Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST

RF-basens råd till SvFF: "Kopiera sporterna som hittat rätt"

RF-ordföranden Björn Eriksson har klart för sig hur SvFF kan jobba för att öka takten vad gäller jämställdhet och mångfald på styrelsenivå.
- Kopiera sporterna som hittat rätt och hitta en lösning så att tjejerna känner sig välkomna i styrelserummen, säger han i podcasten Lundh.

Den här veckan har podcasten "Lundh" begett sig on tour till Almedalen, där allehanda makthavare och hela det politiska etablissemanget samlats för sin årliga vecka präglad av utspel, debatter, mingel och andra sammankomster. En av dem som finns på plats på Gotland är Björn Eriksson, 69, som tidigare i våras utsågs till ny ordförande för Riksidrottsförbundet (RF).

TV4 Sports och Fotbollskanalens granskning vad gäller jämnställdhet och mångfald i styrelserna inom fotbollsrörelsen visade att endast två procent av styrelsemedlemmarna är av utländsk härkomst. Därtill är könsfördelningen ojämn då knappt var fjärde styrelsemedlem är en kvinna.

Björn Eriksson ser arbetet för en ökad jämställdhet och mångfald som två hjärtefrågor.

- Jag håller med om att folk med lite annorlunda efternamn är beklagligt få och jag tror att vi på något vis måste jobba som med spontanidrotten. Sedan tror jag även att man ska försöka kopiera sporter som Boxning och Basket som hittat rätt, säger Eriksson i podcasten Lundh.

Vad gäller jämställdheten är målet att det skulle vara 40 procent kvinnor i styrelserna 2017. I dag är siffran 24 procent och om ökningen fortsätter i samma takt är målet uppnått först 2028.

Eriksson berättar att han självklart tagit upp frågan med SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson och gör klar sak i att SvFF-ordföranden även han vill uppnå målet så fort som möjligt.

- Det är en sak är att ta någon i örat och härja och skrika, men sedan gäller det att åstadkomma resultat också. I botten ligger ju problemet i att tjejerna inte känner sig tillräckligt välkomna i styrelserummen. Det är grundproblemet, säger Eriksson och tillägger:

- För att lösa problemet måste man införa någonting som gör att gubbar begriper att de ska stiga av eller att de ska skapa en passande miljö.

Lyssna på hela avsnittet med Björn Erikssson i spelaren ovanför.

Publicerad 2015-07-11 kl 23:14
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons