Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Marta miljonblåst av Tyresö: "Försöker att inte tänka på det"

Konkursboet Tyresö FF blåste Marta på långt över en miljon kronor.
Något hon velat få loss.
- Försöker att inte tänka på det... det var en dålig tid i min fotbollskarriär, säger hon i podcasten Lundh.

Våren 2012 kallade storsatsande Tyresö FF till presskonferens och presenterade värvningen av Marta som mellan 2006-10 utsetts till världens bäste spelare fem år i rad. Brasilianskan var med och vann SM-guldet under första säsongen i klubben men inför säsongen 2014 började klubben krackelera ekonomiskt och man drogs ner i en spiral som slutade med konkurs och att man försvann från Allsvenskan, även om man nådde finalen i Champions League 2014 innan man försvann helt.

- Det var lätt i början men blev en jobbig tid som fotbollspelare. Från början hade vi en väldigt bra organisation och det såg ut som om allt skulle fungera väldigt bra, men sen började det hända saker och...det var inte positivt varken för spelarna eller damfotbollen, säger Marta i podcasten Lundh.

ANNONS

- Det är några saker som jag bara försöker glömma och några saker som jag sparar, att ha fått leva den tiden med de spelarna vi hade där och att spela i Champions League. Det var väldigt kul, men Tyresö som lag och organisation förtjänade inte att få komma till final i Champions League.

Varför fortsatte ni spela, varför hoppade ni inte av?
- Vi spelade mest för oss själva, för den gruppen vi hade där. Spelare och ledare som var med oss varje dag och tränade med oss och försökte hitta motivationen att gå hela vägen. Vi spelade bara för dem, men inte för föreningen och de andra som vara ansvariga för det som hände.

Har du någonsin sökt upp de ansvariga?
- Ja, det har jag och min agent gjort ganska mycket. Vi försöker få kontakt med dem för att göra klart saker som fortfarande finns kvar men vi har aldrig fått svar.

De är fortfarande skyldiga dig pengar?
- Ja, ganska mycket. Men jag försöker att inte tänka på det för att det... det var en dålig tid i min fotbollskarriär.

Hur mycket pengar handlar det om?

ANNONS
- Ja, det är svårt...jag vill inte prata om det

Är det miljoner?
- Ja, nära, men det spelar ingen roll just nu. Inte för mig längre.

En följd var ju att din lön på 168 000 i månaden kom ut. Hur kändes det att gå in i omklädningsrummet efter att det kommit ut?
- Det är klart att det är inte så roligt när information kommer ut på det sättet. Men de gjorde ett kontrakt med mig utan att jag sagt; jag vill bara komma hit om ni betalar den här summan till mig. Jag har en agent som tar ansvar för det. Jag fick bara vet hur mycket jag skulle få tjäna när kontraktet var klart, och jag litar 100% på den personen som jag jobbat med ganska länge. Han gör det som är bäst för mig. Om han säger; "Marta går bara hit om hon får tjäna en miljon" och klubben säger ja, vad ska vi säga? "Nej det är för mycket det kan vi inte acceptera"?

- Men det blev en för stor grej av det för att vi pratar om damfotboll. Men om vi jämför damfotbollen med herrfotbollen så tjänar jag inte ens en procent av vad de bästa spelarna i världen tjänar. Så folk kanske inte förstår; "varför ska hon tjäna så mycket när de andra tjäna så lite?" men man tjänar efter vad man presterar. Jag har jobbat hela mitt liv för att utvecklas på alla sätt. Både när det gäller finanser och som spelare, och gör jag det bra på planen så är det klart att jag får tjäna så mycket.

ANNONS

Kände du dig anklagad?
- Nej, spelarna har bara sagt att; "Du förtjänar det. Kolla på hur mycket du gjort inom damfotbollen, hur mycket du har utvecklats och hur mycket du har betytt för damfotbollen. Det är klart att du förtjänar det". Det är klart att det inte är roligt att berätta om hur mycket du tjänar för en lagkamrat, för du vill ju att alla ska kunna tjäna så bra. Men det funkar inte så. En målvakt tjänar inte lika mycket som den bästa forwarden, fast hen är bra på sin position. Det blir lite skillnad.

Fakta

Marta

Avsnitt 94 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Marta Vieira da Silva. Rosengårds brassestjärna Marta berättar om revanschsuget när hon för första gången på tio år inte är med bland världens bästa spelare, om att få spela OS i Brasilien, om de svåra förutsättningarna för damfotboll i hemlandet och besvikelsen över att varken herrstjärnor eller förbund på nationell och internationell stöttar dem. Dessutom är hon öppen om den hemska tiden i Tyresö FF, att klubben och föreningen inte förtjänade en plats i Champions League-finalen, om hur det var när hennes lön läckte ut och att klubben fortfarande är skyldig henne miljoner. Hon ger sin syn på svensk fotboll och pekar på att unga spelare inte offrar tillräckligt för att bli bra, att svenska landslaget stagnerat för att det händer för lite nytt, att hon själv aldrig kommer att bli tränare för hon inte har tålamod med dåliga spelare och att hon gör allt för att hantera sin ilska.

Publicerad 2016-03-14 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto