Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST

Norling ville hjälpa Johnson: "Men jag var inte ärlig mot mig själv"

Den förre AIK-tränaren Rikard Norling insåg tidigt att Dulee Johnson hade alkoholproblem. Men försöken att hjälpa nådde inte fram.
- Han ville, men jag var inte ärlig mot mig själv, säger Johnson.

Den liberianske mittfältaren var en av Stockholmsklubbens bästa spelare under två sejourer i allsvenskan mellan 2006 och 2010, men utanför planen mådde han dåligt. I veckans avsnitt av podcasten "Lundh" berättar Johnson öppenhjärtigt om sitt missbruk som han, sett genom backspegeln, förstår kunde ha kostat honom livet. Sedan ett par år tillbaka är han nykter och har genomgått behandling där han successivt fått bukt med drickandet och kunnat återuppta sin fotbollskarriär. Nu gör Johnson en nystart i norska Molde.

Men Johnson berättar i podcasten "Lundh" att det redan tidigt under karriären fanns personer i hans omgivning som uppmärksammade problematiken och ansträngde sig för att hitta lösningar. Inte minst Rikard Norling, AIK-tränare mellan 2005 och 2008, och en av dem som tydligast försökte backa upp Johnson.

- Han ville ta tag i saken och visste att jag hade problem med sprit, att jag inte kunde hantera den. Flera gånger pratade han med mig, men på den tiden var jag inte ärlig mot mig själv. Det var det som var problemet, säger Johnson.

- Jag var inte redo. Istället gömde jag undan alltsammans och tänkte att jag skulle klara mig på egen hand.

Även lagkamraterna i AIK noterade att Johnson kunde komma bakfull till träningar och matcher, men eftersom han fortsatte att leverera sportsligt blev konsekvenserna aldrig så allvarliga som de kanske borde ha blivit. I efterhand tror 31-åringen att det bästa nog hade varit att peta honom ur truppen för att tydligt signalera att hans beteende inte var acceptabelt.

- Jag kunde ju se i deras (lagkamraternas) ansikten att det inte var rätt. Och det kände jag även själv, att jag inte gjorde dem rättvisa. Men alla som tillhör ett lag vill att det ska gå bra och att de bästa ska spela. Kanske skulle man ha hanterat alltihop annorlunda, när en spelare går ut två dagar före ett derby mot Djurgården till exempel. De kanske skulle ha satt en punktmarkering på mig. Det begicks fel från bägge sidor, men framför allt från min sida, säger Dulee Johnson.

Lyssna på hela samtalet i spelaren ovanför.

89 - Dulee Johson

Avsnitt 89 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Dulee Johnson. Den skandalomsusade förre Häcken- och AIK-spelaren har fått en ny chans i Molde under Ole Gunnar Solskjaer. I podden berättar Johnson om ett liv utan alkohol där han ska gör allt för ta vara på möjligheten att spela fotboll på hög nivå, att han förstår att den norska klubben kör med kort kontrakt med möjlighet att bryta det och att han hoppas på ännu en comeback i Liberias landslag. Dessutom är Johnson rak om sitt tidigare liv; att det hände att han spelade match onykter, att han inte lyssnade på alla som ville hjälp honom, att han ber alla han sårat om ursäkt, att han inte skyller på någon annan än sig själv och att han är glad att han fortfarande lever. Dulee Johnson talar även om hur det var när han kom till Sverige och lilla Floda som 15-åring, att han blev stjärna för snabbt och inte förstod vad som krävdes och att det gör ont att tänka att många såg sin chans att tjäna pengar på pojken Dulee Johnson.

Publicerad 2016-02-12 kl 12:54
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons