Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST
27v

Musovic: ”Hade fördomar om Marta - men hon är den finaste lagspelaren av alla”

Zecira Musovic är förstamålvakt i Rosengård. Men på senare år har flera stjärnor lämnat laget.
- Det är en utmaning vi står inför i svensk fotboll, säger Musovic i Lundhs podcast.

På 2010-talet har Rosengård vunnit damallsvenskan fem gånger, men de senaste två säsongerna har Linköping tagit hem titeln och flera stjärnor har lämnat Malmöklubben.

- Det är en utmaning som vi står inför i svensk fotboll. Ekonomin finns inte för att få hit alla de största stjärnorna. Vi får någonstans föda upp de stjärnorna själva. Det är klart att det måste läggas ner ett hårt arbete. Det är den verkligenheten vi lever i, vi kan inte längre förvänta oss att vi har alla de bästa spelarna i vårt lag, vi måste mer fokusera på laget och föda upp stjärnorna från början.

Du betonade att det är ett lag. Var det på något sätt för stora skillnader, för det var ju inte så att Marta på något sätt spelade gratis för Rosengård, att det blev väldigt stora skillnader i stjärnstatus? Ni har ju fortfarande några i Seger och liknande. Har det blivit mer av ett lag och mindre stjärnbetonat, och är det bra eller dåligt?
- Jag kan inte säga att de har stuckit ut på något sätt innan. Medieutrymme, visst, men vi har haft turen att få hit spelare som har varit väldigt ödmjuka. Jag själv hade en lite förutfattad mening om Marta om att hon skulle komma in i laget som världens stjärna och att det skulle bli för mycket, men när man väl lärde känna henne fick man se att hon kanske var den finaste lagspelaren av oss alla. Vi har haft väldigt bra lagspelare, även om de har varit stjärnor i media. Jag tycker inte att det har varit stora skillnader innan. Men jag nämnde laget innan för att jag tycker att vi har fått in en tränare som väljer att se laget och väljer att jobba mycket mer med det än vad vi har gjort innan.

Du är inte alltid så delaktig i spelsystemet som målvakt, men vad tycker du om hur ni uppträder nu?
- Vi har en tydlig plan. Vi har en tydlighet i att vi vill spela snabb fotboll, både offensivt och defensivt. Det gillar jag. Jag gillar när man har en uttalad grundstrategi så att man vet vad man kan förvänta sig av oss. Jag gillar när det går snabbt och när det är ett bra passningsspel med skickliga spelare på planen.

Som topplag dominerar man ofta matcherna, ni vann stort häromveckan. Hur är det att vara målvakt i ett lag som ofta dominerar matcherna?
- Det är lite annorlunda. Statistiken blir inte lika lätt att slipa på som det kanske är i andra lag där man får mer att göra. Man får jobba på ett annorlunda sätt… 

Hur?
- Man får hitta fokus på andra sätt. En målvakt i ett lag som är lite lägre rankade kanske har lätt att hålla fokus för att de har så mycket att göra och därmed göra en bra match, men i ett topplag får man hitta andra saker och strategier. Något jag jobbar med är att titta på min mittback och sätta mig in i hennes huvud och vad hon tänker för att kunna behålla fokus när jag inte ens är nära boll.

193 - Zecira Musovic

Avsnitt 193 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Zecira Musovic. Rosengårds målvaktstalang berättar om vägen till att bli förstamålvakt i klubblaget, om smällarna när klubben värvat etablerade målvakter, om varför hon ratar utländska anbud och stannar i allsvenskan, om hur Linköping ska utmanas om allsvenska guldet och hur allsvenskan ska göra i en tid när storklubbar i Europa tar stjärnorna. Dessutom talar Musovic om drömmen att slå ut Hedvig Lindahl i landslaget, om betydelsen att få debutera i A-landslaget, om vad ett föryngrat Sverige ska sikta på i VM 2019, om den tuffa sommaren 2015 då hon inte blev uttagen i VM-truppen och fick avstå F19-EM för klubblagets skulle. Musovic säger att Zlatan Ibrahimovic har varit en viktig förebild för henne, att hon aldrig känt sig förfördelad på grund av sin bakgrund, att hon känner besvikelse över att för många inom Uefa är för trygga för att satsa på damer men att spelarna kanske varit för snälla när det handlar om att slåss för bättre villkor.

Publicerad 2018-05-08 kl 06:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons