POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST

Michelsen bollade Hammarby-jobbet med Allan Kuhn: ”Han sa att jag skulle köra på det”

Innan Jakob Michelsen skrev på för Hammarby rådfrågade han Malmö FF:s sparkade guldtränare Allan Kuhn.
- Han sa att jag skulle köra på det. Han sa att det var en intressant liga och att klubben har potential, berättar dansken i Lundhs podcast.

De som sett intervjuer med Hammarbys danske tränare Jakob Michelsen har märkt att han alltid pratar engelska, trots att frågorna oftast ställs på svenska. Michelsen berättar i Lundhs podcast att han oftast även gör det med spelarna. En anledning är för att undvika att någonting uppfattas på fel sätt.

- Jag har börjat lite när jag pratar med spelarna en och en ibland. Men jag föredrar engelska, för då är jag säker på att det inte blir några missförstånd. Det är några ord på svenska och danska som betyder helt olika saker. Om jag säger att något är ”roligt”, till exempel. Det betyder helt olika saker. Jag har börjat, men jag tror att mitt ”officiella” språk som jag använder mot exempelvis media kommer att fortsätta vara engelska ett tag.

Danska tränare i Sverige har inte varit jätteframgångsrika om man tittar i backspegeln, även om Allan Kuhn vann ligan sparkades han.
- Ja, den senaste vann ju ligan! Så jag får se till att inte vinna ligan! Men nej, det har de inte. Jag vet inte varför.

Michelsen berättar också att han pratade med Allan Kuhn, både innan och efter han fick sparken. Bland annat frågade han sin landsman om råd.

- Jag hade några bra samtal med honom, han är en riktigt bra kille. Han sa att jag skulle köra på det. Han sa att det var en intressant liga och att klubben har potential. ”Men du måste också veta att det blir en tuff utmaning om du tar jobbet. Vill du jobba hårt och vill ha en tuff utmaning, då ska du tacka ja”.

Vad var din reaktion när han fick sparken?
- Jag var förvånad. Det jag hade hört var att resultaten var bra. Det kunde alla se. Jag vet inte vad som ligger bakom. Så här i efterhand har det varit mycket diskussion i medierna, men jag har generellt sett uppfattningen att vi avslutar det kapitlet när en tränare sparkas och går vidare. Så det är klart att jag blev förvånad. För mig kom det som en blixt från klar himmel. Jag hade inte hört något om det innan. Efter har det varit mycket spekulationer.

Dansken berättar även om de stora kulturskillnaderna mellan Sverige och Danmark, trots att de är grannländer.

- Ja, det är det absolut. Jag är faktiskt lite förvånad över att skillnaden är så stor som den är. Som du säger, vi är grannar och har till och med en bro mellan oss. Det borde inte vara så stora kulturskillnader.

Ni är lite mer direkta?
- Ja, och det är faktiskt en lite rolig sak, för i Danmark är jag känd för att inte vara så direkt. Här uppe är jag tydligen väldigt rak och direkt.

Jiloan Hamad sa att du är tuff och säger exakt vad du tycker, det är kanske inte så vanligt i Sverige. Gör det att du anpassar sättet du är på?
- Jag lovade mig själv när jag tog det här jobbet att jag inte skulle ändra mig själv. Jag ska göra det jag tror på, annars kan jag inte se mig själv i spegeln efteråt om jag inte lyckas. Jag måste göra sakerna jag tror är rätt. Jag kommer alltid säga vad jag tycker till folk. Då vet jag att det inte blir några missförstånd. Det ska aldrig vara någon som känner att de inte vet var de har Jakob.

Hur såg truppen ut efter din första hårtork?
- Jag vet inte… Jag jobbar med en bra trupp, de är väldigt lätta att träna. De lyssnar och gör vad jag säger. Jag är väldigt nöjd med det hårda arbete som de lägger ner.

Men när du blir arg är du kanske lite mer direkt och rak än en svensk tränare?
- Ja, så kan det vara.

Hur reagerar truppen på det?
- Väldigt bra. Jag tror bara jag har varit arg två gånger, och båda gångerna gick vi därefter ut och spelade fantastiskt i andra halvlek. Jag tycker att det har varit bra hittills.

Hur är du då? Sparkar du saker?
- Nej, jag har nog inte sparkat på något ännu. Jag tror att jag slog taktiktavlan en gång och skrek den andra gången. Jag tror mycket på att vara annorlunda i olika situationer. Ibland måste du vara en tuff son-of-a-bitch och ibland måste du vara snällare. Ibland måste du ha en väldigt direkt ton och vid andra tillfällen en väldigt inkluderande ton. Ibland måste du ha en tydlig hierarki, och ibland en väldigt platt hierarki.

150 - Jakob Michelsen

Avsnitt 150 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Jakob Michelsen. Hammarbys danske tränare berättar hur han vill ändra kulturen i klubben, att det dröjer ett par transferfönster innan Bajen kan konkurrera i toppen, att han aldrig hade sett floppvärvningen Gershon Koffie, att han tror på Jesper Jansson som sportchef, att han inte räknar med några större värvningar redan i sommar, att utmaningen i Hammarby gjorde valet lätt när han hade mycket att välja på och att det aldrig går att se något negativt med att ha många och passionerade fans. Michelsen talar även om chocken över att kollegan Allan Kuhn fick sparken trots SM-guld, om kulturskillnaderna på danska och svenska tränare, om de utskällningar han gett Bajen-truppen, om det svåra i att ge spelare besked att de inte är önskvärda och om det känsliga i att nyförvärvet Mads Fenger har samma agent som han själv. Danske Michelsen går även in på hur han som 14-åring insåg att han ville bli tränare, om vad det betyder att han inte har någon spelarkarriär, om vad han lärt sig på att träna pojkar, flickor och kvinnor, om vad åren som tränare i Tanzania gav honom, om det blir Hammarby-spelare från just Tanzania, om vad som går först av resultat och spel och varför han kallas ”Mini-Mourinho”.

Publicerad 2017-05-20 kl 06:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå