Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST
1v

Rieks utesluter danska ligan: ”Vill hellre stanna i Sverige och spela framför en större publik”

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se hela tv-podden med Sören Rieks i spelaren ovan.

Sören Rieks har spelat i allsvenskan sedan 2014.
Ska han välja mellan att stanna kvar eller åka hem till Danmark, blir valet det förstnämnda.
- Med tanke på hur ligan är nu… det är inte den mest inspirerande ligan, säger han i podcasten Lundh.

Sören Rieks kom till IFK Göteborg 2014 efter en tid i holländska klubben NEC Nijmegen. Innan dess hade dansken enbart spelat i hemstaden Esbjerg.

I podcasten Lundh säger Rieks att han hellre stannar kvar i allsvenskan än vänder hem till danska ligan och att fotboll helst ska spelas på naturgräs. Samtidigt förstår han att behovet av underlaget finns i de nordligaste delarna av Sverige.

Det fanns inga tankar på att vända hem till Danmark? Det finns ju en expertskatt där, men i Sverige gäller den inte nu när du är i Malmö?
- Det var lite intresse från en klubb, men jag kanske är lite kräsen också. Med tanke på hur ligan är nu… det är inte den mest inspirerande ligan. Jag ville hellre stanna i Sverige och spela framför en större publik och för en större klubb. Det fanns en liten möjlighet, men till slut blev det Malmö.

Vad är det som gör att ligan inte är så inspirerande? Att den sportsligt är dominerad av ett fåtal? För det är ju allsvenskan också.
- Det är först och främst kulturen. Det är inte många på läktarna, det är FCK och Bröndby som har det, men de har också ett lägre publiksnitt de senaste åren. Det betyder mycket som fotbollsspelare att inspireras. Jag känner mig också mer hemma i svensk fotboll, så det var lätt att ta det beslutet.

Danska liga har fått ett rykte om sig att vara den liga i norden som spelar mest fotboll, men Rieks tycker inte det är fallet längre.

- Det stämmer nog inte helt längre tror jag. När man ser på matcherna i Danmark är det många lag som bara slår långbollar. Jag pratade med Mikael Boman i Randers, och han sade också att han förväntade sig något annat när det i själva verket är mycket dueller och kamp. Det är ganska få lag som verkligen försöker spela fotboll, mot Sverige där det är många lag som har ett eget spelsätt. Men konstgräset har också en stor betydelse för att man ska kunna spela fotboll.

Trots att Sverige har en del konstgräsplaner och att det påverkar spelet tycker Reiks att fotboll bör spelas på naturgräs så mycket det går.

- Det är klart att lag som Sundsvall och Östersund, som ligger så långt norrut, att det är okej där, men tittar man på lag som Häcken som har konstgräs i Göteborg så tycker jag att man borde kunna lägga naturgräs där, och Stockholmslagen Djurgården och Hammarby också. Men det är klart att det också är en ekonomisk fråga.

Tycker du att ligan borde ha det som ett arenakrav, att man borde ha gräs och inte konstgräs om man inte ligger för långt norrut?
- I den bästa av världar. Det vore också bäst för spelarna. När man ska ut i Europa är det inte konstgräs som man ska spela på, det är naturgräs. Det blir en annan fotboll. Det gynnar spelarna mer att spela på naturgräs.

211 - SÖREN RIEKS

211 - Sören Rieks

Avsnitt 211 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Sören Rieks. Malmös danske mittfältare ger sin syn på MFF:s 2018 med en katastrofal vår och en stark höst, om vad som skiljer sparkade Magnus Pehrsson från Uwe Rösler, om varför Rieks själv fått fart på både målskytte och assister, om lyckan att nå Europa League och om stökigheterna i mötet med AIK.

Dessutom talar Rieks om synen på Mats Gren, om varför Blåvitt går dåligt, om satsningen på lånespelare, om flytten från klubben, om bristen på alternativ, om reaktionerna och hatet från fansen när han valde MFF och känslan att göra mål på Gamla Ullevi.

Den danske mittfältaren talar även om mardrömmen i Holland, om varför allsvenskan går för danska ligan, om att ta fotbollen på allvar och varför det inte blev mer landslagsspel och om reaktionerna i Danmark när MFF slog ut Midtjylland.

Publicerad 2018-12-01 kl 07:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons