Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST

Magnusson om Hasse Borgs reklamkupp vid klassiska 2-2-målet: ”Jag skulle få ett skokontrakt"

Mats Magnusson 2-2-mål i VM-kvalet mot Västtyskland 1985 är klassiskt.
"Masse" gjorde målet i ett par nya Puma-skor som MFF-profilen Hasse Borg grävt fram.
- Jag skulle få ett skokontrakt, säger Magnusson i podcasten Lundh.

Mats Magnusson stod för tolv mål under sin tid i det svenska landslaget. Det allra mest minnesvärda kom i VM-kvalet 1985. "Masse" hoppade in i 2-1-underläge mot Västtyskland och satte kvitteringen. Målet är klassiskt, men historien bakom har tidigare varit okänd. Men i sin självbiografi berättar Magnusson hur det gick till.

Landslagskamraten, och senare MFF-profilen, Hasse Borg hade grävt fram ett par nya Puma-skor som han ville att "Masse" skulle ga. 

- Det var faktiskt så. Jag var inte svår att övertala och hade aldrig haft något skokontrakt.

Fick du något betalt?
- Nej, inte just då. Det var mer att jag skulle få ett skokontrakt. Jag spelade ju i Schweiz då. Han tänkte också att om jag kom hem från Schweiz så skulle jag kunna jobba på Puma. Det var lite så han lockade mig. Det roliga var att han inte hade några skor, så han ringde ner till Scanpro. Jag tror att han hade frågat Laban (Lars Arnesson, förbundskapten) innan vi åkte från hotellet om det var okej att vi stannade, för han skulle hämta post på vägen ut till Råsunda.

Så han sprang av och hämtade dojorna?
- Ja, han sprang in på posten och hämtade skorna. Det är ju inte ofta som man har på sig ett par nya skor den första matchen. Men eftersom jag satt på bänken tog jag på mig dem. De var kritvita också, så man såg det på alla bilder efteråt. ”Du kommer in i slutet och avgör, och då är det bara att köra upp med skorna!”, det var det enda han sa.

Magnusson hoppade in i slutminuterna och räddade alltså en poäng med sitt mål.

- Det var en minut kvar, och jag sade till Laban: ”du kan inte byta nu!” Jag tackar Andreas Ravelli, för han var ju helt slut. Jag hoppade in, och jag hade suttit och frusit. Sedan var det ett inkast, och pang, pang, pang, pang och så fick jag passningen. Jag har fått kritik för att jag gav Glenn Hysén en armbåge, men sedan gjorde de inte avspark. Det är det som är det sjuka efter målet. Då var Hasse ändå 17:e man. Hasse Borg var före Laban in på planen.

Han vile ha upp skorna?
- Ja, precis. Han kutade ner och in på planen när jag kom dit. Sedan blåste de av, och då var han inne på planen. ”Vad var det jag sade?” Det händer ju inte. Jag läste Buster, och det var lite som Benny Guldfot. Man gör ju inte ett byte när det är en minut kvar och man ligger under.

FAKTA

164 - Mats Magnusson

Avsnitt 164 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Mats Magnusson. Den tidigare anfallaren var en riktig gigant under fem år i Benfica och tillhörde de bästa i Europa, spelade två finaler i dåtidens Champions League och deltog i VM för Sverige, men efter karriären var över hade han det tufft vilket han nu berättar om i sin bok "Masse: helvetet tur & retur". Mats Magnusson fick grava problem med alkohol, förlorade kontakten med sin familj, tappade kontrollen över sin ekonomi, blev vräkt och levde som hemlös i flera år innan han fick hjälp att ta tag i sitt liv. I del ett av poddintervjun berättar Magnusson om hur det gick utför, om hur han levde på samhällets skuggsida och ofta bodde i Högaborgs och Eskilsminnes klubbstugor, om att en vänskapsmatch med Benfica där han blev utskrattad blev vändningen, om hur han fick hjälp att bli nykter och börja betala sina mångmiljonskulder, om hur han återfick kontakten med sin gamla familj, om varför han ville berätta om det i en bok och om drömmen om att återvända till Lissabon med sin nya familj. I del två av poddintervjun talar Magnusson om sin makalösa karriär som spelare, om genombrottet i Malmö FF, om när han blev petad för att han hade för högt BMI, om Hasse Borgs reklamkupp inför det klassiska målet mot Västtyskland, om den omedelbara succén i Benfica, om varför hans agent nobbade bud från Barcelona, Everton och andra storklubbar, om att bli blåst på Guldskon som Europas bäste målskytt av Hristo Stoitjkov, om att det svider att Tomas Brolin och inte han fick Guldbollen 1990 och varför han och Henrik Larsson funkade så bra ihop och sköt HIF till allsvenskan efter 25 års frånvaro.

Publicerad 2017-09-28 kl 06:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons