Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST

Prahl berättar om konflikten i MFF: "Hade våra kontroverser"

Tom Prahl berättar i podcasten Lundh om sin tid i Malmö FF. En tid som präglades av en konflikt med fotbollschefen Hasse Borg.
- Han var en man som stod på egna ben, säger Prahl. 

Tom Prahl kom till Malmö FF i början av 200-talet efter en sejour i Halmstad där han vunnit två SM-guld. Men flytten till storklubben blev inte helt perfekt. I podcasten Lundh berättar Prahl om vissa problem, framför allt med Hasse Borg som då var en av klubbens mäktigaste personer.

- Alltså Hasse var marknadschef och fotbollschef. Han var en man som stod på egna ben och jag kan väl säga att framförallt under sista året dök det upp spelare som inte var mina spelare. Hasse hade inte jättemycket tid för att sitta och utvärdera utan han hade många järn i elden. Det fanns inga schismer, men jag kan heller inte säga att det fanns något djupt samarbete som vi hade under de här åren, säger Prahl.

- Det var ett proffessionellt agerande men visst hade jag önskat att vi haft ett djupare samarbete.

Men under hösten var det väl lite så att; om ni inte vann så hade du fått sluta?
- Ja, så tror jag att det hade blivit också.

För sen förlängde de bara ett år. Var inte det konstigt? Det kändes hela tiden som om att Hasse Borg inte hade fullt förtroende för dig.
- Vi hade våra kontroverser och vi hade olika syn på hur fotboll skulle spelas. Hasse spelade ju i Braunschweig och var väldigt influerad av en annan typ av fotboll. En tysk fotboll som baseras på individuell skicklighet och improvisation.

- Jag var mer en strukturerad tränare som ville ha ordning och reda där jag kunde ge spelarna trygghet och inte förlita mig så mycket på slumpen. Där var vi väldigt olika, och det satte såklart sina avtryck .

- Så jag insåg ju att Hasse ville ha in en tränare som var mer åt det hållet och det var ju också därför som Åkeby dök upp så småningom.

Det låter ju inte som en bra grund att jobba på.
- Nej det var det väl inte heller men jag hade ju min stab runt omkring mig som jag jobbade med. Men det fanns inga kontroverser eller schismer, vi såg inte på saker på samma sätt.

Vem anställde dig då? Var det (Bengt) Madsen och styrelsen då?
- Hasse var ju väldigt angelägen, så det var både Hasse och Bengt som anställde mig. Men jag var väldigt tydlig med att jag ville bestämma vilka spelare som togs in. Sättet Malmö var vana vid var att en sportchef tog in spelare och sen skulle tränaren anpassa sig och jobba med de spelarna. Men det var ju helt stick i stäv med hur jag hade jobbat tidigare.

Men hade jag ställt frågan då så hade du sagt att allt var kanon. Varför kan man inte säga som det är?
- Då hade jag nog inte varit kvar i Malmö FF. Jag gjorde något i någon tidning och det föll inte i god jord.

88 - Tom Prahl

Avsnitt 88 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Tom Prahl. En av Sveriges främsta tränare de senaste 20 åren vann tre SM-guld, tog totalt nio allsvenska medaljer samt överraskade med Trelleborgs FF och Halmstads BK i Europa. Fast efter att ha trillat ur Allsvenskan under andra vändan i TFF så slutade den den 62-årige tränare helt. I podden berättar han om varför suget försvann, varför han inte gör som Lagerbäck, Backe och andra rutinerade tränare och om en tyst telefon. Dessutom talar han om bristerna i svensk fotboll, att Barcelonas fotboll fått fel effekt, hur han själv gick från tyskt till engelskt och om hur mycket Zlatan slet mot Danmark jämfört med tidigare när det närmast varit parodiskt. Dessutom för första gången om bråken med Hasse Borg under tiden i MFF, om hur sportchefen mörkade värvningar och varför MFF inte vann ännu mer. Givetvis blickar han även tillbaka till storhetstiden i Trelleborg och Halmstad då Prahl gjorde avtryck både i Sverige och i utlandet.

Publicerad 2016-02-06 kl 10:05
Annons
Annons
Annons