Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

LUNDHS PODCAST
47v

Ravelli om proffsanbuden som nekades: ”Vi var livegna, klubbarna ägde ju oss”

Thomas Ravelli spenderade, till skillnad från många andra från 94-landslaget, spelarkarriären i Sverige. En del av orsaken låg i svårigheten att bli proffs innan Bosman-domen.
- Vi var ju livegna på vår tid, klubben ägde oss, säger Ravelli i podcasten Lundh.

Många spelare från det framgångsrika landslaget som tog brons i VM 1994 spenderade en längre tid av karriären utomlands.

Det gjorde inte Thomas Ravelli. Trots att målvakten storspelade på storscenen höll sig målvakten nästan hela sin karriär på hemmaplan, förutom ett år i USA.

- Det var ju mycket svårare att bli proffs på den tiden. Vi hade Bosman-domen som kom 96/97 där spelarna kunde gå. Vi var ju livegna på vår tid. Klubben ägde oss och det kunde bli ettårsfall. Dagens ungdomar har nog glömt det där, man kunde inte spela fotboll på ett år om man inte skrev nytt kontrakt med klubben man tillhörde. Men i efterhand kan man tänka att jag skulle nog satsat lite hårdare, tränat lite hårdare och försökt sticka utomlands någonstans, säger Ravelli i podcasten Lundh och fortsätter:

- Sen gick jag till Blåvitt där spelade jag Champions League fyra gånger och vann SM-guld sex gånger. Så att rent fotbollsmässigt tror jag ju inte att jag hade blivit en bättre målvakt. Däremot hade jag fått en ekonomisk plattform att stå på och tjänat mycket mer pengar om jag hade gått till en annan klubb.

Hur många bud känner du till som fanns både i Öster eller Göteborg eller fanns det inget?
- Jo, det fanns det säkert. Men jag kommer ihåg efter VM så var Porto eller Sporting Lissabon som till och med var uppe här och ville köpa mig. Men då har jag hört rykten om att Thomas Wernerson och Gunnar Larsson gömde sig, haha. De ville ju inte sälja mig då.

Men gick du inte på dem?
- Njae, jag var inte sån. Jag kände mig nog som lite trygghetsnarkoman på sätt och vis. Ville spela här uppe, det var tryggt, vi hade tre barn och tyckte att ”det här blir ju omständigt att sticka iväg, hitta skolor, blir för mycket arbete i det här”.

Men är det det enda riktigt utlandsbudet du känner till förutom då när du sen gick till Tampa Bay?
- Ja. Men hade lite smålag... Hade Manchester United eller någon tysk storklubb ringt och frågat… Jag vet att Bayern München var ju intresserad av mig -81, då spelade vi borta mot dem i Europacupen och fick stryk med 5-0, klart att då var inte intresset så stort längre.

121 - Thomas Ravelli

Avsnitt 121 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Thomas Ravelli. Målvaktshjälten från VM 1994 berättar varför han valt att inte jobba inom fotbollen, om hur han hanterade omställningen när han slutade spela fotboll, om föreläsningarna och tv-jobben samt om han och tvillingbrorsan Andreas nya satsning att sälja kalsonger och andra kläder. I podden talar Ravelli om 94-nostalgin och att han inte tröttnat på den, att de är ett bra kompisgäng, om saknaden av Klas Ingesson och att han inte tog illa vid sig av vad Ingesson skrev om målvakten i sina memoarer. Thomas Ravelli talar även om hur förvånad han är i dag över hur han uttryckte sig som spelare, om de efterföljande rubrikerna, om varför han aldrig blev utlandsproffs och att han aldrig fick chansen att tjäna de stora pengarna. Den forna stormålvakten går även in på hur målvaktsspelet utvecklats, vad Isaksson saknade, varför Robin Olsen kommer att bli bra för landslaget och berättar om hur SvFF tackade honom när han slog rekord i spelade landskamper. Dessutom är Ravelli öppen om den ringa kontakten han har med Blåvitt i dag, sin syn på de höga lönerna och resultaten för klubben och hur han blev marginaliserad i klubbens styrelse och därför hoppade av.

Publicerad 2016-10-28 kl 06:15
LUNDHS PODCAST

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER