POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
LUNDHS PODCAST

Matchfixningshärvan kring Syrianska växer - SvFF har lämnat material till polisen

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se Sjöstrands uttalanden om Syrianska i spelaren ovan.

Sedan tidigare har SvFF stängt av en juniorspelare i nio månader.
Nu växer matchfixningshärvan kring Syrianska – och fotbollsförbundet har lämnat material till polisen.
- Det är ett antal spelare och andra som har förhörts, säger Håkan Sjöstrand till podcasten Lundh.

Under måndagen är det nypremiär för Lundh som går i Sportkanalen 21:15. Premiärgäst är Håkan Sjöstrand, generalsekreterare i Svenska Fotbollförbundet som talar om hur sportsliga framgångar lättat på trycket på SvFF men även om Zlatans VM-chanser, varför det är viktigt att inte berätta vad spelarna får i VM-bonus samt kritiken mot bristande mångfald inom förbundet. Intervjun finns även i form av podcast som kommer ut i gryningen under måndagen.

Under intervjun berättar Håkan Sjöstrand att förbundet i februari lämnat material till polisen som gäller nya misstankar kring riggade matcher i Syrianska som sedan tidigare fått en juniorspelare avstängd i nio månader, ett straff som senare skärptes till tolv månader av Riksidrottsnämnden.

- Vi har i Syrianska en spelare som är avstängd och faktiskt pågår det en hel del andra utredningar just runt omkring Syrianska i det här fallet som rör spel i det yngre serierna.

Mer organiserad form i Syrianska?
- Runt omkring det, utan att föregå någonting, men vi har gjort ett gediget jobb själva och vi tvingas lägga resurser på det här som vi i februari i år lämnade över till polisen faktiskt. Det jobbar polisen vidare med. Det pågår ett ganska stort och omfattande arbete.

Hur många spelare är avstänga kring Syrianska?
- Det är den spelaren vi nämnde tidigare, men jag vet att det är ett antal spelare och andra som har förhörts och gör det nu också.

Hur många matcher rör det sig om?
- Det vågar jag inte säga faktiskt i sammanhanget. Vi har lämnat över och sedan är det ju så att vi behöver hjälp av polisen. Jag tror att man kan dela in den här matchfixing problematiken i två olika delar. En som handlar om det grova kriminella, där det finns syndikat och nätverk. Sedan finns det en annan typ av matchfix som handlar om personer som inte riktigt vet man de ger sig in. Där det handlar om spel på lägre divisioner, udda spel incidenter som påverkar matchen och olika bettingdelar. Det här är viktigt att det finns två olika typer. Att det överhuvudtaget finns spel på U21 eller U19 nivå är ju helt förkastligt. 

Hur stoppar man det? Om man förbjuder det i Sverige kommer det bara dyka upp i Asien.
- Jag har ju sett vissa utspel från företrädare från de Malta-baserade bolagen med just argument ”Det förekommer i Asien”.  Det är ju inte ett argument att det ska verka på svenska marknaden och att vi ska tillåta det i Sverige. 

Jag menar bara att det är svårt att blocka det.
Ja det är svårt, men du kan göra allt vad du kan i det hela. Det finns bara en anledning till att det här spelincidenterna kommer och det är jakten på tillväxt. Inte någonting annat. Det måste bort från den svenska marknaden och att säga att det finns i Asien är för mig att man stoppar ner huvudet i sanden och inte ser problemet.  Städa framför din egen dörr först.

Här hittar du podden med Håkan Sjöstrand

Lyssna direkt här.

iTunes-användare hittar podcasten Lundh här.

Lyssnar här via Acast.

Tv-podden med Sjöstrand kan ses i Sportkanalen måndag 21.15.

190 - Håkan Sjöstrand

Avsnitt 190 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Håkan Sjöstrand. Fotbollsförbundets generalsekreterare talar om vad de sportsliga framgångarna betyder, hans delaktighet i dem när han nu bytt ut tre förbundskaptener under sina år, om det ekonomiska trycket på förbundet, om besparingarna man tvingats till, sponsorjakten och hur man tog sig an publikkrisen.

Dessutom ger han sin syn på att åklagaren ännu inte väckt åtal kring mutförsöket mot Kenny Stamatopoulos, att de misstänkta fortsatt spela fotboll, att det kommit nya misstankarna kring juniorspelare i Syrianska, om den nya lagen och varför Svenska Spel är den enda tänkbara spelpartnern.

Sjöstrand svarar även på kritiken mot förbundets mörkande av siffror, om bristen på mångfald inom förbundet och fotbollsrörelsen, om sin relation med Zlatan, om möjligheterna att Zlatan spelar VM och hur man kunde tappa Saman Ghoddos till Iran.

Publicerad 2018-04-16 kl 06:30
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto