POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST
43v

Professor i fysiologi inför VM: ”Vi måste öka antalet tester inom fotbollen"

Fotbollen har få dopningsfall.
Även om professorn och fotbollstränaren Jens Bangsbo inte stött på det tror han inte att sporten är ren.
- Vi måste öka antalet dopingtester inom fotbollen, säger han till podcasten Lundh.

Dansken Jens Bangsbo är på många sätt unik då den tidigare elitspelaren i dag är professor i fysiologi i Köpenhamn med över 25 böcker på CV:et, men han har även en prolicens som tränare från Uefa. Han har under åren jobbat som assisterande till Marcello Lippi i Juventus och Morten Olsen i Danmarks landslag och var senast i Antalyaspor med Leonardo, men nu är han tillbaka i den danska huvudstaden.

Han om någon kan fotbollsvärlden och jakten på prestationer och även om han själv säger sig inte stött på dopning så tror han att det finns:

- Det görs dopingtester inom fotbollen, men inte så många som man skulle vilja. För vi vill alla ha en sport utan doping. Man kan fråga varför man inte har fler, och det handlar inte bara om proverna. Jag upplever att det är en kultur – jag kanske är naiv – men det är kultur där det inte ses som en normal sak att göra. Jag har aldrig sett någon indikation på doping under min karriär. Jag kanske inte är på rätt plats vid rätt tillfälle, men jag tror att det inte finns en sådan kultur, säger han i podcasten Lundh.

- Det finns ingen tvekan om att man kan tjäna på att dopa sig på olika sätt, så det handlar inte om att det inte skulle kunna ha positiv effekt på en, och man kan också se på pengarna som finns i branschen. Så det vore konstigt om doping inte förekom.

- Jag har aldrig varit med om att någon frågat mig om råd kring detta. Aldrig. Jag tror inte att det finns speciellt mycket. Det kan finnas systematiskt i Ryssland, där man kan se att det har hänt i de andra sporterna. Så varför inte inom fotbollen? Det är svårt att tro att det inte är en del av det. Men jag pratar om klubblagsnivå – alla lag testas numera på landslagsnivå inför ett mästerskap.

När du och jag träffas så har de svenska VM-spelarna precis testats av Fifa och man tog blodprov och urinprov. Vad kan de hitta i de testerna?
- De letar efter doping och anabola steroider, tillväxthormoner och sådant som kan hjälpa fotbollsspelare.

En spelare jag pratade med spelar i Frankrike och har spelat där i två år. Han sade att han inte dopingtestats på två år där. Om du tänker på det, är det möjligt att man förbereder sig under vintern och slutar ta under våren, och att det därför inte går att se att man har tagit det några veckor innan VM?
- Ja, så skulle man kunna göra. I fotbollen måste man inte hela tiden säga var man är, som i andra sporter, så att man kan göra oinbjudna besök ibland. Det här är ett problem. Vi måste öka antalet dopingtester inom fotbollen, helt klart.

Varför vill inte Fifa och Uefa göra ”whereabouts”, där man måste rapportera var man är?
- Varför gör Frankrike inte fler dopingtest, och så vidare? Du får fråga dem (skratt).

Men varför tror du att det är så?
- Det kan vara så att så att det inte är bra för sporten om man hittar för många dopingfall. Cykelsporten har haft mycket problem med det här, och även om de säger att de har kontroll på situationen så är det uppenbarligen inte så. Man vill inte bli det nya cykelförbundet. Jag tror att folk tänker på det när man försöker hålla nere antalet tester. De kan hävda att det handlar om ekonomi och sådant – men det är bullshit. Ekonomin finns i fotbollen, och man borde göra mer för sportens skull.

Om du är spelare, hur kan du bli bättre genom att dopa dig? Vissa jag pratar med säger att man inte dopar sig inom fotbollen för att man inte skulle tjäna så mycket på det. Hur skulle du säga att man kan tjäna på det?
- Fotboll är en mer komplex sport än cykling eller löpning. Så det är inte självklart att du blir bättre av att dopa dig. För att bli bättre måste du i slutändan sparka bollen åt rätt håll. Men det finns några saker – du kan bygga upp din muskelmassa. Du kan ta steroider under vintern när du gör din muskelträning och då kommer du tjäna på det, helt klart. Vissa saker har en korttidseffekt, så tar man det några dagar innan man ska tävla, vilket är svårt när man har mycket matcher, kan man tjäna på det. Tillväxthormoner gör också att man kan prestera bättre. (Ett ämne jag inte hör vad det är) har också positiv effekt på muskeltillväxten. Det finns flera ämnen som definitivt kan förbättra din förmåga.

Hur många spelare i Ryssland tror du tar eller har tagit något olagligt?
- Det är omöjligt att försöka svara på. Jag sade ju att jag aldrig har sett det, så varför skulle någon av dem ha tagit något? Jag vet inte. Jag har ingen aning om det har skett eller i vilken utsträckning. Det kanske är folk som inte ens har tagit det inför turneringen utan för att bi uttagna till turneringen, för alla spelare vill vara med på ett VM. Som jag sade tidigare är det en unik erfarenhet.

FAKTA

198 - Jens Bangsbo

Avsnitt 198 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Jens Bangsbo. Den tidigare fotbollsspelaren är unik då han både är professor i fysiologi vid Köpenhamns universitet och har Uefa:s prolicens som tränare. Han uppfann jojo-testet och har varit assisterande i Juventus, i danska landslaget och senast i Antalyaspor. I podden ger han sin syn på vad fotbollen kan lära av vetenskapen, om varför forskarna brister, om varför det kan bli för mycket information, om att det inte alls behöver kosta pengar att göra rätt och att det viktigaste för att nå framgång är att ha en klar strategi.

Inför VM talar Bangsbo om varför det är få fall av dopning inom fotbollen, om vad som går att förbättra med dopning och vad som inte går att vässa för fotbollsspelare, om bristen på tester inom fotbollen, om varför Fifa och Uefa inte är intresserade av fler tester och om att han vågade gå till Juventus efter dopningsanklagelserna mot klubben.

Publicerad 2018-06-25 kl 11:20
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå