Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST
27v

Musovic om besvikelsen efter att ha valts bort av Sundhage två gånger: ”Jag har fått kämpa mycket”

Zecira Musovic fick vänta på landslagsdebuten.
Sommaren 2015 var hon VM-aktuell - men nobbades av Pia Sundhage.
- Det är klart att det var en besvikelse, säger Musovic i podcasten Lundh.

Zecira Musovic har fått chansen i Peter Gerhardssons landslagstrupp. Den 21-årige målvakten ansågs vara en supertalang och nämndes tidigt för en plats i Sveriges trupp. 2015 nämndes Musovic i diskussionen inför VM, men dåvarande förbundskaptenen Pia Sundhage valde bort talangen.

- Det var inte så mycket kontakt. Jag hade lite mästerskapsotur att jag snubblade på mållinjen och hamnade hemma i OS också. Det var ingen jättekontakt som skedde där, säger Musovic i podcasten Lundh.

Hur tog du det?
- Jag var besviken, så klart. Som med allt annat vill jag vara med när det finns möjlighet. Det är klart att det var en besvikelse, men det var ett par år sedan nu.

Just att det tog lite tid för dig, trots framgångarna och mycket spel periodvis, att få göra debuten i landslaget. Hur såg du på det själv?
- Jag fick knacka länge på dörren innan de släppte in mig. Men nu i efterhand är jag tacksam för att jag har fått kämpa mycket, för det är inte kul när det blir för lätt. Då känns det inte värt på samma sätt. Nu när jag har fått göra debuten känns det bra att jag fick kämpa så mycket för den. Men det är klart att det har varit frustrerande att man har tagit steg framåt för att sedan backa, att ständigt vara den som varit precis utanför.

Senast i VM-kvalet mot Ungern var Musovic med i den svenska truppen, men fick sitta på läktaren. Målvakten skrev då ett blogginlägg om sin besvikelse över beslutet. 

- Jag fungerar så som person att jag aldrig är nöjd. Jag har fått höra det många gånger, att när jag väl har nått något så är det inget speciellt, då är det bara nästa mål som ska nås. Först sitter man hemma och är nervös inför laguttagningen och hoppas att man ska komma med, och när man väl har kommit med vill man vara med i truppen som sitter på bänken och startelvan, för man förstår att Hedvig är en duktig målvakt och ska starta. Men när man är på bänken tänker man: ”Kom igen, varför ska jag inte spela?” Det är en ständig kamp med sig själv om att lugna ner sig lite och faktiskt vara nöjd med det som man uppnår, säger hon.

Vad är din bild av Peter Gerhardsson?
- Han är en väldigt bra ledare som ser till helheten i gruppen samtidigt som man får vara lov att vara unik. Han är en väldigt bra ledare för gruppen.

Vad säger Peter Gerhardsson till dig? För jag antar att ni ändå har haft något snack där han berättar varför han ville ha med dig i truppen?
- Det är klart att de tror på mig i landslagsledningen och ser att det finns något hopp kring mig. Det är därför jag är uttagen.

Det kommer ett VM nästa sommar i Frankrike. Är det ett mål för dig att vara med i den truppen?
- Ja, definitivt. Första målet är att komma med till nästa landslagstrupp, men självklart är det långsiktiga målet VM.

193 - Zecira Musovic

Avsnitt 193 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Zecira Musovic. Rosengårds målvaktstalang berättar om vägen till att bli förstamålvakt i klubblaget, om smällarna när klubben värvat etablerade målvakter, om varför hon ratar utländska anbud och stannar i allsvenskan, om hur Linköping ska utmanas om allsvenska guldet och hur allsvenskan ska göra i en tid när storklubbar i Europa tar stjärnorna. Dessutom talar Musovic om drömmen att slå ut Hedvig Lindahl i landslaget, om betydelsen att få debutera i A-landslaget, om vad ett föryngrat Sverige ska sikta på i VM 2019, om den tuffa sommaren 2015 då hon inte blev uttagen i VM-truppen och fick avstå F19-EM för klubblagets skulle. Musovic säger att Zlatan Ibrahimovic har varit en viktig förebild för henne, att hon aldrig känt sig förfördelad på grund av sin bakgrund, att hon känner besvikelse över att för många inom Uefa är för trygga för att satsa på damer men att spelarna kanske varit för snälla när det handlar om att slåss för bättre villkor.

Publicerad 2018-05-10 kl 06:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons