsen?
- Det var säkert en kombination. Men framför allt var han väldigt provocerad av att hon var kvinna, det hade inte hänt om hon var man, det är jag ganska säker på. Det här utspelade sig i England och med José Mourinho, båda de kulturerna ligger rätt långt efter Sverige i jämställdhetsarbete.

Annons

Du känner henne?
- Absolut, vi har träffats. Vi var båda i Porto vid något tillfälle med Uefa och lärde känna varandra där. Det var så klart jättetufft för henne. En av de som ställde upp mycket för henne var professor Jan Ekstrand, som leder skadestudien för Uefa. Hon var nog väldigt tacksam för det. Hon hade det tufft, men trivs bra med livet nu. Det var sorgligt att se. Jag får ofta frågan i Sverige, det var någon tidning i England också som frågade mig om de här bitarna, ett sport business-magasin också som gjorde en artikel. Jag inser att jag kanske är lite naiv. Visst, jag skulle kunna jobba i England eller Spanien, tänker jag, men jag är uppvuxen i Sverige, här är det lättare för oss kvinnor att ta en självklar plats, exempelvis inom fotbollen. Det kanske inte är lika lätt i England eller Spanien eller Tyskland.

Annons

Lyssna på hela intervjun i spelare ovan.

Fakta

271 - Matilda Lundblad

Avsnitt 271 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Matilda Lundblad. Elfsborg och FC Göteborgs läkare talar om att spela fotboll i coronatider och vad som gäller, om hur protokollet styr verksamheten, om ökningen av skaderisken när herrarna börjar spela match direkt, om att inte fanns något alternativ annat än fem avbytare och om varför svensk fotboll inte testar spelarna.

Dessutom berättar Lundblad om vilka skador som är vanligare för män respektive kvinnor, om att nya tränare inte kan skylla på läkarna om det blir många skador, om macho-idealen inom fotbollen som inte är så smarta, om att vara kvinna i en mansdominerad värld, om samarbetet mellan lagläkarna, om varför det är bättre att tala klarspråk om skador och om relationen med Klas Ingesson.

Publicerad 2020-06-10 kl 06:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto