Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST
40v

Papagiannopoulos vill slippa Ghoddos dilemma: ”Mitt mål är VM”

Sotirios Papagiannopoulos såg hur jobbigt det var för Saman Ghoddos att hamna i kläm mellan två landslag.
Något han helst slipper.
- Han åkte ju iväg på ett landslagsläger, och sedan kom erbjudandet, säger mittbacken i podcasten Lundh.

När Östersund gått starkt i Europa League mittbacken Sotirios Papagiannopoulos visat klass. Något som först väckte det grekiska fotbollsförbundet som förhörde sig om hans inställning tidigt i höstas och sedan även det svenska fotbollsförbundet.

Det slutade med att den kontraktslöse mittbacken åkte till Abu Dhabi och fick debutera i det svenska A-landslaget. Men i och med att det bara en är träningsmatch är han inte bunden till något landslag och kan alltså välja om det blir aktuellt.

 - Jag blev jätteglad när Janne ringde. Vi pratade lite. Det är kul att vara här och få träffa landslagsledningen och förbundskaptenen och visa att man är en duktig fotbollsspelare och att man vill vara med i sådana här sammanhang, säger Sotirios Papagiannopoulos.

Om du tittar på det ”riktiga” landslaget så är det fyra backar som har varit med väldigt mycket med Andreas Granqvist, Pontus Jansson, Victor Nilsson Lindelöf och Filip Helander. Var placerar du in dig själv?
- Placerar och placerar… Jag gillar att ha mål, och det väntar en otroligt fin turnering i sommar. Jag vill verkligen ge allt, ge mig en ärlig chans att visa upp mig. Sedan får vi se hur långt det räcker. Det som det svenska landslaget har gjort är en stor bedrift. Vi ska spela VM. Det är klart att det är kul. Det gäller att ta vara på sådana här tillfällen och vara med.

Hur väger du Sverige kontra Grekland?
- Det är jättesvårt. Man har ju grekiskt blod men är född och uppvuxen i Sverige. Jag har bott i Sverige i hela mitt liv och fått fotbollsutbildningen där. Just nu är jag stolt över att vara här, men skulle något sådant komma får man sätta sig ner och tänka igenom det ordentligt.

Du har en lagkamrat i Östersund som var med här förra året och gjorde bra ifrån sig, men när han väl skulle tas ut i svenska landslaget hade Iran redan varit där. Han valde till slut Iran. Hur mycket snackade ni? Ni har ju samma bakgrund och möjlighet att spela för två länder.
- Det är klart att man har snackat lite och frågat vad som har hänt och hur det blev. Förhoppningsvis, om det skulle hända, kan det här hända på ett bättre sätt, så att man inte får stå där… För han åkte ju iväg på ett landslagsläger, och sedan kom erbjudandet.

Precis, han åkte iväg med Iran och fick inte spela för att papperna inte hade gått igenom, och då fanns det möjlighet att ta ut honom, vilket Sverige gjorde och satte honom i en rätt svår situation.
- Precis. Det är det som man ska försöka undvika med alla spelare, känner jag. Det är därför det är viktigt att jag är här nu och får känna på hur det är.

Det känns som att det är en debatt som har blossat upp mer och mer på senare år i takt med att folk flyttar runt och att man har rötterna på flera ställen, och också kan välja. Hur ska förbundet göra? De får ju ofta kritik för att de gör fel.
- Det är jättesvårt. Jag tycker att förbundet har skött det på ett bra sätt. Det är viktigt för oss fotbollsspelare som kan välja två olika landslag. Jag gillar inte att prata så mycket, man ska framför allt visa på planen, det är där som det händer. Där ska man visa att man är tillräckligt bra för att vara med i sådana här sammanhang. Sedan får vi se om förbundskaptenen tycker samma sak som du själv. Sedan finns det enstaka situationer, som med Saman Ghoddos. Jag tror att man lär sig mycket av det och försöker göra på ett bättre sätt nästa gång det händer.

Hur svårt är det för dig som har föräldrar som kommer från Grekland och som kanske brinner för att du ska spela för dem, hur mycket ligger de på?
- Ingenting, faktiskt. Jag tror inte att mamma och pappa kunde bli mer glada över att jag fick åka med på den här turnén. De stöttar mig och vill jättegärna att jag är med i svenska landslaget. Jag har en grekisk flickvän, och det är samma sak där. Det är bara positivt.

Jag läste ett äldre reportage med dig där du berättade att du följde Greklands väg till EM-guldet 2004, ni hade ett hus i Grekland och råkade vara där när det var EM-final och vilka hjältar det var för dig.
- Den upplevelsen som man fick då var något sjukt. Att Grekland skulle gå och vinna EM… Det var fantastiskt. Vi var i Grekland då på semester och jag kommer ihåg att jag var stolt. Samtidigt, under EM 2008 minns jag att Sverige och Grekland möttes och Sverige vann, och då var jag också glad. Det är två bra saker. Jag tror att man ska vara glad över att man kan välja två landslag.

Men om allt faller på plats är du helt enkelt med Sverige i Ryssland i sommar, där ju inte Grekland är med?
- Som det ser ut nu så hoppas jag på det. Det är mitt mål.

Vad tror du krävs av dig?
- Sverige har fyra duktiga mittbackar, och sedan finns det så klart andra duktiga mittbackar som inte har blivit kallade som är där. Men jag tror att det blir viktigt med rätt klubb och speltid. Sedan får man verkligen bara fortsätta på vägen man är på just nu och prestera.

177 - Sotirios Papagiannopoulos

Avsnitt 177 av Sverige mest nyfikna fotbollspodd gästas av Sotirios Papagiannopoulos. Mittbacken berättar om framfarten med Östersund i Europa League, om vad som skiljer Graham Potter från andra tränare, om hur det är att vara spelare under Daniel Kindberg och hans uttalanden, om valet att inte förlänga kontraktet med ÖFK, om att drömmen är en klubb i tyska ligan och att en annan svensk klubb inte är aktuell. Papagiannopoulos talar om glädjen över att Janne Andersson tog ut honom till Abu Dhabi-lägret, om förfrågan från Greklands landslag, om att målet är att spela VM för Sverige och att han helst slipper att hamna i samma svåra läge som lagkompisen Saman Ghoddos som fick frågan efter ett landslagsläger med Iran. Dessutom berättar Papagiannopoulos om den långa tiden som junior i AIK, om det tuffa beskedet när klubben släppte honom och att han inte har några speciella känslor för AIK, om omstarten i Akropolis, om succén i Assysriska, om proffsäventyret i Grekland och hur han ska välja rätt klubb.

Publicerad 2018-01-15 kl 06:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons