Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Markusson om kritiken från gamla spelare: "Inget säger att du blir en bra sportchef bara för att du är blåvit i själ och hjärta"

Allsvenskan

IFK Göteborg är ännu utan en permanent sportchef.
Max Markusson anser att det är en komplex rekryteringsprocess. 
- Det finns inget som säger att du blir en bra sportchef bara för att du är blåvit i själ och hjärta, säger klubbdirektören i podcasten "Lundh". 

Foto: Bildbyrån.

Lyssna på hela avsnittet med Max Markusson i spelaren ovan.

IFK Göteborg valde i början av oktober i fjol att gå skilda vägar med förre sportchefen Mats Gren. Då lämnade tidigare tränaren Jonas Olsson sin roll som akademiansvarig i föreningen och blev i stället tillfällig sportchef. Olsson sa först att han inte skulle tacka nej till att få posten permanent, men ångrade sig sedan och i slutet av mars meddelade föreningen att styrelseledamoten Kennet Andersson blir en vikarierande lösning. 

Blåvitts-klubbdirektör Max Markusson berättar i podcasten "Lundh" att föreningens ambition är att hitta en permanent sportchef, men att det är en svår fråga. 

Annons

- Det är svårt att anställa en sportchef. Det är en väldigt komplex roll. Jag tror att många förringar vilken kunskap du behöver ha för att vara sportchef. Det har blivit extremt tydligt för mig under de här månaderna när jag har varit inblandad i den delen också. Det är enkelt att tro att det bara är att ta en gammal spelare som kan sporten, eller en agent som kan förhandla med andra agenter, men komplexiteten i det är mycket större än så. Kommer du från agentvärlden är det inte säkert att du har de fotbollsmässiga kunskaperna och ledaregenskaperna som vi kräver, säger Markusson.

- Kommer du då som en före detta spelare är det inte säkert att du är superbra på ekonomi, juridik, förhandlingar och liknande som krävs. Så just mixen av kompetenser som krävs, så som vi har definierat sportchefsrollen, är extremt speciellt. Det går inte heller att ta någon nyutexaminerad, det finns ingen utbildning för att bli sportchef. Någon gång har alltid någon sportchef haft sitt första jobb, oaktat var man kommer ifrån, fortsätter han. 

Annons

Markusson berättar att föreningen har träffat ett antal olika kandidater till jobbet, men att de ännu ine "träffat rätt". 

- Utmaningen för vår del är att vi har en väldigt ung organisation i stort. Vi har ett väldigt ungt tränarpar, vi har relativt sett unga i vår organisation också. Hade vi varit i ett annat läge hade det kanske varit enklare att ta någon lovande och utbilda den här personen för att växa in i rollen. Vi har varit extremt noggranna med de personer vi har träffat, för vi har träffat ett antal och kommit längre med vissa och inte så långt med andra. Vi har inte träffat rätt ännu, säger han. 

Hur många har vänt sig till er för att de vill ha jobbet?
- Det är väldigt många som känner sig kallade. Det tror jag beror på det som vi pratade om tidigare, att det inte är så många som inser dels hur svårt jobbet är, det är många som jag som är fotbollskonsumenter och har spelat på division 3-nivå som tycker att Football Manager är bra att ha på cv:t… Vi har fått många spontanansökningar. Men sedan är det givetvis inte bara den typen som har vänt sig till oss, det är också erfarna personer som har arbetat i branschen.

Annons

Det är känt att danske Ole Nielsen blev arg och att Thomas Berntsen i Sarpsborg tackade nej. Hur många andra har varit riktigt nära?
- Nu kommer jag varken kommentera Ole eller Thomas på det sättet, men det är ingen annan som vi har varit direkt nära där det har funnits ett färdigt kontrakt på bordet.

Skulle det vara känsligt att plocka någon från en allsvensk rival? Bosse Andersson, Stefan Andreasson, sådana som har gjort det bra i andra klubbar?
- Både ja och nej, tror jag. Inte i sak, för både spelare och tränare byter ju klubbar. Men tittar man på de som är sportchefer just nu, Bosse till exempel, tror jag inte skulle vilja komma till Blåvitt, oaktat vilken lön vi erbjöd honom. Likadant med många andra. Vi har ett par före detta spelare som är sportchefer i de andra allsvenska klubbarna. I sak är det en fri marknad, men sedan tror jag att man är väldigt noggrann som sportchef, mer noggrann än tränare och spelare.

Annons

Kennet Andersson har klivit in lite som sportchef. Min bild är att man inte kan ha en sportchef bara lite på sidan, är det bra att det är en sådan roll och att du kanske får gå in och leka Football Manager?
- Vi har haft en väldigt tydlig uppdelning internt, framförallt inför vinterfönstret, som stängde för bara några veckor sedan. Jag har egentligen inte haft ambitionen att vara sportchef, vi har kompetens i organisationen vad gäller scouting och bedömning av spelare. Det är inget som har avstannat bara för att vi inte haft folk på plats. I det skede vi har varit har vi ändå efter omständigheterna lyckats väl. Vi har både sålt och köpt spelare och i mina ögon gjort bättre avtal med de vi har haft på plats. Jag tycker att vi har lyckats väl.

Markusson fortsätter:

- Det som har saknats och anledningen till att Kennet kommer in är återigen händer och fötter, någon som kan utmana vår ledarstab med sina fotbollsmässiga kunskaper. Ledarskapet handlar inte bara om ett A-lag, vi har en ganska stor akademi och en elitverksamhet som behöver drivas. Det är där vi upplever att vi inte har fått full utväxling under den här perioden när vi inte haft en person på plats. Det är framför allt där Kennet riktar sin uppmärksamhet för tillfället.

Annons

Jag tänker att man vill ha en röd tråd. Vill man då inte ha en som är blåvit, som Daniel Andersson i Malmö FF, som gått hela vägen upp? Mats Gren och Håkan Mild har trots allt ett förflutet på Kamratgården?
- Det finns inget som säger att du blir en bra sportchef bara för att du är blåvit i själ och hjärta. Jag tror att det som är viktigt för oss är någon som skriver under på det vi vill göra och hur vi vill göra det, vilket vi har uttryckt i våra strategier. Sedan behöver du ha kompetenskrav. Det är samma sak för mig själv – jag hade i bästa fall kunnat tänka mig att kalla mig för en passiv blåvittsupporter innan jag fick det här jobbet, men efter tio månader här blöder jag för den här klubben. Du kommer att hamna där, för det är inte bara ett jobb. Som sportchef för IFK Göteborg är det det som du gör, ingenting annat, det är ditt liv. Då är det viktigt med passion också. Har du inte passionen kommer du inte klara jobbet. Med det sagt har vi inte haft det som ett kriterium när vi sökt sportchef, att man ska vara blåvit från början.

Annons

Vad gick snett med Jonas Olsson, som var inne och körde lite?
- Jonas gjorde det väldigt bra. Under den perioden, precis efter att det var turbulent, behövde vi ruska om oss. Det var inte bara den delen som inte fungerade, det var en av många delar. Där tog Jonas ett väldigt stort ansvar. Han är en extremt lojal och strukturerad person som tillförde mycket under en period. När vi väl kunde andas ut efter att vi visste att vi hade klarat kontraktet och kommit längre i strukturen i hur vi ska bygga vår sportsliga organisation så var det väldigt tydligt för Jonas att det inte var det som han ville göra, framför allt kanske inte på det sättet. Han ville fokusera på akademin, helt enkelt.

Lyssna på hela avsnittet med Max Markusson i spelaren ovan. 

FAKTA

227 - Max Markusson

Avsnitt 227 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Max Markusson. Blåvitts klubbdirektör talar om sitt första år i ledningen för klubben, om stormarna kring Mats Gren och Poya Asbaghi, om vikten av att genomföra ett strategiarbete, om att tidigare ledningar tryck på katapultstolen, om varför klubbens drift gick back över 30 miljoner kronor i fjol och om trycket att sälja spelare även 2019 för att klara ekonomin.

Dessutom berättar Markusson om jakten på en ny sportchef, om det utländska intresset för supertalangen Benjamin Nygren och kontraktsdiskussionerna med honom, om hoppet att klubben ska överraska sportsligt, om varför Blåvitt betalar stora agentarvoden och om dialogen med ex-spelare som Marcus Berg, Pontus Wernbloom och Gustav Svensson.

Max Markusson talar även om relationerna med klubbens supportar, om att ingen från den avbrutna Gais-matchen nappat på hans inbjudan att komma till Kamratgården, om svårigheten att ta ställning kring bengaler och att dialog med alla parter är viktigt för honom.

Publicerad 2019-04-26 kl 06:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto