Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Markusson om Kamratgården-försäljningen: "Inte ett drag i nödbromsen - snarare det sista halmstrået"

Allsvenskan

IFK Göteborg sålde under 2015 Kamratgården. 
Max Markusson anser att det var nödvändigt för ekonomin. 
- Det var det sista halmstrået, säger han i podcasten "Lundh".

Foto: Bildbyrån.

Lyssna på hela avsnittet med Max Markusson i spelaren ovan.

IFK Norrköping - Malmö FF
IFK Norrköping
Malmö FF
STREAMA IMORGON
Hammarby IF - Kalmar FF
Hammarby IF
Kalmar FF
STREAMA PÅ SÖNDAG
GAIS - IF Brommapojkarna
GAIS
IF Brommapojkarna
STREAMA PÅ SÖNDAG
BK Häcken - Mjällby AIF
BK Häcken
Mjällby AIF
STREAMA PÅ SÖNDAG
IFK Göteborg - Djurgårdens IF
IFK Göteborg
Djurgårdens IF
STREAMA PÅ MÅNDAG

IFK Göteborg har stora ekonomiska problem och under 2018 gick driften back 30 miljoner kronor och försäljningen av Pontus Dahlberg till Watford räddade klubbens ekonomi. Trots att föreningen bland annat under 2015 sålde den klassiska träningsanläggningen Kamratgården, så har inte föreningen fått ordning på sina ekonomiska problem. 

- Min bild är att det man gjorde då inte handlade om att dra i nödbromsen eller göra ett strategiskt val, det var snarare det sista halmstrået. Hade man dragit i handbromsen och gjort strategiska val skulle de har gjort det mycket tidigare än så. Den lätta förklaringen är att när man gjorde ett antal val - att bygga Kamratgården, gå in i Prioritet Serneke Arena, utveckla akademin, alla de delarna - de besluten fattades tio år innan dess, säger Blåvitts klubbdirektör Max Markusson i podcasten "Lundh".

Annons

Markusson fortsätter:

- Det som inte har hängt med, och det är väldigt enkel företagsekonomi, är att om du drar på dig en större kostnadskostym så måste intäkterna följa med. Det har de inte gjort. De första tecknen på att det inte var i balans var långt innan man sålde Kamratgården. Men ändå fortsatte man att ha en relativt dyr trupp.

Markusson menar att Blåvitt bland annat har delat ut för höga löner till spelare, vilket i viss mån också har en koppling till fjolårets stora driftunderskott. 

- Löneläget i IFK Göteborg kontra många lag som ligger framför oss i allsvenskan - det är stor skillnad. Man har inte haft en stringens i hur man har fattat vissa beslut. Man har haft en tro, och när tron inte balanseras med verkligheten hamnar man i ett läge där man år efter år på något sätt indirekt räddas av relativt framgångsrika spelarförsäljningar. Men i stället för att bygga det egna kapitalet och skapa en trygghet räddar du bara årets resultat. Så driftsunderskottet, de dryga 30 miljonerna, hände inte 2018, det är en rest från tidigare år.

Annons

De som satt där 2015 och sålde Kamratgården utan att berätta det drog inte alls i handbromsen?
- Visst, de drog i handbromsen, men det är egentligen fel liknelse. Jag tycker snarare att de sköt ut sig med katapultstol. Jag förstår att man var tvungen att göra det, men som jag ser på ekonomi och verksamhetsstyrning så borde du ha fattat ett antal andra beslut långt tidigare, för det här var det sista du hade kvar att göra.

Hur ser du på att man sålde utan att ta in anbud? Säljer jag min lägenhet vänder jag ju mig inte bara till en person.
- Nej, men vem skulle vilja köpa en Kamratgård då?

Jag tror att det finns många i den blåvita sfären som skulle kunna vara intresserade.
- Jag vet ju inte riktigt hur den processen gick till. Men i grund och botten handlar det om att de hade ett stort lån för att bygga om kåken. Om jag förstod det rätt hade man talat med bra personer i den blåvita sfären, och nu är vi hyresgäster här.

Annons

Hur är den känslan?
- Jag äger mitt eget hus, du äger din egen lägenhet. Det är klart att vi vill äga Kamratgården. Det är ju vårt hjärta och själ, det är klart att vi vill äga den. Samtidigt är det blåvita vänner som äger själva byggnaden som vi har en väldigt bra relation med. Så om jag i dagsläget ska välja att lägga pengar på något eller investera något så har vi många andra saker att göra innan vi köper tillbaka Kamratgården. Vi har en lång väg att vandra fram till dess.

Om man ser på sponsorintäkter så tappade ni mellan 2017 och 2018. Även om ni är fyra är ni långt efter Malmö FF. Vad ska ni göra för att få mer fart i den tabellen?
- Det finns ett antal intäktsströmmar som en fotbollsklubb generellt sett är väldigt beroende av. Publiken är en, årskorten är en, spelarförsäljningar är en tredje och partnersidan en fjärde. För IFK Göteborgs del handlar det mycket om att kunna definiera värdet man bidrar med och hänga med i hur sponsormarknaden generellt sett har förändrats genom åren. Det är inte alls länge sedan man kunde sälja biljetter till matchen, bärs och en skylt på Gamla Ullevi. Det var många villiga att lägga en stor slant på, säger han.

Annons

- Min erfarenhet av sponsring handlar snarare om att kunna connecta genom DNA:t i organisationen, Blåvitt i det här fallet, kontra det företag som skulle vara intresserat av att investera. Det handlar mindre om synlighet och att sitta i en loge. Det handlar väldigt mycket mer om vad det är vi vill förändra. I IFK Göteborgs fall har vi en väldigt omfattande hållbarhetsstrategi som vi bygger allt kring, både ur ett socialt, ekologiskt och ekonomiskt perspektiv. Den resan, vad IFK Göteborg betyder för samhället Göteborg, är fler och fler intresserade av att haka på. Sedan ska man inte förringa den andra delen också, men som svar på din fråga ska vi utveckla våra partnerskap till att bli mer långsiktiga och handla om mer än bara resultatet på planen, fortsätter han. 

Lyssna på hela avsnittet med Max Markusson i spelaren ovan. 

Annons

FAKTA

227 - Max Markusson

Avsnitt 227 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Max Markusson. Blåvitts klubbdirektör talar om sitt första år i ledningen för klubben, om stormarna kring Mats Gren och Poya Asbaghi, om vikten av att genomföra ett strategiarbete, om att tidigare ledningar tryck på katapultstolen, om varför klubbens drift gick back över 30 miljoner kronor i fjol och om trycket att sälja spelare även 2019 för att klara ekonomin.

Dessutom berättar Markusson om jakten på en ny sportchef, om det utländska intresset för supertalangen Benjamin Nygren och kontraktsdiskussionerna med honom, om hoppet att klubben ska överraska sportsligt, om varför Blåvitt betalar stora agentarvoden och om dialogen med ex-spelare som Marcus Berg, Pontus Wernbloom och Gustav Svensson.

Max Markusson talar även om relationerna med klubbens supportar, om att ingen från den avbrutna Gais-matchen nappat på hans inbjudan att komma till Kamratgården, om svårigheten att ta ställning kring bengaler och att dialog med alla parter är viktigt för honom.

Publicerad 2019-04-25 kl 06:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto