Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST
28v

Mersiades om Qatars VM-bonus på 100 miljoner dollar till Fifa: ”De tycker att det är normalt"

Om fyra år spelas VM i Qatar.
I sin bok ”Whatever it takes” berättar Bonita Mersiades om den VM-bonus som Fifa skulle få om mästerskapet skulle hållas i landet.
- Om VM skulle hållas i Qatar 2022 skulle Fifa få 100 miljoner amerikanska dollar extra, säger hon i Lundhs podcast.

I mitten av juni börjar sommarens VM i Ryssland och om fyra ska mästerskapet spelas i Qatar. Att landet fick mästerskapet kändes konstigt, framförallt med tanke på hur varmt det är i landet under VM-månaderna. Men landet har ändrat speldatum för mästerskapet vilket gör att det kommer spelas i november och december.

Bonita Mersiades var med i Australiens kampanj för att få VM och tycker inte att det är konstigt att landet har lyckats flytta fram mästerskapet.

- Vi hade den här diskussionen på arbetsplatsen, att Qatar inte kunde få mästerskapet eftersom det är för varmt i juni och juli. Vi spelade VM-kval i Dubai och Qatar i juni och juli och spelarna överlevde men det är en match och inte en turnering. Vad var det som fanns i budgivningens riktlinjer? Jag berättade för min chef att det fanns en paragraf som sa att Fifa kunde ändra detaljerna som var relaterade till budet eller någonting kopplat till budet när som helst. Det spelar ingen roll vad budgivarna tycker. Fifa kan göra det och hade en väg ut och Qatar borde ha vetat att det fanns en möjlighet att flytta VM. Även om många människor jublade när det först hände så fanns det lagligt sett inga grunder att jubla, säger Mersiades i veckans avsnitt av Lundhs podcast.

Ordföranden i ditt fotbollsförbund, Frank Lowy, försökte få Qatar att tappa mästerskapet. Tror du att det kommer hända eller att mästerskapet kommer äga rum om fyra år?
- Om inte något kommer fram kring hur Qatar dirigerade mästerskapet illegalt så tror jag att VM kommer att genomföras för ett antal anledningar. En av dessa är att det är nästan för sent för att återkalla det. Det kommer bara finnas några få länder som kan anordna det på så kort tid. Den andra anledningen är att Fifa lagligt sett är bundna till Qatar och har varit det sent december 2010 beroende på hur det lagliga ser ut kring budet och det tredje, som jag sa, beror på att bevisen på internationell nivå inte är tillräckligt starka för att få till en flytt av mästerskapet.  

I din bok kan vi läsa att Qatars TV-bolag betala Fifa en bonus på 100 miljoner dollar och alla tycker att det är normalt?
Ja, de tycker att det är normalt. De amerikanska TV-bolagen har gjort detsamma inför VM 2026 och det ignorerar alla. Självklart krävs det ett produktionsbidrag eller en bonus. Om VM skulle hållas i Qatar 2022 skulle Fifa få 100 miljoner amerikanska dollar extra. På samma sätt, om VM skulle hållas i USA 2026, betalar Fox Sports och NBC samma produktionskostnad.

195 - Bonita Mersiades

Avsnitt 195 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Bonita Mersiades. Hon jobbade för Australiens VM-kampanj när man kämpade mot Ryssland, Qatar och en del andra länder om att få arrangera VM 2018 och 2022 och har nu skrivit boken Whatever it takes. I den beskriver hon hur det gick till när man gjorde av med 350 miljoner kronor för att få röster och Mersiades berättar om hur medlemmar i Fifa:s exekutivkommitté ville ha gåvor och pengar, om hur hon fick köpa ett smycke till en medlems hustru, om hur Franz Beckenbauer utlovade en röst i utbyte mot att en närstående till honom fick betalt och hur andra gamla storspelare erbjöd sina tjänster till högstbjudande.

Dessutom beskriver Mersiades hur hon blev utfryst och sparkad när hon ifrågasatte pengarullningen och etiken i Australiens VM-kampanj, hur hon blev hotad med stämning när hon ville skriva en bok, hur Fifa hängde ut henne när hon vittnade i organisationens rapport om hur det gick till när Qatar och Ryssland fick VM och hur hon som visselblåsare blev svartlistad i Australien och haft svårt att få jobb.

Bonita Mersiades förklarar också vilken tur Ryssland haft som sluppit granskning när Qatar fått alla rubriker, om att Qatar-VM blir svårt att flytta, att Fifa inte blivit mycket bättre trots att Sepp Blatter bytts ut mot Gianni Infantino och hur det är att vara kvinna i en oerhört sexistisk miljö.

Publicerad 2018-05-27 kl 07:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons