Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

MFF har erbjudits chanser att göra otillåtna affärer: "Får ibland förslag där vi tackar nej direkt"

4v

Malmö FF har fått erbjudanden om att göra otillåtna affärer.
Det berättar MFF:s vd Niclas Carlnén.
- Vi har ibland diskussioner eller får förslag där vi tackar nej direkt, att det inte är intressant för oss, säger han i podcasten Lundh.

Som svensk storklubb är Malmö FF inblandat i många spelarvärvningar och försäljningar på såväl nationell som internationell nivå. Fredrik Gårdare, ledare för polisens aktionsgrupp mot kriminella i idrottsmiljö, har pratat en del om agentverksamheten och menar att svensk fotboll är lätt "att plocka" för kriminella aktörer.

ANNONS

Malmö FF:s vd Niclas Carlnén ger sin syn på saken:

- Jag tycker att det finns en liten flathet i de styrande regelverken kring agentverksamheten. Det har nu Fifa tagit tag i, utifrån att man hade ett regelverk som man egentligen tog bort, det har funnits ett vakuum och nu tittar man på ett nytt, för det måste vara centralt styrt så att det blir enkelt för klubbarna och agenterna att styra. Att det är förutsägbart och att alla vet spelreglerna. Det har vi saknat, och det kommer förhoppningsvis nu, säger Carlnén i podcasten Lundh.

Hur har du upplevt det med en explosion av pengar inom fotbollen och att kriminella element söker sig dit?
- Den farhågan finns hela tiden, att det ska vara något som sker på fel grunder. Vi har ibland diskussioner eller får förslag där vi tackar nej direkt, att det inte är intressant för oss.

ANNONS

Varför?
- Det kan vara att upplägget är ett annat än det som faktiskt är tillåtet, med de ekonomiska förutsättningarna eller vad det nu är för något, då behöver man göra det på rätt sätt. Kan man inte göra det är det inte intressant.

Vilka direktiv har Daniel Andersson kring sådant här?
- Att följa regelverket. Det är det som är förutsättningen, annars kan vi inte göra affärer.

Ett råd från Gårdare är att man ska vara flera inblandade i spelartransfers för att fler ska se dokumenten och så. Hur gör ni?
- Så är det absolut. Vi har en tydlig ordning från styrelsen kring alla kostnader som finns, avtalen är det alltid flera som är inblandade i. Det är alltid minst jag, Daniel och sportkommittén, och det är styrelsen som tar det slutgiltiga beslutet. Så hela den ekonomiska uppgörelsen ses i minst tre stycken steg innan den kan genomföras.

ANNONS

Vilka sitter i sportkommittén?
- Det är två styrelseledamöter, men det kan vara två eller tre.

Så att ni är ett gäng som ser alla papper?
- Absolut.

Annars kan man höra klubbledare säga att det viktiga är att deras klubb får en bra affär, att de inte kan säga vad som händer sedan och hur det betalas. Hur långt sträcker sig Malmös ansvar?
- Vi måste betala till agent, spelare och klubb. Det finns de tre parterna som kan få betalt. Jag kanske inte förstår den kommentaren riktigt, för du kan inte göra det på något annat sätt. Du måste betala, och det registreras hur det betalas. Sedan måste det stämma överens med de avtal som är skrivna.

Det är ganska vanligt att en agent skriver ett scoutavtal med en klubb, fast alla vet att han representerar spelaren, för det är ekonomiskt mer lönsamt för spelaren och agenten och kanske också klubben, men inte för skattemyndigheten. Vad jag förstår är det vanligt förekommande i svensk fotboll. Hur ställer ni er till det?

ANNONS
- Det som jag tycker har blivit mer komplicerat nu under de senaste åren är att det är så många fler agenter inblandade i samma affär. Ibland är det lite svårt att veta vem som faktiskt representerar spelaren och vem som representerar klubben. Så vi har strävat efter att ta mer kontakt med den säljande klubben. Problemet är att de inte alltid vill prata med oss. En utländsk klubb kan säga att vi bara ska prata med agenten. Då får man prata med agenten.

Ringer det inte en varningsklocka då?
- Men om säljande klubb hänvisar till agenten - du har inget val då. Då får du göra affären via den agenten.

Det är lätt att skylla på agenten, för det finns bra och dåliga agenter på samma sätt som det finns bra och dåliga journalister och klubbledare. Jag menar inte att du gör det, men att det är vanligt. Men det krävs att klubbledare också är beredda att göra affärer som är i gråzonen.

ANNONS
- Vi försöker alltid att få relationen till säljande part. Men det är inte alltid man får det. Om vi skriver avtalen så skriver vi det på ett sätt som följer regelverken som finns. Är det en transfer är det en transfer, är det ett agentarvode så är det ett agentarvode, sedan får spelaren sin betalning. Men det som jag tycker är det svåra är de olika nivåerna på ersättning som man kan kräva. Det är det som man försöker avtala sig till, och som jag hoppas på att det nya regelverket från Fifa sätter ett maxtak på eller procentsats eller vad det nu är, så att det blir enklare för alla inblandade.

Jag har skildrat några affärer ni gjort i bokform innan din tid, med Afonso Alves och Djibril Fati. Hur säker är du på att ni inte gör sådana affärer i dag?
- Jag kan stå för de affärer vi gör i dag.

302 - Niclas Carlnén

Avsnitt 302 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Niclas Carlnén. Malmö FF:s vd talar klarspråk om cupfiaskot, om det stora minusresultatet som inte slog mot kassan, om vad man gör för att få fler talanger att nå A-laget, om förtroendet för sportchefen Daniel Andersson, om de många tränarbytena, om varför man inte säger vad som ligger bakom när en tränare får gå och när det blir tryck på Jon Dahl Tomasson.

Dessutom berättar Carlnén om vilket jobb man tänkte på till Rosenberg, om diskussioner med Zlatan om att göra comeback, om kritiken mot att MFF stänger till, om turerna kring Rasmus Bengtsson, om MFF måste sälja Anel Ahmedhodzic, om att klubben nobbat affärer som inte följt reglerna och om han har några ambitioner att klättra vidare i fotbollens organisationer.

Publicerad 2021-03-16 kl 06:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto