Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Nordstrand om kvinnors roll i sportjournalistiken: ”Går åt ett jättebra håll i Sverige”

Lundhs Podcast

Från ett fåtal kvinnliga journalister till att vara nästan lika många som männen. Frida Nordstrand har varit med och upplevt en förändring runt Champions League.
- Vi var två tjejer, och ibland en, när jag började. Nu är det ibland 50/50, säger hon i podcasten Lundh.

Foto: Bildbyrån

Frida Nordstrand har under många år bevakat Champions League för Viasats räkning. Hon menar att hon under sina år runt turneringen sett en stor förändring där kvinnornas roll i bevakningen ökat väldigt mycket.

- Jag tycker nog att det har förändrats i ganska jämn takt om man jämför med hur det såg ut när jag började. För i Champions League var vi två tjejer, och ibland en, när jag började. Nu är det ibland 50/50. Men sedan tror jag nog att det som de har varit bra på i vissa länder är att använda de kvinnliga journalisterna på samma sätt som man gör med männen, att det inte bara blir en accessoar till männen. I vissa länder är det ren katastrof, i Sverige är vi ganska långt fram men det finns också länder som är ännu längre fram där tjejerna tar ganska stor plats, säger Nordstrand i podcasten Lundh.

Annons

Vilka länder är det? Man känner ju till exempelvis Italien som ett mer negativt exempel.
- Ja, visst. Om jag tittar på fotbollen nu så skulle jag säga att Frankrike har en del tjejer som har väldigt stora roller på sina kanaler. Även inom Formel 1. England, inom Formel 1, verkligen. Och tittar man på Sverige så tycker jag att det går åt ett jättebra håll. Sedan är det alltid svårt att ta ställning i den frågan kring hur man själv upplever det, för jag har på något sätt inte sett det som ett problem, utan får nästan påminna mig själv ibland om att det är så. Dels för att jag inte så ofta tänker på att jag inte har så många tjejer runtomkring mig på mitt jobb, jag har väldigt bra män som inte gör någon skillnad. Jag har någonstans känt att det inte blir ett problem om jag inte gör det till ett. Det är svårt att säga, för de som har ett problem med det måste ju säga det. Jag vill inte tala emot dem, och vissa, framför allt när man pratar om sociala medier och så, har haft det jättetufft att komma fram. Men jag har känt lite att jag vill visa för de som går i sådana tankar att det går att göra det och att det är jättetrevligt, det är inte en kamp varje dag. För mig har det inte varit det.

Annons

Om man ser till sociala medier, som ju har den baksidan för en del, vi har ju exempelvis Lena Sundqvist som är kollega till mig på C More som stod upp mot näthatet. Det är nog många som råkar ut för det, men just kvinnor som jobbar med sport är ett område som inte alla män uppskattar. Har du haft några sådana erfarenheter?

Näthat är något som många kvinnliga journalister tvingas erfara och flera har delat med sig av sina upplevelser. Frida Nordstrand berättar dock att hon nästan helt har sluppit det.

- Nästan inte någonting, faktiskt. Jag har varit oerhört förskonad. Jag har funderat på varför, för jag har fått frågan om varför jag inte har drabbats. Det enda jag kan tänka mig är att jag dels inte är så aktiv, även om det så klart finns de som inte heller är som ändå drabbas hårt, men jag är nog ganska ointressant eftersom jag har hållit det privata väldigt privat och är inte så aktiv på sociala medier överhuvudtaget. Det är inte så kul kanske, det finns inte så mycket att hämta hos mig, säger Nordstrand.

Annons

Men samtidigt är fotbollen den stora sporten och du jobbar på det finaste av det finaste med Champions League och är ute på matcherna. Du har ju ett av de bättre jobben.
- Där tror jag också att något som har varit en väldigt stor fördel för min del var att jag började med det stora, att jag började på plats på de stora evenemangen. På den tiden var det jag sa ”sanningen”, för även om det inte är så många år sedan så hade man inte samma informationsflöde som det finns i dag. Då tror jag att det har varit svårare att ifrågasätta också. Jag behöver inte ha åsikter, utan jag står bara där och intervjuar, då är det svårare att klanka ner på. Det är lite så att det ändå är jag som står där och vet i just den situationen. Jag tror att det är svårare om man sitter i en studio och ska tycka och man kommer från den sidan av det, att man ska skriva och ha åsikter. Jag tror att det är att jag har börjat där som har skonat mig.

Annons

Fakta

146 - Frida Nordstrand

Avsnitt 146 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Frida Nordstrand. Viasats flygande reporter varvar Champions League med F1 och har även jobbat med mästerskap, OS och World Cup i hockey. Nordstrand är öppen med att hon upplever att fotbollen går att fel håll medialt, att kontakter på plats är viktiga för att få loss spelare, att sociala medier inte bara underlättar jobbet när man är på plats och att man inte kan ställa för tuffa frågor direkt efter en match. Dessutom om de många intervjuerna med Zlatan, vilka som är lätta och svåra att intervjua, att Uefa och klubbarna vill minska insynen kring vad som sker efter matcherna och hur fotboll är att bevaka jämfört med F1 och hockey. Frida Nordstrand berättar att språk varit en faktor i hennes karriär, att det är viktigt att ligga på med egna uppslag och idéer, synen på näthatet som kollegor får utstå, att hon ser hur det blir fler och fler kvinnor som tar plats och att hon  är gärna en inspiratör för unga kvinnor som vill jobba som sportjournalister.

Publicerad 2017-04-18 kl 12:40

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto