Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

LUNDHS PODCAST

Ny teknik revolutionerar spelbranschen: ”Nördarnas paradis"

Big Data. Ny teknik. Allt revolutionerar spelbranschen – och gör det svårare att slå spelbolagen, men också lättare att upptäcka avvikelser.
- När jag började med Unibet satte jag alla odds på feeling, säger Anders Ström i podcasten Lundh.

För nästan 20 år sedan grundade Anders Ström spelbolaget Unibet där han nu är styrelseordförande. Han målar upp en framtid där tillgången till Big Data om alla spelare och kunder gör det lättare att sätta odds och på så sätt styra verksamheten.

- Oh, ja. När jag började med Unibet satte jag alla odds på feeling, det skulle jag aldrig drömma om att göra i dag. Det värsta var när jag skulle sätta odds på bordtennis utan att veta något om det.

- Det är helt fantastiskt. I framtiden är det väldigt få företag som inte kan existera utan att använda Big Data och förutspå kunders beteende.

Hur går det till i dag när det sätts odds?
- Vår oddsavdelning påminner om ett tradingfloor på börsen. Det sitter många unga killar och tjejer som är högutbildade på universitet och har matematiska modeller och många är som jag; inte så jättekunniga om själva sporten utan mer intresserade av data, programmering och den biten.

Via den nya tekniken har man även kunnat skaffa sig ett system som dels kan bidra till att identifiera spelare som är spelberoende, dels se om det finns rörelser som tyder på riggade matcher.

- Vi har ett EDS (Early Detection System) som vi byggt under många år och där vi upptäcker kunder som har avvikelser. Vi kan då försöka ge den här kunden möjlighet till hjälp via hjälporganisationer. Det är inte hundraprocentigt men vi strävar mot det.

112 - ANDERS STRÖM

112 - Anders Ström

Avsnitt 112 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Anders Ström, grundare av spelbolaget Unibet, och samtalet är inspelat under politikerveckan i Almedalen. Anders Ström som startade spelbolaget 1997 och i dag är styrelseordförande ger sin syn på problemen med riggade matcher, hur man bäst kan försöka få kontroll på problemen, hur man samarbetar med myndigheter och svarar på Svenska Spels anklagelser om att det är utländska spelbolags utbud som ger en marknad för att rigga matcher. Anders Ström ger sin syn på den pågående spelutredningen, vad han tror hade varit rätt väg för den svenska spelmarknaden samt hur man ska hantera de som inte klarar av att hantera sitt spelande. Ström berättar även om hur han fick idén att starta ett spelbolag i utlandet, om sitt matematiska intresse, om sitt eget spelande där han kallar sig spelberoende men inte spelmissbrukare och varför han tror det är för sent att investera i fotbollsklubbar i England.

Publicerad 2016-07-22 kl 06:45
LUNDHS PODCAST

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER