Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS
40:11

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se tv-versionen av podden i spelaren ovan.

Musovic: ”Såna som Asllani och Banusic betyder jättemycket för svensk fotboll - och det svenska samhället”

Zerica Musovic har Zlatan Ibrahimovic som förebild.
Men Kosovare Asllani och Marija Banusic har betytt minst lika mycket.
- De betyder jättemycket för svensk fotboll och det svenska samhället, säger Musovic i Lundhs podcast.

Kosovare Asslani och Marija Banusic har varit viktiga för svensk fotboll och det svenska samhället, precis som Zlatan Ibrahimovic. Och Ibrahimovic har betytt mycket för Musovic.

- Han har betytt mycket. Det här med att våga sticka ut och bli accepterad för att man sticker ut och bli något unikt. Sedan har han haft personer som hatat och älskat honom, han har en väldigt stor följarskara med olika åsikter, men han har betytt mycket för mig i hans sätt att vara och att han fått lov att leva som den han är fullt ut.

ANNONS

Det finns en Kosovare Asllani och en mer jämngammal Banusic. Vad tycker du att de har betytt?
- Jättemycket. De betyder jättemycket för svensk fotboll, men också det svenska samhället. Vem du än är ska du köra på. Ingen kommer kunna stoppa dig. Jag tror att de är jätteviktiga både för mig och för hela svenska folket. Man får lov att vara precis som man vill vara.

Kosovare Asllani uttryckte nyligen att hon var lite trött på att vara den typen av symbol för spelare med utländsk härkomst. Kan du förstå det?
- Det blir väldigt mycket fokus på det. Man lägger fokus på fel grejer, ”Är du med för att du har utländsk bakgrund?” Det är helt bisarra frågor.

Varför är det bisarra frågor? Om vissa lyfter fram att de måste göra tio gånger så mycket som en som heter Svensson, varför ska man då inte ställa frågorna?

ANNONS
- Man kan definitivt ställa frågorna en gång, absolut, men får man svaret att det inte är så finns det ingen nödvändighet i att ställa frågan 14 gånger till. Jag förstår verkligen att Kosovare kan vara lite trött på det.

När man pratar inom svensk fotboll menar man att man tappar många spelare med utländsk bakgrund på tjejsidan. Vad tror du att det beror på?
- Jag har fått den frågan innan, och jag tror inte att problemet är så litet att vi tappar spelare just där. Jag tror att vi tappar tjejer generellt i lägre åldrar. Jag tror att man måste titta mycket bredare… 

Vad tror du själv, det var inte så länge sedan du själv var där?
- Jag har alltid haft en stark vilja kring vad jag vill bli. Jag har inte sett till min omgivning, har jag velat något har jag kört på utan att ta hänsyn till att jag har dåliga förutsättningar eller så. Jag bygger förutsättningarna för mig själv. Men samtidigt är inte förutsättningarna de bästa för de unga tjejerna i dag om man jämför med herrfotbollen. Jag tror att det sätter många käppar i hjulen. Jag har touchat på det i min blogg, att om man inte har förutsättningarna så måste man bli sedd. Det finns många spelare och alla kan inte bli sedda. Därför tror jag att vi tappar många, för att de varken blir sedda eller har förutsättningarna.

ANNONS

193 - Zecira Musovic

Avsnitt 193 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Zecira Musovic. Rosengårds målvaktstalang berättar om vägen till att bli förstamålvakt i klubblaget, om smällarna när klubben värvat etablerade målvakter, om varför hon ratar utländska anbud och stannar i allsvenskan, om hur Linköping ska utmanas om allsvenska guldet och hur allsvenskan ska göra i en tid när storklubbar i Europa tar stjärnorna. Dessutom talar Musovic om drömmen att slå ut Hedvig Lindahl i landslaget, om betydelsen att få debutera i A-landslaget, om vad ett föryngrat Sverige ska sikta på i VM 2019, om den tuffa sommaren 2015 då hon inte blev uttagen i VM-truppen och fick avstå F19-EM för klubblagets skulle. Musovic säger att Zlatan Ibrahimovic har varit en viktig förebild för henne, att hon aldrig känt sig förfördelad på grund av sin bakgrund, att hon känner besvikelse över att för många inom Uefa är för trygga för att satsa på damer men att spelarna kanske varit för snälla när det handlar om att slåss för bättre villkor.

Publicerad 2018-05-11 kl 06:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto