POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
LUNDHS PODCAST

Övervåld från polisen stort problem enligt SFSU-basen: "Påverkar förtroendet och tilliten"

Polisen har vid ett flertal tillfällen kritiserats för att använda övervåld.
SFSU-basen Sofia Bohlin menar att polisens agerande ofta är ett problem.
- Det påverkar förtroendet och tilliten för polisen från supporterhåll, säger hon i podcasten Lundh.

Den 4 oktober 2015 mötte AIK Malmö FF på Friends Arena. I samband med matchen uppstod oroligheter mellan supportrar till Malmö FF och AIK. Polisen hävdade att tre ordningsvakter misshandlats inne på MFF:s läktarsektion och när polisen sedan skulle försöka identifiera de skyldiga skapades det återigen oroligheter. Bråk uppstod och polisen delade ut batongslag och sparkar mot en supporter.

Händelsen blev ett polisärende men förundersökningen om övervåld lades ner.

Vad gäller just omotiverat våld från polisen mot supportrar är det en fråga som veckans podd-gäst Sofia Bohlin, ordförande för SFSU, fick svara på frågor kring då hon gästade programmet. Enligt Bohlin finns det fortsatt en problematik med polisens sätt att bruka våld i samband med fotbollsmatcher.

Hur ofta har du själv varit rädd när du har varit på fotboll?
- Inte särskilt många gånger.

Vilka gånger har det varit?
- Det har nog främst varit för polisen. När det har varit bråk har inte jag varit rädd att jag ska hamna mitt i om det handlar om supportrar, men snarare när polisen har varit där. Då har jag varit rädd. Men det har inte varit många gånger. Det är få gånger med tanke på hur ofta jag har gått på fotboll.

Om man ser till det här med polisen som emellanåt dyker upp från supporterhåll med övervåld och att de inte har nummer på sina hjälmar som man ska ha, hur stort problem är det?
- Jag tror att det är ett stort problem i dag och att det påverkar förtroendet och tilliten för polisen från supporterhåll.

Hade det varit lugnt hade det ju inte behövts några poliser?
- Nej. Men jag känner att det har skett en utveckling där det ibland har varit polisinsatser som inte har varit tillämpade på ett sätt som motsvarar insatsen med supportrar med människor som har besökt fotboll. Polisen kommer alltid behövas när det är stora folksamlingar, oavsett om det finns en risk eller inte. Det är bara att kolla på demonstrationer och konserter. Det kommer alltid vara poliser där.

Om du ser hur det är i dag, har det gått åt rätt håll från polisen och hur de agerar eller har det gått åt fel håll?
- Jag tror att det går framåt. Det går åt rätt håll. Det går åt en positiv utveckling, men jag tycker att det går långsamt. Vi ser situationer som är allvarliga som kan hanteras bättre. Men överlag, med implementeringen av evenemangspolis i Stockholm, med fler dialogpoliser runtom i landet, så går det mot en positiv utveckling.

184 - SOFIA BOHLIN

184 - Sofia Bohlin

Avsnitt 184 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Sofia Bohlin, som är ordföranden för SFSU, som är supportrarnas organisation. Bohlin talar om den goda känslan inför allsvenska premiären, om hur man utvecklat samarbetet med klubbarna, om införandet av SLO:er som varit avgörande, om att det fortfarande finns brister i hur polisen agerar, om att enda gången hon varit rädd på fotboll har hängt ihop med polisen och att en nollvision för händelser inte är realistisk. Dessutom talar Bohlin om hatretoriken på läktarna, om graderande av supportrar, om att föreningsdemokrati kräver engagemang, om sexismen inom fotbollen, om hur hon blivit mottagen som kvinna, om den klubbordförande som tyckte hon borde hålla på med cheerleading istället för SFSU och om hur SFSU gjort mottagandet av bortafans till en viktig fråga 2018. Som Blåvitt-supporter ger hon sin syn på Sören Rieks-flytten, hur han bör bli mottagen, om hur hon ser på att AFC-fans blev attackerade i Göteborg och sedan blev hånade i Eskilstuna.

Publicerad 2018-03-11 kl 06:30
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto