Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Ordföranden om bilden av Blåvitt som "vit mans klubb": "Delvis sann"

IFK Göteborg försöker nu sudda bort stämpeln som en "vit mans klubb", som man fått i bland annat förorter till staden.
- Vi måste prata om det här och medvetandegöra det, säger ordföranden Frank Andersson i podcasten Lundh.

I tidningen Offsides nya nummer finns ett stort reportage om IFK Göteborg. Mycket handlar om att klubben har misslyckats med att skapa ett förhållande till klubbar och spelare i Göteborgs förorter.

ANNONS

Det beskrivs att Blåvitt fått en stämpel som en "vit mans klubb" på sig. I Fotbollskanalens podcast Lundh resonerar ordföranden Frank Andersson om den stämpeln.

- Jag vågar påstå att det på vissa ställen är en sann bild. Offside kom ju ut häromdagen, så folk har kanske inte hunnit bli arga och ringt för att skälla, men jag har inte hört något ännu i alla fall. Det finns en bild av att IFK Göteborg hellre jobbar med killar som kommer från stabila uppväxtmiljöer. Den bilden har jag med mig från exempelvis Angeredsområdet där jag har varit aktiv i väldigt många år. Sedan är det inte så att de som finns i IFK Göteborg är rasistiska, så är det ju inte. Det kan jag få höra ibland av ledare i exempelvis Angeredsområdet, de kan göra jämförelser med AIK till exempel: "Se på AIK, de vågar ta fram ungdomar från förortsområdena och satsa på dem”, säger Andersson.

ANNONS

Även Malmö FF är framgångsrika där.
- Jag skulle precis komma till det. Varför händer inte det i Göteborg, vad beror det på? När man då pratar med ledare som är väldigt duktiga och som jag känner väl i exempelvis Angeredsområdet så ger de ett uttryck av, jag har sagt det någon gång lite vårdslöst, att ”för vissa ledare hos oss är det viktigare att de kommer klockan nio på morgonen än att de kommer en halvtimme för sent än om de kan bli bra på fotboll eller inte”. Alltså att karaktärerna är så viktiga. Rätt eller fel så är det en bild som ges, och jag tycker som ordförande att jag har en skyldighet att ta fram den bilden, att vi är medvetna om den bilden och ska jobba för att ändra på den. Och är bilden rätt så ska vi ändra på det, för så ska det inte vara.

Hur ändrar man på det?
- Genom att prata om det. Vi har också sagt i IFK att vi ska bli ännu mer aktiva och jobba med områden där det bor många med invandrarbakgrund eller där familjerna har sämre ekonomi. Vi har Angeredsområdet, vi har hela nordöstra Göteborg, vi har Hisingen där Häcken är och gör ett bra jobb, men alla de som växer upp här ska känna att IFK Göteborg är ett bra alternativ, och inte nog med att det är ett bra alternativ, att det är det bästa alternativet för om man ska bli bra i fotboll. Då måste vi prata om detta och medvetandegöra detta, och även ta in ledare och tränare med en bakgrund som inte är den traditionella.

ANNONS

Nyligen anställde IFK Göteborg två tränare till akademin från Angered MBIK, bland annat för att försöka sudda ut den stämpel som klubben fått och för att bättre nå ut till förorterna.

128 - Frank Andersson

Avsnitt 128 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Frank Andersson. IFK Göteborgs ordförande har inte ens hunnit basa för storklubben i ett år men han har på allvar funderat på vad han gett sig in på ett par gånger. I podden ger Andersson sin syn på klubbens sportsliga resultat 2016, varför han redan nu vill förlänga kontraktet med Jörgen Lennartsson, varför Blåvitt inte lär anställa en klubbdirektör, vilken spelartyp som är prioriterad inför 2017 och varför ett riskkapitalbolag dröjer. Andersson talar även om den avbrutna matchen mot Malmö FF, om besvikelsen att man inte spelade klart den, om regeländringen som SvFF och Sef drivit igenom, om att Tobias Sana gick utan straff och om relationen med Blåvitts hårdföra falang av fans. Dessutom avslöjar Andersson att Åsebro IF fick alla pengar man krävde för Sebastian Eriksson, att Engvall-affären var bra för Blåvitt även om agenter fick del av klubbens pengar, att klubbens prioritet inte är att köpa tillbaka Kamratgården, att man vill vara säkra på siffrorna innan man berättar om det ekonomiska resultatet och att ekonomin fortfarande är hårt ansträngd. Frank Andersson talar även om överraskningen över det mediala trycket att leda Blåvitt, besvikelsen över att man inte vårdar relationerna med gamla spelare och hur man ska förändra bilden av Blåvitt som en ”vit mans klubb” i delar av Göteborg.

Publicerad 2016-12-15 kl 06:10

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto