Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Mersiades: ”Våra tre nyckelrådgivare fick omkring 15 miljoner australiensiska dollar”

Australien hade anställt tre rådgivare som skulle hjälpa landet att vinna omröstningen till fotbolls-VM 2018 och 2022. 
Men landet fick bara en röst av Fifas exekutiva kommitté – ändå fick rådgivarna bra betalt.
- Våra tre nyckelkonsulter fick omkring 15 miljoner australiensiska dollar, säger Mersiades i det senaste avsnittet av Lundhs podcast.

Australien var med i budgivningen till både VM 2018 och 2022. Bonita Mersiades arbete för den australiensiska kampanjen och i det senaste avsnittet av Lunchs podcast berättar hon om hur Australien anställde tre konsulter. Dessa skulle agera som rådgivare under kampanjen för att få röstningen att gå Australiens väg.

ANNONS

- Vi hade tre internationella nyckelkonsulter. Jag tar bort de lokala konsulter vi hade som var involverade i design av arenor, för det var en rimlig kostnad. Våra tre nyckelkonsulter som fick omkring 15 miljoner australiensiska dollar. De hade ansvar för vilken strategi som vi skulle använda, de förhandlade med medlemmar i FIFA:s exekutiva kommitté så att de skulle rösta på oss och det resulterade att vi fick en röst, säger Mersiades i Lundhs podcast.

Utöver rådgivarna fungerar också tidigare spelare som ambassadörer för olika bud. Men vilket land och bud de stöttar vänder fort.

- Vi fick många erbjudanden från spelare som ville stötta vårt bud. Jag och spelaren hade en konversation så jag vet att det var det han erbjöd. Jag har sett respons i relation till andra spelare oavsett om det är Pelé eller Roger Milla. Det fanns en hel rad av spelare som gjorde dem själva tillgängliga för att bli ambassadörer för budet.

ANNONS

Vad var priset?
- Roger Milla ville ha 50 000 dollar och för vissa av de riktigt välkända var priset sjusiffrigt.

Pep Guardiola och personer som Zinedine Zidane som stöttade Qatarmästerskapet, de fick förmodligen mycket pengar?
- Det kan jag inte säga säkert, eftersom att jag inte jobbade med Qatar-budet, men det skulle inte förvåna mig. Människor bakom dem tryckte på att vara ambassadörer för ett bud.

Enligt Mersiades visade Australiens rådgivare, som skulle hjälpa landet att få röster till omröstningen, stor brist på öppenhet i deras arbete.

- Jag har arbetat i många roller på myndigheter och icke-vinstdrivande organisationer inom fotboll och jag har jobbat med många konsulter. Vad som är vanligt med konsulter är att de tenderar att överrapportera snarare än att underrapportera. De berättar alltid vad de gör och rapporterar efter ett ental direktiv och milstolpar. Så var det inte med våra konsulter. Det sköttes bakom stängda dörrar och ingen rapportering, inget sätt att räkna på vad de faktiskt gjorde. Precis som min första reaktion, att jag inte ville bli involverad men blev tvingad att arbeta med budet tillsammans med de konsulter vi hade anställt, till att de inte redovisade vad de gjorde. Det gjorde mig mer och mer orolig.

ANNONS

Det finns en scen när du ger i väg läderplånböcker från det kända märket RM Williams, och du gav ett råd vad plånböckerna skulle innehålla när de gavs till medlemmarna i den exekutiva kommittén?
- Ja, en av konsulterna frågade om jag hade lagt ner pengar i plånböckerna och det hade jag inte ens tänkt på. Så jag sa: ”Nej” och lämnade det där.

195 - Bonita Mersiades

Avsnitt 195 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Bonita Mersiades. Hon jobbade för Australiens VM-kampanj när man kämpade mot Ryssland, Qatar och en del andra länder om att få arrangera VM 2018 och 2022 och har nu skrivit boken Whatever it takes. I den beskriver hon hur det gick till när man gjorde av med 350 miljoner kronor för att få röster och Mersiades berättar om hur medlemmar i Fifa:s exekutivkommitté ville ha gåvor och pengar, om hur hon fick köpa ett smycke till en medlems hustru, om hur Franz Beckenbauer utlovade en röst i utbyte mot att en närstående till honom fick betalt och hur andra gamla storspelare erbjöd sina tjänster till högstbjudande.

Dessutom beskriver Mersiades hur hon blev utfryst och sparkad när hon ifrågasatte pengarullningen och etiken i Australiens VM-kampanj, hur hon blev hotad med stämning när hon ville skriva en bok, hur Fifa hängde ut henne när hon vittnade i organisationens rapport om hur det gick till när Qatar och Ryssland fick VM och hur hon som visselblåsare blev svartlistad i Australien och haft svårt att få jobb.

Bonita Mersiades förklarar också vilken tur Ryssland haft som sluppit granskning när Qatar fått alla rubriker, om att Qatar-VM blir svårt att flytta, att Fifa inte blivit mycket bättre trots att Sepp Blatter bytts ut mot Gianni Infantino och hur det är att vara kvinna i en oerhört sexistisk miljö.

Publicerad 2018-05-23 kl 06:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto