Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Så förklarar Solbakken bristen på nordiska tränare i Europa

Dåligt tålamod. Det är enligt Ståle Solbakken en förklaring till varför nordiska tränare inte överlever i Europa.

- De får för lite tid, säger han i Podden Lundh.

Ståle Solbakken, som firade stora triumfer med FC Köpenhamn i sin första sejour i klubben som tränare mellan åren 2006-2011, fick efter det pröva på livet som tränare utanför Norden – i klubbarna FC Köln och i Wolverhampton. I båda klubbarna blev sejouren kortvarig. I den sistnämnda klubben blev det bara en höst.

- Vi låg lite under mitten av tabellen och vi gjorde ett utmärkt jobb. Men ägaren ville upp med en gång till Premier League där de stora pengarna var. Då sparkade de mig och sedan så åkte de rakt ner. Det hade de aldrig gjort om jag hade fått vara kvar. Jag fick ett transferfönster totalt. Avtalet var egentligen att jag skulle ha fått tre: sommar, vinter och sommar. Hade jag fått det så hade vi kunnat börja prata om infriade målsättningarna, säger Ståle Solbakken i Podden Lundh.

ANNONS

För tillfället kryllar det inte av nordiska tränare ute i de stora Europeiska-ligorna. Ståle Solbakken anser att få nordiska tränare får tiden på sig att bygga upp något likt han själv inte fick i Wolves.

- Hur många gånger har Svennis (Sven-Göran Eriksson) fått sparken? Det är ett par gånger, men sedan har han ju också lyckats i ett par klubbar eftersom han har fått tid på sig. Det är tid det handlar om, säger han.

Att nå framgångar med en klubb i de större Europeiska-klubbarna kan också ge en skjuts på tränarens varumärke. Det kan få till följd att den får fler chanser i någon av de större ligorna.

- När jag fick sparken i Köln var jag den nionde eller tionde det året. De andra nio var tyskar. Om du haft en succé så får du vara med i ''hela havet stormar'' och det är många dåliga tränare som snurrar runt där. Jag hoppas att jag får träna i Bundesliga igen, säger Ståle Solbakken. 

ANNONS

93 - Ståle Solbakken

Avsnitt 93 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Ståle Solbakken. I dag är norrmannen återigen tränare för FC Köpenhamn efter att under sin första sejour vunnit ligan fem gånger och även tagit dem till en åttondelsfinal i Champions League. Solbakken berättar varför han återvände till Köpenhamn, om de stökiga turerna i Köln och Wolverhampton där han fick sparken och när han nobbade Norge trots en överenskommelse om att bli förbundskapten. Han ger sin syn på det svenska landslaget, lyfter fram att Drillo-fotboll tog Hamrén till EM och vem av alla svenskar i FCK som han anser är given i den svenska EM-truppen. Dessutom talar Solbakken om spelarkarriärens brutala slut, där han fick hjärtstopp och var kliniskt död i sju minuter, om hur han inte släpper sina socialistiska ideal trots fotbollens miljardsnurr och att han tror att historien kommer att vara hård mot de nationer som inte tagit ansvar i flyktingkrisen.

Publicerad 2016-03-11 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto