Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST

Masse: ”Brolin får ursäkta - jag skulle haft guldbollen 1990”

I veckan släpper Mats "Masse" Magnusson sin biografi "Masse – Helvetet tur & retur". I boken berättar han för första gången hela berättelsen om missbruket, förnedringen och resan tillbaka till livet igen.
- Det har varit en tuff resa, säger Masse i podcasten Lundh. 

När fotbollsprofilens karriären tog slut fick Mats ”Masse” Magnusson sitt livs tuffaste match. Nu har han, tillsammans med författaren Marcus Birro skrivit en självbiografi. Boken handlar om framgångarna på fotbollsplanen men också motgångarna utanför. 

I podcasten Lund berättar han att han är positiv inför boksläppet den 28 september. Han hoppas att boken kan hjälpa folk, men framför allt att svenskarna kan förstå hur bra fotbollsspelare han var, då han bland annat blev skytteligavinnare 89/90 i Portugal.

- Jag är inte så bitter på någonting. Men 1990 avslutade jag säsongen med 33 mål på 31 matcher. Jag var den bästa målskytten i hela Europa. Då sade Jonas Thern till mig: ”Masse, äntligen får du guldbollen. Du skulle ha haft den innan, men i år får du den”. Vem fick den? Tomas Brolin.

- Han gjorde ett mål i VM. Jag är inte bitter, jag tycker att han är en jättefin människa. Men hade det varit ett annat land så hade han inte fått den, då hade jag fått den. Med de meriterna jag hade just det året… Brolin, du får ursäkta, men jag skulle haft guldbollen 1990. Jag håller med Jonas Thern där. 

Det är ett centralt tema i boken, att du vill förklara hur stor du var. Det var ju andra tider, i dag hade ju du varit mycket större med den mediala bevakningen och att tekniken gör att man ser fler mål från Portugal – det gjorde man ju inte på samma sätt då. Varför känner du att det är viktigt?
- När Marcus berättar om min karriär – folk har ju inte fattat, säger han till mig, vilken karriär jag haft. Det är ingen som fattar.

Men känner du att den här boken kan få folk att förstå att det var en annan tid och att du spelade det som i dag är Champions League-final två gånger på några år och vann ligan i Portugal?
- Alla tyckte att Portugal inte var en fotbollsliga på den tiden. Men Porto vann Europacupen och vi var två gånger i final på den tiden. Så det kan inte ha varit så att det var en så dålig liga.  

FAKTA

164 - Mats Magnusson

Avsnitt 164 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Mats Magnusson. Den tidigare anfallaren var en riktig gigant under fem år i Benfica och tillhörde de bästa i Europa, spelade två finaler i dåtidens Champions League och deltog i VM för Sverige, men efter karriären var över hade han det tufft vilket han nu berättar om i sin bok "Masse: helvetet tur & retur". Mats Magnusson fick grava problem med alkohol, förlorade kontakten med sin familj, tappade kontrollen över sin ekonomi, blev vräkt och levde som hemlös i flera år innan han fick hjälp att ta tag i sitt liv. I del ett av poddintervjun berättar Magnusson om hur det gick utför, om hur han levde på samhällets skuggsida och ofta bodde i Högaborgs och Eskilsminnes klubbstugor, om att en vänskapsmatch med Benfica där han blev utskrattad blev vändningen, om hur han fick hjälp att bli nykter och börja betala sina mångmiljonskulder, om hur han återfick kontakten med sin gamla familj, om varför han ville berätta om det i en bok och om drömmen om att återvända till Lissabon med sin nya familj. I del två av poddintervjun talar Magnusson om sin makalösa karriär som spelare, om genombrottet i Malmö FF, om när han blev petad för att han hade för högt BMI, om Hasse Borgs reklamkupp inför det klassiska målet mot Västtyskland, om den omedelbara succén i Benfica, om varför hans agent nobbade bud från Barcelona, Everton och andra storklubbar, om att bli blåst på Guldskon som Europas bäste målskytt av Hristo Stoitjkov, om att det svider att Tomas Brolin och inte han fick Guldbollen 1990 och varför han och Henrik Larsson funkade så bra ihop och sköt HIF till allsvenskan efter 25 års frånvaro.

Publicerad 2017-09-26 kl 06:30
Annons
Annons
Annons