Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Lyssna på hela avsnittet med Max Markusson i spelaren ovan.

Markusson om höga agentarvoden: ”Uppdraget när man säljer spelare att göra en så bra nettoaffär som möjligt”

Blåvitt fick betala flera miljoner för agentkostnader när Gustav Engvall såldes.
Max Markusson menar att klubben kunde undvikit kritik om de berättat för fansen hur dagens marknad ser ut.
- Står du inför ett val att tjäna 10 eller 20 miljoner netto så är det klart att klubben ska välja 20, säger klubbdirektören i podcasten ”Lundh”.

IFK Göteborgs ekonomi har de senaste åren varit ansträngd, där klubben bland annat tvingats att sälja Kamratgården. Flera spelare såldes också, men i efterhand har mycket om diskussionen handlat om pengarna som gått till agenter i samband med försäljningarna.

Bland annat gick nästan 13 miljoner kronor till agentarvorden under 2016, något som var en stor ökning från de 578 000 kronor Blåvitt betalade 2014 för samma tjänster. I podcasten ”Lundh” säger Max Markusson att det legat en "sjuka" i IFK Göteborg att inte berätta om hur saker och ting faktiskt ligger till.

ANNONS

- Det här är bara en högst personlig reflektion, men jag tror att det här grundar sig i historiken, att vi borde vara störst och bäst. Men när man inte längre är det har det varit svårt att fronta situationen man har hamnat i. En del av det är att marknaden har förändrats. Om man backar tio år och ser hur det såg ut med agenter och hela den biten – det är en helt annan värld vi lever i, säger Blåvitts klubbdirektör.

Markusson menar också att det hade tjänat Blåvitt att berätta för supportrarna vilka beslut som tas och varför, sam att förklara hur fotbollsaffärer går till i dagens värld.

- För att vara helt krass är klubbens största uppdrag när man säljer spelare att göra en så bra nettoaffär som möjligt. Oavsett om vi pratar om Gustav Engvall eller Pontus Dahlberg, står du inför ett val att tjäna 10 eller 20 miljoner netto så är det klart att klubben ska välja 20. Men då behöver man också vara tydlig med att det kanske rinner ut en del pengar i andra händer, exempelvis till agenter. Om man har den öppenheten och förklaringsmodellen i ryggen för supportrarna och medlemmarna som kommer på våra möten och att de har en förståelse för det tror jag att man undviker mycket av att folk tycker att vi lägger alldeles för mycket pengar på agenter. Det kanske vi gör, men hade vi inte gjort det hade vi tjänat mindre pengar. Då blir det en annan diskussion än den man haft innan, för om man inte pratar skapar det spekulationer. Om du inte bemöter spekulationerna blir torsken som du fiskar upp en vithaj i slutändan för att det inte är någon som säger emot dig. Där tror jag att man hamnar.

ANNONS

Tror du att ni kommer bli öppnare i framtiden?
- Ja, jag tycker att vi redan är på god väg. Jag stod på ett medlemsmöte i slutet av december och visade extremt transparent hur IFK Göteborgs ekonomi hade sett ut under hela 2000-talet. Vi dolde inga siffror, vi visade exakt hur inkomst- och kostnadsströmmarna hade gått och även spelarförsäljningar. I min värld är det ett steg i rätt riktning mot en klubb som jag tror kan skapa en större acceptans. Vi måste syna oss själva och berätta hur landet ligger. Via det kan vi få en förståelse för den process som vi är inne i.

FAKTA

227 - Max Markusson

Avsnitt 227 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Max Markusson. Blåvitts klubbdirektör talar om sitt första år i ledningen för klubben, om stormarna kring Mats Gren och Poya Asbaghi, om vikten av att genomföra ett strategiarbete, om att tidigare ledningar tryck på katapultstolen, om varför klubbens drift gick back över 30 miljoner kronor i fjol och om trycket att sälja spelare även 2019 för att klara ekonomin.

Dessutom berättar Markusson om jakten på en ny sportchef, om det utländska intresset för supertalangen Benjamin Nygren och kontraktsdiskussionerna med honom, om hoppet att klubben ska överraska sportsligt, om varför Blåvitt betalar stora agentarvoden och om dialogen med ex-spelare som Marcus Berg, Pontus Wernbloom och Gustav Svensson.

Max Markusson talar även om relationerna med klubbens supportar, om att ingen från den avbrutna Gais-matchen nappat på hans inbjudan att komma till Kamratgården, om svårigheten att ta ställning kring bengaler och att dialog med alla parter är viktigt för honom.

Publicerad 2019-04-23 kl 06:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto