POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
LUNDHS PODCAST

Så kan klubbarna runda förbud mot riskkapital: ”Finns möjligheter”

Fifa förbjöd tidigare i år tredjepartsägande av spelare vilket slog mot svenska klubbar.
Marie-Anne Lindhardt avslöjar att man kan gå runt det:
- Många tror att det är ett absolut förbud men det är det inte, säger juristen vid Maqs advokatbyrå i podcasten Lundh.

Fotbollen blir alltmer kommersiell och då behöver inte bara spelare hjälp med rådgivning kring hur man hanterar avtal utan även klubbar, och om man inte kommer överens behöver man ta hjälp av jurister. Avsnitt 75 av podcasten Lundh träffar därför juristen Marie-Anne Lindhardt som jobbar på advokatbyrån Maqs i Göteborg.

I podcasten berättar Lindhardt om att man tagit fram en lösning för de svenska klubbar som vill kunna ta in riskkapital trots att Fifa tidigare i år förbjöd tredjepartsägande av spelare. Något en majoritet av de svenska elitklubbarna använt sig av.

- Det kom väldigt oväntat – man tog ett beslut i december och beslutet gällde från januari. Det är totalt förbud. Tittar man lite närmare på det så är det inte helt stopp, riskkapitallösningar i utbyte mot framtida vinst, utan det finns fortfarande möjligheter anser vi, säger Marie-Anne Lindhardt i podcasten Lundh. 

- Danska fotbollsförbundet har ställt frågan till Fifa och fått svar. När Fifa svarar på sådana frågor är det lite om, men och kanske och friskrivningar. Men tittar man på det kan man använda sig av riskkapital, men det är jätteviktigt hur man förhåller sig till det. 

Är det då att man skriver investeringen på hela truppen – inte på specifik spelare?

- Det är det som är skillnaden, där finns lite olika lösningar. Det är en lek med ord i mångt och mycket och det man säger är att det bör vara okej att ha avtal kopplade till hela truppen och inte på enskilda spelare.

- När man (Fifa) förde in det här var för att värna om sportens integritet, oberoende och för att pengarna ska stanna i sporten.

- Många tror att det är ett absolut förbud men det är det inte.

FAKTA

Avsnitt 75 - Marie-Anne Lindhardt

Avsnitt 75 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Marie-Anne Lindhardt. Hon är jurist på Maqs Advokatbyrå och jobbar i deras speciella sportgrupp som hjälper klubbar och spelare inom fotbollen att handskas med lagar, avtal och konflikter. I podden berättar Lindhart om hur Gustav Svensson kunde lämna Tavriya Simferopol på Krimhalvön under oroligheterna, hur Åtvidabergs FF slapp Fifa-böter och hur byrån hjälpt många svenska klubbar få sin solidaritetsersättning. Dessutom beskriver Marie-Anne Lindhardt hur det är att jobba som kvinna i en extremt mansdominerad värld, att klubbar i Europa har svag betalningsmoral och att det finns en väg runt Fifa:s förbud mot tredjepartsägande.

Publicerad 2015-11-03 kl 15:06
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto