Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Lyssna på podcasten i spelaren ovan.

Ronnie Sandahl ifrågasätter Hammarbys köp av Odilon: "Den övergången var så konstig"

2d

Filmregissören Ronnie Sandahl ställer sig frågande till Hammarbys värvning av Odilon Kossounou.
- Han hade anbud på sig i stort sett innan han hade gjort en minut i laget. Då tänker man: Varför fick de honom?, säger Sandahl i podcasten Lundh.

Ronnie Sandahl är aktuell som regissör för filmen "Tigrar", som nyligen haft biopremiär. Vid sidan om det har han bland annat gjort sig hörd i diskussionerna runt Malmö FF och valet att köpa Bonke Innocent för tio miljoner kronor. Sandahl gjorde bland annat ett Facebook-inlägg i frågan och drog kopplingar till agenter och liknande. Han var tveksam till att MFF betalade så mycket pengar för mittfältaren.

- Nu är han bra. Men är han 10 miljoner bra? Det är väl tveksamt, säger Sandahl i podcasten Lundh.

Nej kanske inte, men vad fick du för reaktion av det? Den var ju oerhört avancerad på något sätt om sånt som kanske inte alltid skrivs, en del journalister kanske är försiktiga med agenter och liknande.

ANNONS
- Jag fick väldigt mycket reaktioner. Både från sportjournalister och sport-fans. Det var ju någonting jag skrev på en eftermiddag för skojsskull eftersom det var någonting hade gått och tänkt på. Det slog mig att det var så många spelare som tillhörde samma agent som var så usla köp för Malmö, jag menar jag vet ju också det i hög grad är så det fungerar. Jag har ju satt mig in i detta i och med filmen, hur agentverksamheter fungerar. Samtidigt så förstör jag att det inte går att trycka allt det där, för jag hade inte kunnat trycka det där i en tidning. Det var för löst, jag drog ihop ett antal trådar. Under den tvivelaktiga parollen att detta är åsikter på en Facebook-sida, det här hade jag inte tryckt i en tidning. Jag tycker väl inte det var särskilt elakt heller, det var kanske lite raljant, men i stora drag så satte det väl fingret på ett ekosystem av agenter.

ANNONS

Och klubbledare, det får man ju inte glömma bort att det är ju inte svart eller vitt att agenter är onda och klubbledare är goda. Alla är ju med i samma soppa på något sätt.
- Ja och väldigt bra klubbledare är skickliga på att hantera agenter. Ta en sån som Bosse Andersson, han sitter ju inte 365 dagar om året och reser runt i Afrika och letar efter nästa guldklimp. Han har ju ett agentnätverk och ett scoutnätverk som litar på honom. Så får han tips om en viss sorts spelare och han spelar ju den marknaden väldigt skickligt för Djurgården. Medans andra klubbledare blir helt blåsta i det där. Sen går det ju inte att snacka bort Daniel Anderssons facit. Han har ju lyckats jättebra och har ett scoutingnätverk som verkar väldigt skickligt. Speciellt på Balkan, Birmancevic, sett till scoutingen måste vara en av de skarpaste.

ANNONS

Samma scout, Vito, som nu är sportchef i Öster, det var även hans som tog Bonke apropå det, ibland träffar man rätt. Fick du några reaktioner från Malmö FF?
-
Nej, Malmö FF har någon slags officiell grace över sig, det tror jag ni journalister också känner, att det finns någon slags oåtkomlighet hos Malmö.

Ja de har ju verkligen glidit upp i det här, de är ju en storklubb men agerar också som en storklubb emellanåt och stänger till. Som jag har upplevt det är Malmötidningarna otroligt rädda för dem, Sydsvenskan och Kvällsposten har väldigt få grejer om Malmö FF.
- Det slog mig under mina år som jag bodde i Malmö att det var fascinerande att Sydsvenskan så sällan hade avslöjanden om Malmö FF. Men jag tänker att om man granskar dem varje dag så borde man snubbla på ett och annat. Där med inte sagt de undanhåller grejer för det tror jag verkligen inte, så pass mycket journalistisk näsa har väl alla som pysslar med det här. Har man någonting så vill man trycka det. Ibland tycker jag det finns en uppfattning om att svensk sportjournalistik ska liksom hålla agenter om ryggen och sådär, det har jag rätt svårt att se alltså. Det tror jag mer handlar om vad man kan publicera och inte kan av rent etiska skäl. Sen kan jag önska och skulle gärna vilja se mer granskningar om det rent affärsmässiga, det skulle vara spännande. Jag menar vissa har ju tagit upp det här med Odilon-övergången till Hammarby till exempel, den var så konstig.

ANNONS

För dem som inte kan det, så får man inte skriva på, om man kommer utanför EU, så får man inte skriva på förens man fyllt 18 och han skrev på, på sin artonårsdag eller dagen efter. Och ett halvår senare så säljs han till Club Brügge och har spelat en del i allsvenskan men både gjort det bra och dåligt. Nu har han i och för sig tagit klivet till Bayer Leverkusen för 250 miljoner. Men det var ändå underligt att han skrev på för Hammarby, han borde kunnat skrivit på direkt för Club Brügge.
- Ja men exakt. Han hade anbud på sig i stort sett innan han hade gjort en minut i laget. Då tänker man varför fick de honom? Nu insinuerar jag ingenting men jag tänker bara att det är en intressant frågeställning och har det då verkligen att göra med att han älskar Hammarby så mycket eller kan det finnas andra överenskommelser, jag har ingen aning, men det är en väldigt spännande frågeställning.

ANNONS

Lyssna på podcasten i spelaren ovan.

318 - Ronnie Sandahl

Avsnitt 318 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Ronnie Sandahl. Regissören och manusförfattaren bakom filmen ”Tigrar” som bygger på Martin Bengtssons bok ”I skuggan av San Siro” talar om varför han ville skildra fotbollens värld, om lockelsen att komma in i en miljö där få av oss har någon insyn, om rädslan för att Inter skulle efter dem rättsligt, om tron på att talangen nått landslaget om han hamnat i en annan miljö och om utmaningen att skildra fotboll på film.

Dessutom berättar Sandahl om betydelsen av Expressens Mats Olsson, om sitt skiftande supporterskap förutom kring Queens Park Rangers, om när han privatspanade kring Malmö FF:s värvningar, om krönikan om Red Bull Salzburg som tvingade honom att leva under beskydd och varför han helst av allt ser matcher i allsvenskan.

Publicerad 2021-09-15 kl 06:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto