POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
LUNDHS PODCAST

Olsson hård mot Schweiz feghet mot Fifa: "Försåg dem med graverande information"

Uefa:s förre vd Lars-Christer Olsson tackar amerikanska myndigheter som städar upp i världsfotbollen.
I Schweiz har det inte funnits något intresse av det.
- Vi (Uefa) försåg det schweiziska rättssystemet med information som var graverande men de intervenerade inte, säger han i podcasten #Lundh.

Knappt en dag utan nya skandaler kring framför allt Fifa men även Uefa har dragits in. För tillfället är både Fifa:s president Sepp Blatter och Uefa:s president Michel Platini asvtängda i 90 dagar för en betalning på runt 16 miljoner kronor som inte finns dokumenterad.

En med god insyn i den världen är nuvarande Sef-basen Lars-Christer Olsson som jobbade många år för Uefa och slutade som vd 2007 när Platini vann valet över sittande presidenten Lennart Johansson. I veckans avsnitt av podcasten Lundh är Olsson kritisk till Michel Platini:
- Om det är så att man är rådgivare i Fifa och skulle haft en ersättning på åtta hundratusen schweizerfranc om året, kan man ha synpunkter på vilken betalning man har till en rådgivare då pengarna hade kunnat användas till länder som behöver det mer. Och att man skulle haft rätt till ersättning för 98, 99, 00, 01 och glömt fakturera låter konstigt, säger Lars-Christer Olsson.

- De förklaringarna håller inte. Någon form av enskild överenskommelse mellan Blatter och Platini är det. Nu är det under utredning och vi får se vad som kommer fram där, säger Lars-Christer Olsson.

Sverige har lyft Platini som en Fifa-kandidat efter Sepp Blatter, hur ser du på det?
- Ibland hamnar man i situationer internationellt att man får välja mellan en tillgänglig grupp av kandidater. Med den kännedomen man hade då, utan någon anklagelse, kan nog jag tycka att det var den bästa kandidaten som president. Att Blatter skulle försvinna var ett steg i rätt riktning. Nu ser hans kandidatur annorlunda ut.

De ständiga skandalerna som fläckar ner Fifa och Uefa ger Lars-Christer Olsson blandade känslor:

- På ett sätt är det här förfärligt, men jag tycker faktiskt det är skönt att det kommer upp och att det finns en vilja att göra någon åt det. Hade inte de amerikanska myndigheterna tagit tag i det hade det inte skett, tacksam över det, säger Olsson.

Kunde ni inte sagt mer under tiden?
- Möjligen skulle man agerat hårdare än man gjorde. Något att lära sig av. Inte alltid bra att gå på konsensus, för de mindre nogräknade har utnyttjat det. Många som har velat kliva fram, faktiskt, men då måste man ta in hur det ser ut i världen. Det ser inte ut som i Sverige och Norden och man fattar inte beslut i världen som man gör i Sverige och i Norden. I och med att Lennart (Johansson) lämnade fotbollen och de som fanns runtomkring honom som levde med nordiska värderingar, så försvann den sista bastionen i fighten mot det korrupta ledarsättet.

Vad har du vetat om som du inte berättat?
- Det är mycket som har berättats men många som inte velat lyssna och det kan bero på att den som talar inte utnyttjat rätt kanaler eller haft tillräckligt hög volym. Många har försökt slåss mot det korrupta men när man är minoritet i en exekutivkommitté i Fifa eller på ett årsmöte och aldrig får gehör för sina synpunkter.

- Vi hade till och med fall i början av 2000-talet där Uefa försåg det schweiziska rättssystemet med information som vi tyckte var så graverande att de borde intervenera och de intervenerade inte, då antingen ger man upp eller så konsumerar systemet en.

Vad gällde det?
- Det fanns ett marknadsbolag ISL som gick i konkurs och då uppdagades mutor från bolaget och från Fifa till enskilda individer. Det var Havelange (Fifa), Samaranch (IOK), Nebiolo (Friidrott) och Issa Hayatoe fanns med där. Allt det materialet fanns tillgängligt för åklagarmyndigheten och då bara tittar de på oss och säger: "Privat korruption som man kan kalla det är inte lagstridigt i Schweiz och alltså gör vi inget åt det.

- Så det fanns information som var tillgänglig och som togs fram men det var ingen som ville göra något åt det och det var inte tillräckligt många i media även om det fanns några enskilda som Andrew Jennings men han fick för lite stöd.

FAKTA

Avsnitt 73 - Lars-Christer Olsson

Avsnitt 73 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Lars-Christer Olsson. I dag är han ordförande i Svensk Elitfotboll (Sef) men har ett långt ledarförflutet i fotbollens tjänst, bland annat som generalsekreterare i SvFF och vd för Uefa. Lars-Christer Olsson tackar i podden amerikanska myndigheter för att man gått efter mutkulturen i den internationella fotbollen och Olsson berättar att under tiden vid Uefa såg man till att schweiziska myndigheter fick avslöjande material om olika personer utan att något hände och Olsson avslöjar hur Uefa-basen Michel Platini och Bayern München-höjdaren Karl-Heinz Rummenigge gemensamt agerar för att stärka stora klubbars makt. Dessutom är Lars-Christer Olsson öppen om kuppförsöket mot Lars-Åke Lagrell, svensk fotbolls usla demokratiprocess och vad som blivit bättre som gjort att Olsson satt sig i SvFF-styrelsen. Naturligtvis talar Sef-basen även om Allsvenskans publiksuccé 2015, Malmös framfart i Europa och bengaler, krympta klackar och supporterdialog.

Publicerad 2015-10-19 kl 13:18
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto