Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST

”Masse” om spriten som nästan tog livet av honom: ”Hade jag inte åkt med hade jag inte suttit här”

Mats ”Masse” Magnusson var firad stjärna i Benfica och landslaget.
Men alkoholen gjorde honom hemlös, pank och såg nästan till att han hamnade på kyrkogården.
- Det är jag nästan fullt övertygad om, säger han i podcasten Lundh.

I veckan släpper förre anfallaren Mats ”Masse” Magnusson sin självbiografi ”Masse: helvetet tur & retur” som han skrivit ihop med Marcus Birro. I boken öppnar sig den tidigare Benfica-stjärnan helt och berättar om hur det gick utför efter spelarkarriärens slut och några år som tränare.

Mats Magnusson skilde sig efter att alkoholen tagit över hans liv och tappade till viss del kontakten med sina två barn och med sin storebror. Han förlorade jobbet, drog på sig skulder på ett par miljoner och blev vräkt från sin lägenhet.

Till slut var en alkoholiserad och svårt skuldsatt Magnusson hemlös i Helsingborg och bodde i Högaborgs och Eskilsminnes klubbstugor.

- Jag var bra på att förstöra mitt liv. Som jag skriver i boken: jag var bra på det mesta, och där ingick att jag var bra på att förstöra mitt liv. Jag hade till exempel bilar, och sedan har de bara stått och tickat, säger Mats Magnusson i podcasten Lundh.

Du söp bort bilar, alltså? Du vet inte vart de tog vägen?
- Nej. Den stod någonstans och tickade. Finns det ingen försäkring på bilen – trafikförsäkringen tar ju 100 kronor om dagen. Om den sedan står i två år… Sedan är det alla andra skulder som bankas på, med ränta på ränta på ränta.

Hur var det när du träffade folk ute på stan i Helsingborg?
- Jag träffade inte så mycket folk. Jag har varit ute med Marcus och visat var jag promenerat. Jag hade rundor som jag gick. Hade de möten på klubben ville jag inte vara där. Jag fick promenera runt tills det blev släckt, sedan kunde jag gå in och lägga mig. Sedan svarade jag aldrig om jag inte kände igen numret.

För att hålla dig borta?
- Ja, ja. Jag var livrädd för att någon skulle få reda på var jag bodde.

En del av vändningen kommer 2010 när Mats Magnusson är inbjuden till en välgörenhetsmatch med bland andra Zinedine Zidane och får hoppa in på slutet och är gravt överviktig och snubblar några gånger.

- Man tänker på det här med Zidane-matchen. Jag kanske inte borde ha åkt ner där, men kanske var det bra att jag gjorde det. Jag vägde nog 150 kilo där. Jag tänker hela tiden på att Natalie (dottern)fick se det…

Men du beskriver i boken hur du sitter på restaurangen efter matchen och beskriver hur ont det gör, men att du samtidigt inser att du måste göra något.
- Jag satt där och drack på den festen. Det var tv-apparater överallt. Det sitter i minnet. Jag hade inte sett att jag var så fet. Jag fick ju knappt på tröjan. Det blev en chock när jag såg det på tv.

Den avgörande vändningen kommer när hans tidigare lagkamrat Håkan Lindman övertygar honom att följa med och träffa företagaren Erling Pålsson som i många år suttit i Malmö FF:s styrelse och det leder till en behandling för att kunna sluta dricka alkohol.

- Han sa: ”jag kan hjälpa dig, Masse. Jag ska ordna ett jobb och en lägenhet till dig, det är inga problem. Jag tycker att du ska flytta till Malmö, men jag har ett krav: det är Nämndemansgården”. Till slut förstod jag. Jag tog chansen. Håkan berättade senare att jag hade varit en nöjd människa precis när jag kommit ut. Jag var en helt annan människa när jag hade erkänt att jag inte kunde dricka mer.

Sedan dess har du varit nykter?
- Ja.

Det är starkt.
- Det är det. Olof, jag har bestämt mig. Det är någonting magiskt med Nämndemansgården. Alla är nyktra knarkare eller nyktra alkoholister, alla pedagoger också, så man kan aldrig komma undan där. Man gör ju en livshistoria, och de suddar om man inte säger som det är. När man hade bestämt sig skulle man rita en flagga på en whiteboard som man hade sitt namn på. Det fick man göra om man bestämt sig, om man kapitulerat. Om vi var där 30 dagar så var det nog efter 20 dagar. Så jag bestämde mig rätt så snabbt. Erling ordnade sedan med lägenhet och jobb. Jag har bestämt mig. Jag tar en dag i taget. Peppar, peppar ta i trä så har jag inte haft någon tendens till återfall.

Mats Magnusson är noga med att påpeka att han vet att oerhört många människor velat hjälpa honom genom åren men att han då inte klarade av att ta emot hjälpen.

- Det är drogen, det är alkoholen. De har gjort allt. De vet hur mycket jag älskar dem. Alla som har hjälpt mig och som har varit involverade vet att jag älskar dem. Jag vet att de älskar mig mycket också.

Varför vill du berätta om din historia i en bok?
- Det har gått så mycket rykten. Hade jag inte haft mitt nätverk så hade jag ju inte suttit här och pratat med dig. Den här boken har inte varit lätt att göra, att träffa alla som verkligen älskade mig och som jag har gjort så illa. För ett år sedan var det fortfarande folk i Helsingborg som trodde att jag var uteliggare. Så det är ryktena. Sedan har jag också kommit in på att jag kanske kan hjälpa någon.

- Det är inte många som har två Champions League-finaler. Jag vill berätta att jag har varit där uppe och där nere. Jag är däruppe igen nu. Jag är stolt. Den matchen som ledde till att jag sitter här är bättre än alla Champions League-finaler. Det blir på mina villkor.

Tror du att det här är vanligare än vad vi tror, med gamla stjärnor som får det svårt med missbruk och pengar?
- Jag vet inte hur det är för andra. Men jag var tvungen att komma ut med detta. Det finns en väg ut när man är där nere. Det går. Men hade jag inte åkt med Håkan (Lindman) ner den dagen, då vete fan om jag hade suttit här. Det var en avgörande dag.

Jag lyssnade när du var med i podcasten Blått snack. Där pratade du om att du hade kunnat ligga på Råå kyrkogård.
- Ja. Det är jag nästan fullt övertygad om.

Podcastintervjun med Mats Magnusson blev lång och därför är podcasten i två delar: del ett om hans liv efter karriären och vändningen och det två om karriären från genombrottet i Malmö FF till Benfica, landslaget, VM och återkomsten till Helsingborgs IF.

FAKTA

164 - Mats Magnusson

Avsnitt 164 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Mats Magnusson. Den tidigare anfallaren var en riktig gigant under fem år i Benfica och tillhörde de bästa i Europa, spelade två finaler i dåtidens Champions League och deltog i VM för Sverige, men efter karriären var över hade han det tufft vilket han nu berättar om i sin bok "Masse: helvetet tur & retur". Mats Magnusson fick grava problem med alkohol, förlorade kontakten med sin familj, tappade kontrollen över sin ekonomi, blev vräkt och levde som hemlös i flera år innan han fick hjälp att ta tag i sitt liv. I del ett av poddintervjun berättar Magnusson om hur det gick utför, om hur han levde på samhällets skuggsida och ofta bodde i Högaborgs och Eskilsminnes klubbstugor, om att en vänskapsmatch med Benfica där han blev utskrattad blev vändningen, om hur han fick hjälp att bli nykter och börja betala sina mångmiljonskulder, om hur han återfick kontakten med sin gamla familj, om varför han ville berätta om det i en bok och om drömmen om att återvända till Lissabon med sin nya familj. I del två av poddintervjun talar Magnusson om sin makalösa karriär som spelare, om genombrottet i Malmö FF, om när han blev petad för att han hade för högt BMI, om Hasse Borgs reklamkupp inför det klassiska målet mot Västtyskland, om den omedelbara succén i Benfica, om varför hans agent nobbade bud från Barcelona, Everton och andra storklubbar, om att bli blåst på Guldskon som Europas bäste målskytt av Hristo Stoitjkov, om att det svider att Tomas Brolin och inte han fick Guldbollen 1990 och varför han och Henrik Larsson funkade så bra ihop och sköt HIF till allsvenskan efter 25 års frånvaro.

Publicerad 2017-09-25 kl 06:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons