POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Potter vägrar ändra spelsystem: "Det vore bara konstigt”

Östersund har spelat sig upp genom seriesystemet.
Graham Potter lovar att klubben inte skiftar spelidé i Allsvenskan.
– Vi måste försöka vara oss själva även här, säger han i podcasten Lundh.

Under måndagen debuterar Östersunds FK mot Hammarby i Allsvenskan. Tidigare oprövade engelsmannen Graham Potter har tagit klubben från division 2 till Allsvenskan, och det genom att spela en offensiv och underhållande fotboll.

Något Potter lovar att klubben ska fortsätta med – oavsett hur det går i högsta serien.

– Jag tycker att vi måste fortsätta med att hålla oss till vår idé. Det är den som tog oss hit. Den tog oss hela vägen hit från division 2. Att lyckas med att hålla oss till idén är en utmaning vi står inför, säger Graham Potter till podcasten Lundh som går att lyssna på i spelaren ovan.

– Vissa skulle nog säga att det är smartare att ställa om till en mer cynisk fotboll med ett mindre risktagande. Men om du överger sättet du tog dig hit på och gjorde det omöjliga. Om du inte har modet att vara dig själv. Det vore bara konstigt.

Engelsmannen har en tioårig proffskarriär som spelar i England, med en säsong i Premier League, men mestadels spel i de lägre divisionerna. Det är också det som fick honom att satsa på en mer bollhållande spelidé i Östersund.

- Kanske är det så att det blivit för mycket ljust på vårt bollinnehavsspel. Jag tror ni underskattar att vi försvarat oss mycket bra på vägen till allsvenskan. Jag tror inte att du kan gå från division 2 till allsvenskan genom att bara spela offensiv fotboll.

– Vi tog oss upp trots allt och är så positiva vi bara kan. Vi behövde bygga en identitet och en fotbollsklubb genom att hjälpa spelare att utvecklas. Och utmaningen nu ligger i att fortsätta med det när vi nu är uppe på den högsta nivån inom svensk fotboll. Det kommer bli spännande och en riktig utmaning. Förhoppningsvis kan vi vara oss själva även i allsvenskan. Självklart måste vi respektera både motståndarna och serien, men vi måste försöka vara oss själva även här.

Vad är ert mål?

– Vi vill vara en etablerad allsvensk klubb som trycker på mot toppen av tabellen. Jag har lärt mig att du inte kan tänka för långt framåt. Fem år är långt fram. Det enda jag kan tänka på är seriepremiären och vad som väntar oss inom den närmaste tiden.

Graham Potter trivs under visionäre ordföranden Daniel Kindberg som talar om SM-guld och Champions League för Östersund.

– Han har varit fantastisk för mig. Har inte kunnat be om en bättre ordförande. Han har varit väldigt rak från dag ett och sakerna jag hör i dag hörde jag redan för fem år sedan.  Hur konstigt det än låter nu så lät det ännu konstigare för fem år sedan när vi spelade mot Umedalen och Ljungskile. Han försöker sätta upp en vision som vi alla försöker jobba mot. Sedan är vissa saker tagna lite ur sin kontext, men i huvudsak kommer han alltid till mig och säger att det viktigaste är att försöka vinna nästa match.

Lyssna på Lundhs podd i spelaren ovan eller via Itunes.

FAKTA

97 - Graham Potter

Avsnitt 97 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Graham Potter. Engelsmannen har tagit Östersunds FK från division 2 till Allsvenskan och tänker inte ändra på klubbens spelidé, slår tillbaka mot bilden att laget inte kan försvarsspel, att han gillar utmaningen att ta in spelare med struliga bakgrunder och att det var självklart att straffade Modou Barrow skulle få chansen. Potter hyllar ordföranden Daniel Kindberg, köper hans visioner om Champions League, gillar de kulturella utmaningarna och att mediautspelen är en del av att öka intresset kring klubben. Graham Potter förnekar att han fått anbud från andra klubbar, tackar SvFF för dispens från tränarlicens och hjälpen att få rätt utbildning, berättar att livet i de lägre divisionerna i England fick honom att vilja utveckla en annan fotboll i Östersund, är kritisk mot den engelska talangutvecklingen och att han tror att han får svårt att få tränarjobb i England.

Publicerad 2016-04-04 kl 23:50
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå