Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

LUNDHS PODCAST
48v

Polisen om fyllan kring fotbollen: "Blir ju en slags barnvaktande"

Det sups mycket kring de allsvenska arenorna, menar kriminalkommissarie Fredrik Gårdare.
Fylla som bidrar till att det krävs stora polisresurser kring vissa matcher.
- Det blir ju någon form av barnvaktande, säger Gårdare i podcasten Lundh.

En del av problemen kring de allsvenska läktarna kan härledas till alkoholen, menar Fredrik Gårdare, som leder polisen aktionsgrupp mot kriminella inom idrotten.

- Det är väldigt mycket fylla. Det undersöks nu i ett särskilt projekt som heter "Fotboll utan fylla", där man försöker, på samma sätt som man har gjort i krogmiljön, att få både arrangören och de som jobbar på evenemanget att jobba bättre mot alkoholmissbruk, att de som är för fulla inte ska släppas in. Släpps man inte in på krogen ska man inte släppas in på en fotbollsarena heller, säger han i Lundhs podcast.

Varför sker det?
- Det har varit kulturen. Det är "okej". Vi har sett entrevärdar som har fått leda in personer till sina platser för att de har varit för fulla, de har inte hittat till sin plats över huvud taget. Får du ner alkoholhalten och berusningen är det klart att det blir lugnare, för även om vi har "professionella" våldsverkare, sådana som vill ställa till med våld och känner att det är grejen, de är inte påverkade av alkohol, de är påverkade av narkotika, kokain framför allt. Men den "vanliga" åskådaren där känslorna kan gå över styr, är han påverkad av alkohol så gapas det nog mer könsord och "domarjävel" och sådant.

Finns det tillräckligt med lagar för att få stopp på det här?
- Det är ofta så att man skyller på att det saknas lagar trots att vi nästan har lagar mot allting. Det handlar bara om att de ska användas. Vi har 300-400 poliser på en matchdag, men det är också 400 poliser som skulle kunna göra något vettigare. Vi har stora högar av vardsagsbrottslighet som ska utredas, vi har vanligt folk som är drabbade av brott som någon ska ta hand om. Vi har utsatta bostadsområden där vi kan se att vissa kan vara helt utan polis i upp till ett-två dygn på grund av en fotbollsmatch för att den tar resurser planeringsmässigt. Så det är en balans. Det känns inte bra. Jag vet att polisledningen vill få ner personaluttaget, att vi kan minska det och använda resurserna till vettigare saker. Det blir ju någon form av barnvaktande.

159 - Jan Helin

Avsnitt 159 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Jan Helin. SVT:s programdirektör med ansvar för bland annat nyheter och sport talar om hur han vill förändra SVT-Sportens arbete, om hur man ska bli ännu bättre på nyhetsverksamhet, om hur man ska agera i en tid där rättighetskostnaderna bara blir högre och högre, om varför SVT inte kunde behålla sex års hockey-VM, om ilskan mot Expressen efter uppgifterna om att hockey-VM såldes med förlust, om det avancerade arbetet att köpa tv-rättigheter till idrott och om den nya satsningen på söndagar med livesport likt Vinterstudion. Helin ger sin syn på sportjournalistikens status, om varför den är viktig att värna för fler än SVT, om att SVT-Sporten ska kunna göra grävande journalistik även utan Uppdrag Granskning, om risken att galopperande rättighetskostnader går ut över journalistiken och det utmanande i att sportjournalistiken ska balansera mellan mer lätta evenemangssändningar och kritiskt granskande. Dessutom talar Helin om hur han fick Zlatan att lyfta sin bojkott mot Aftonbladet, om han hade agerat likadant som SVT-chef i ett motsvarande läge, om betydelsen av superstjärnan för kvällstidningarnas ekonomi, om hur han anser att medierna klarat granskningen av Zlatan Ibrahimovic och om hur många gånger Zlatan o Co reagerat på Aftonbladets skriverier och hur det påverkade Helins arbete.   

Publicerad 2017-07-14 kl 06:30

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER